Mr. sci. Milan Jovičić: Mostarski sporazum, SDA- HDZ, grad trajno podijeljen

Posted: 15. Januara 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

Osjećaji me ne varaju, „Veritas amare est / Istina je bolna „ da, kako za koga.

Svi su izgledi da nam sudbinu kroje upravo naši susjedi i komšije, koji su nas i sa istoka i sa zapada, svojom agresijom, nastojali i prije vremena uništiti.

Dakle, na javnoj sceni su i Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, danas i zvanični nasljednici i mirnodopski izvršioci svega onoga, što se u vrijeme agresije nije ostvarilo do kraja, prema ideološkoj platiformi njihovih mentora iz Karađorđeva, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Da li smo mi Bosanci i Hercegovci, istinski, sve ove godine od Dejtona do današnjih dana  bili vični i sposobni da prozremo sve njihove nakane i da osjetimo ; „ šta nam se to iza brda valja „.

Ne i nismo, budimo realni i dovoljno samokritični, uzroke naziremo, ali će mo posljedice kao građani ove napadnute države svi zajednički bolno osječati.

Mi mostarci već godinama to ponajbolje i osjećamo, jer je naš grad, istinski , prema tim principima vladavine već poodavno podijeljeni grad, ma koliko ga nastojali „ lažno „ prestavljati javnosti na turistički način, ljepote i blagostanja.

Pitam vas, da li je neko javno ugledao ili pročitao sačinjeni i usvojeni sporazum za Mostar, između dvije vladajuće stranke, tutorske i diskrimin9irajuće u ovome gradu, HDZ i SDA i njihovi čelnici sa kadrovima na vlasti, sa svim nivoima u Federaciji i državi.

Odgovor je sasvim jasan, bar nama dobrim poznavaocima prilika u gradu Mostaru i državi Bosni i Hercegovini.

Zašto, upravo sada oko Izbornog zakona, čelnik HDZ-a Dragan Čović, poziva se na ovaj Sporazum i njegovo izvršenje, koje bi ihz zadovoljavalo.

Kako su se poslije postignutog sporazuma izjašnjavali prestavnici SDP-a mostarskog;

„Dakle, SDA i HDZ su odabrali model, mi smatramo da su ga odabrali stranačkim ‘kalkulatorom’ i da je on suprotan onome što je Mostar bio u prošlosti, kao multietničan, jedinstven grad. Radi se o dogovoru koji je napravljen da oni i dalje vladaju svako svojim dijelom grada“, izjavio je predsjednik SDP-a Mostar, Arman Zalihić.

Ugledni mostarski Univerzitetski professor Slavo Kukić, izjavljuje;

“ Dogovorenim rješenjem se „cementira postojeća podjela Mostara“.

„Ona se još više pojačava, jer se ovim rješenjem gubi u ustroju grada institut centralne zone. Centralna zona nestaje kao izborna jedinica, a njezinim građanima se, po uzoru na građane Distrikta Brčko, dopušta mogućnost da glasuju ili u istočnom ili u zapadnom dijelu Mostara“, pokašnjava Kukić.

Kao građani svoje jedine domovine, naše Bosne i Hercegovine, budimo svjesni današnjih činenica i tajnih susreta, Bakira Izetbegovića i Andreja Plenkovića u Zagrebu i Dubrovniku, kao i Milorada Dodika sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu .

Pitajmo se, da li je to naša “ ledena gruda “ koja nam se iza brda valja, da ponovno udari na našu domovinu i njene građane.

Tako  predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović smatra da postoji mogućnost dogovora s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Optimistični sam realista. Ako osobno ne vjerujem da je moguće napraviti dogovor, onda ne mogu ni predstavljati narod u razgovorima s kolegama, ali i međunarodnom zajednicom. Izborni zakon sada se treba riješiti, to je minimum”, izjavio je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Da li je našoj javnosti dovoljno i znano, “ Šta je to njegov minimum “.

HDZ i njegovi čelnici u BiH i Hrvatskoj, upravo zagovaraju, isključivo, etničku, nacionalnu ili još jasnije nacionalističku podjelu i odlučivanje, ovim novim Izbornim zakonom.

To je upravo, u suprotnosti sa željama i nastojanjima našeg većinskog građanskog stanovništva, da se jednom i trajno ustroji građanska država sa svim važećim civilizovanim i demokratskim proncipima, ravnopravnosti i socijalne pravde.

Nije više niti potrebno pisati ili govoriti o njihovim HDZ-ovim željama i nastojanjima, vaskrsnuća njihove zločinačke tvorevine Herceg Bosne, u čemu im podršku pruža i njegov “ rušilački blizanac “ guslar iz RS-a, Milorad Dodik.

Istovremeno, ovih dana, taj velikosrpski izrod svoga roda Milorad Dodik, odlazi u Beograd kod svoga mentora  Aleksandra Vučića na konsultacije i podršku svojim suludim idejama, koje je nametnuo svome “ stadu “u Republici srpskoj.

Ukoliko je tačno, kako to prenose mediji, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika i svih političkih snaga u bh. entitetu Republika Srpska (RS) da učestvuju u radu institucija u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Vučićevog kabineta 14. januara.

Vučić je zamolio Dodika da se srpski predstavnici vrate u bh. Institucije.

“Naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, rekao je Vučić, navodi se u saopštenju.

Dodik o sastanku sa Vučićem, izjavljuje ; “ ISLAMSKI EKSTREMISTI, MUSLIMANI HOĆE DA DODATNO SATARU RS “

“Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao je da ga je informisao o tome kako imaju “problemi kada je riječ o ostvarivanju dejtonskih prava u Bosni i Hercegovini i da zvaničnici Republike Srpske ništa drugo i ne traže”.

Nama, građanima ove nam domovine BiH, sasvim je jasno i nedvosmislena činjenica, da ovaj veliko srpski nacionalista i njegova stranka SNSD sa svojim koalicionim partnerima u RS-u, nastoje i žele ustrojiti svoju državicu i pripojiti se “ srpskom svetu “ fantazirajuće velike Srbije.

Tako bi se ove državice “ genocidno- zločinačke “ pripojile velikoj Srbiji i bivšoj NDH-aziji, ukoliko bi im uspjelo da stvore nacionalistički Izborni zakon, koji bi im omogućio da oni izaberu i svoje nacionaliste u system vlasti i tako bi olakšali realizaciju svojih suludih ideja.

Mitomanija u srpskoj tradiciji ima duboke korijene, i ona se stalno miješala sa sadašnjošću. Mit svih mitova kod Srba je ipak onaj o Kosovskoj bici 1389. godine. Taj mit je stalno bio živ i uticajan, čak i u novija vremena, baš na 600. godišnjicu Kosovske bitke, kad je srpski lider Slobodan Milošević, 28. juna 1989. na mitskoj kosovskoj ledini Gazimestana najavio nove bitke, koje su u crno zavile cijeli Balkan.

U narednom periodu  naših pregovora i dogovora o Izbornom zakonu i Ustavu, uz pomoć međunarodne zajednice, ukoliko ne bude postojao izdajnik Vuk Branković iz slične “ Kosovske mitologije “ u našim redovima, stranaka SDA I DF u vlasti, ka oi naše oporbe, sigurni smo da se neće usvojiti nacionalistički Izborni zakon?

Ostaje nam na čekamo i gledamo. SRETNO!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s