Mr. sci. Milan Jovičić: Dokle ćemo plesati Argentinski tango?

Posted: 20. Januara 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić. Mostarski Sarajlija, Bosanac !

Evo, ovih dana mnogo smo se naslušali i nagledali iluzionostićkih igara i plesova sa akterima Argwtinskog tanga, kao pipaka velike otrovne obotnice sa Blajburške poljane i ispod Ravnogorske gore ?

Njihovi sljedbenici, kao koalicioni partneri u toj već viđenoj i doživljenoj, ustaško- četničkoj razornoj i za nas ubitačnoj koaliciji, ali u ovom vremenu i likovima i nedjelima „udruženih rušilačkih blizanaca „ Dragana Čovića i Milorada Dodika, sa njihovim nacionalističkim strankama HDZ-om i SNSD-om i njihovim saradnicima  istomišljenicima.

Dok nam ovih dana HDZ sa svojim HNS-om tako otvoreno prijeti, ali to „ lukavi latin „ Dragan Čović i potajno iznosi i svoj stav i suludo razmišljanje, prilikom i posjete Švicarskoj.

“Prijetnja sa Čovićevog HNS-a ,za 20-ak dana će se znati ima li od BiH išta ili ne ?

Na sastanku predsjednika hrvatskih političkih stranaka, članice HNS-a BiH, koji je održan u utorak u Mostaru, usuglašen je konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i djelomičnih izmjena Ustava.

HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je predsjednik novinarima kako je taj prijedlog poslan predstavnicima SAD-a i EU, a bit će upućen i drugim političkim strankama, sudionicima pregovora.

Po njegovim riječima, u prijedlogu se definira izbor članova Predsjedništva BiH, način izbora delegata u Doma naroda BiH i Klub Hrvata Doma naroda Federacije BiH.

 Šta je Čović govorio u Švicarskoj: “Izborni zakon je oružje za treći entitet”

“Zajednički i jedinstveni stav je da je to ona linija ispod koje nitko od nas neće ići”, naručio je Cvitanović.

Po njegovim riječima, ta donja linija predstavlja „legitimno predstavljanje i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu”./ završen citat Radio Sarajevo /.

Čovićev “ razorni lucidni blizanac “ guslar iz Laktaša,Milorad Dodik  već je poodavno pokrenuo ogromnu lavinu,izliva mržnje i netrpeljivosti i razno – raznih ubojitih strela, na našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, u zajedničkom dogovoru sa blizancem, brojnih  svojih mentorima i dušebriznika, od Vučka i njegovih “ vučića “, desničara iz Evrope ( Orbana, Janše i inih ) sve do Putina .

Sada, poslije objave i crne liste, na kojoj se našao, ovaj svinjogojac Dodo iz Laktaša, u potrazi je i “ plutajućeg šlaufa “ za spašavanjem, tako neophodnim i njemu i saradnicima.

Lično odlazi svome glavnom mentoru  u Beograd, Aleksandru Vučiću, kako bi ovaj otrčao do gospodina Erdogana i zajednički , sa Milanovićem, Vučićem i Erdoganom, organizirati spaličko sijelo, sa vodećim stranačkim čelnicima u BiH.

Upravo ovih dana, svijetli trenutci su bili u sadržaju događanja,poglavar Katoličke crkve papa Franjo  primio je danas u audijenciju svojoj Privatnoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palači predsjedavajućeg člana kolegijalnoga tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Bošnjački državnik se zatim sastao i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama (“ministrom vanjskih poslova” u papinskome Državnom tajništvu.

Talijanska katolička agencija Servis regijskih informacija (SIR) objavila je da je Papa na kraju sastanka s Komšićem ocijenio: “On je dobra osoba”.

Bravo, poštovani i velečanstveni Božiji izaslaniče na zemlji,Sv.oče  Papa, Vi ste dokazani  čovjekoljubac, humanista  , istinski prestavnik svoga katoličkog roda, čija se ljudska riječ i poruke nadaleko čuju i poštuju ?

Kada takva svjetska, poštovana ličnost daje takvu ocjenu i izjavu, da je naš Željko, zaista dobra osoba, mišljenja smo da je svim HDZ-ovcima, lažnim vjernicima sa skrivenom “ crvenom knjižicom “ i većim katolicima u Hrvata od samoga Pape, zapušio sva ogavna usta.

Nevjerovatno je ovih dana bilo u hrvatskim medijima toliko izliva mržnje, uvreda i užasnih i ogavnih osuda i kritika po Željku Komšiću, a sigurni smo sve u scenariju i režiji, “ grobara “ hercegovačkih Hrvata, orguljaša i kriminalca, Dragana Čovića.

PAPA FRANJO IZJAVIO KAKO JE ŽELJKO KOMŠIĆ DOBRA OSOBA

Svakako, sa ovom izjavom treba upoznati, Čovića, Milanovića, Plenkovića i njihove “ ulizice i istomišljenike “, kako i dalje ne bi bili veći katolici od Pape.

Nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, papa Franjo je izjavio da je Komšić dobra osoba.

Svi ovi događaji, izjave , poruke i razno- razna nagađanja oko Izbornoga zakona, u našim uslovima i prilikama, u mnogome nas  zabrinjavaju i pojavom “ Vuka Brankovića “ u redovima Bošnjaka, koji bi kako to ističe i podpredsjednik stranke SDA, Safet Softić i uticajna ličnost Islamske zajednice u BiH ; “  Imamo li hrabrosti za kompromis.  Odnosi Hrvata i Bošnjaka se trebaju postaviti na neki drugi nivo. Vjerujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizirati i relaksirati – tvrdi Softić.

– Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji. Tako su stvari i postavljene. Ne mislim da smo mi blizu bilo kakve vrste izdaje. Treba relaksirati stvari i doći do normalnih rješenja“ – ističe Softić .

Nisu li ovakvi stavovi i razmišljanja i njegovog šefa stranke SDA, gospodina Bakira Izetbegovića, poslije brojnih i tajnih zajedničkih sastanaka sa Čovićem, Plenkovićem i inim njihovim ministrima u vladi Hrvatske ?

Suština svih naših razgovora i dogovora, jednostavno liče na „ kafanske besjede „ bez koristi i riješenja kakava želimo i očekujemo.

Postavlja se i pitanje ko to u ime jednoga, drugoga ili trećega naroda, kao samozvani lideri, trebaju da razgovaraju i dogovaraju riješenja?

Jedini ispravni način i metod je u parlamentarnoj proceduri i institucionalnoj  zastupljenosti i države i naroda, od Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara, svakako je validno, poželjno i ispravno.

To trebaju da znaju i poštuju i svi međunarodni faktori i pregovarači, koji žele da nam dobronamjerno pomognu, svaki drugi pristup i načini dogovora su  najobičniji „ dim i prašina „ u očima građana i međunarodne zajednice.

Kao individue, niti Milorad, niti Dragan, niti Bakir, niti bilo koji drugi naši prestavnici nisu nam potrebni niti su validni, kada su u pitanju tako važna i ključna državnička pitanja, izmjene Ustava i novi Izborni zakon, ali njihovo zajedničko institucionalno djelovanje, kroz Predsjedništvo i Parlament države, svakako su nam ispravni put i sadržaj svih dogovora.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s