Mr. sci. Milan Jovičić: Blajburško-ravnogorski papci kroje nam sudbinu domovine!

Posted: 4. Decembra 2021. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, Bosanac, mostarski Sarajlija !

Priznajem, mojim vjernim čitaocima da nisam imao namjeru pisati ovaj sadržaj sa komunalnim otpadom iz “ septičkih jama “ ali nisam znao kako se kao visoki intelektualac  suočiti  sa nazivima, ovog našeg državnog, društvenog , zajedničkog i građanskog “ otpada “, koji nam je tako nepodnošljivo  “ usmrdio “ našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

               Ustaše i četnici , nacionalistički koalicioni partneri u vlasti, “ rušilački blizanci” jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, orguljaš iz mostarskih Bara poglavnik stranke HDZ-a i nasljednik Tuđmanove osvajačke , pogubne ideološke matrice i njegov jaran guslar iz Laktaša, Milorad Dodik, “ vožd “ stranke SNSD-a, nasljednjik Miloševićeve osvajačke politike i njihove međusobne podjele BiH, prema dogovoru iz  Karađorđeva.

Ne samo da su zajednički agresori, sa istoka i zapada, već su i genocidaši i glavni zagovarivači svojih tvorevina RS-a i HB, a ujedno su i negatori genocida u Srebrenici, prema presudama međunarodnog suda u Hagu.

Nije ni suvišno, uz aktuelnu pisanu tematiku, prikazati neke od slika iz tog agresorskog perioda, kako bi se uvijek prisjetili i nastanka, genocidnih tvorevina i Republike srpske i Herceg Bosne, na temeljima kostiju i lobanja, svih ubijenih nevinih žrtava, sa naših prostora.

Svakako, uz glavne ideologe i scenariste za ubijanja, progone, pljačku i uništavanje i ljudskih života i meterijalnih vrijednosti.

Pipci otrovne hobotnice, neuništivi su, doživljavaju svoju regeneraciju i transformaciju, poput kameleona, korova i kukolja u zasijanom žitu. Jesenje lišće, već poodavno opada, ali se na drveću mostarskih ustaških ulica, ponovno vihore stijegovi ili šahovnice, radi prisjećanja građana grada Mostara, na dan stvaranja i postojanja, ove grozne, luđačke i fašističke tvorevine tzv. Herceg Bosne.

U zimskim mjesecima, ‘90-tih godina, da li 18. novembar ili 09.januar, rađaju se upravo nedonoščad, kojima je u periodu njihovog životarenja, potreban inkubator. Da li se zvala Herceg Bosna ili Republika Srpska, genocidne su tvorevine, u svojim nijansama vremena i prostora različitim, ali sa istim agresorskim nakanama i mnogim zajedničkim elementima agresorske matrice, prema scenariju njihovih očeva nacija, Poglavnika Franje Tuđmana i Vožda Slobodana Miloševića. Za sve zlo i realizaciju svojih suludih ideja, koje nisu do kraja ostvarene tokom agresorskih dejstava, sada to u miru, sve ove postdejtonske godine, nastoje kao recidive realzirati njihovi doglavnici, jarani i pajdaši, guslari i gangaši, ugroženi i čistokrvni velikohrvatski čimbenici sa Draganom Čovićem i velikosrpski đilkoš iz Laktaša Milorad Dodik.

Ističu svoje zastave, prisjećajući se fantazirajućih i iluzionostičkih efekata, genocidnih radnji, ubistava, progona, zatvaranja, diskriminacije i ignorisanja, našeg građanstva, koji nisu veliki Hrvati i veliki Srbi, a našim vrlim Bošnjacima, koje su bar u Mostaru i šire u Hercegovini, davno bili nakanili otisnuti, poput ribica jegulja, da otputuju zelenom Neretvom, do Jadrana i dalje, bez povratka u druge prekomorske vode.

Kao što su, u mostarskim prilikama, ‘90-tih godina pozivali Bošnjake sa svojih prozora da se predaju, ističući neke bijele zastave, isto tako danas i ovih dana, po drvećima, sada već ustaških mostarskih ulica, ističu svoje šahovnice, umjesto opalog lišća. Bez stida i srama, što im i njihov Papa ili kardinal može i oprostiti, da bez obraza i svoga istinskog ljudskog indentiteta, osjećajući se ugroženim stvorenjima, poradi svoje sopstvene mračne sjene i životinjskih radnji, nad svojim komšijama i neistomošljenicima, prkose sa svojim neljudskim i nehumanim osjećanjima prema svojim žrtvama.

Poglavnik i Vožd i njihovi borci, stratezi i izvršioci suludih ideja

U gradu Mostaru, danas se ustaškim ulicama Mile Budaka, Lorkovića, Francetića, Stepinca i inih njihovih NDH „velikana” mogu još uvijek vijoriti stijegovi Herceg Bosne, dok se njihov „čistokrvni” ugroženi Hrvat, Dragan Čović, može šepuriti u parlamentarnoj vlasti države BiH, ljubiti ruku svetog oca Pape ili se ljubiti savrhuškom HDZ-a  po Pantovčaku i Zagrebu, te brinuti se licemjerno o svojim ratnim zločincima, po Posavini i drugim krajevima Bosne i Hercegovine. Ovaj hrvatski prostor Herceg Bosne, sa neostvarenim ali još uvijek željenim stolnim gradom Mostarom, preko Stoca do Neuma, može im poslužiti u današnjem vaktu, kao suha transverzala otpremanja preostalih Bošnjaka i drugih nehrvatskih elemenata, u cilju čistote ovih prostora i opstanka „ čistokrvnih” Hrvata ili HDZ-a.
Dragi moji Bosanci i Bošnjaci, moje Sarajlije, da li će vam se mijenjati vaši čipovi sa poimanjem sabura, zajedništva i tolerancije, prema kome i kako? Da li će svi vaši odlikovani ili njihove porodice, shvatiti svu pogubnost, ironiju i licemjerstvo, Franje Tuđmana, kreatora, stratega i izvršioca agresije na ove naše prostore, povratiti im ista odlikovanja, konačno i razvezati sve zajedničke ćvorove sa stijegovima, koji se ovih dana upravo, vihore po našim mostarskim ulicama, prkoseći vremenu i prostoru, našim dobronamjernom i poštenim građanima, domoljupcima svoje jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Evo, upravo ovih dana, kada nam sa lažnim osmjehom beogradski Vučko šalje upute i pozive o neposrednim razgovorima i dobrim odnosima Srba i Bošnjaka sa svojim „ ulizicom i pajdašem „ guslarom Miloradom iz Laktaša, koji zajedno i sa „ rušilačkim blizancem „ licemjernim i lukavim „ latinom „i orguljašem Draganom Čovićem, zvanično i negiraju genocid u Srebrenici.

“ Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH “poglavar” tamošnjeg HDZ-a Dragan Čović stao je uz bok Miloradu Dodiku i glasao protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Taj zakon najviše žulja Dodika i Vučića koji odbacuju genocid počinjen u Srebrenici, a sada im, eto, besramno suflira i prvi Hrvat BiH Dragan Čović, koji je pod starateljstvom ovdašnjeg, domicilnog HDZ-a, Andreja Plenkovića i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Je li to i njihov stav?

Uz to što je to nedoličan i amoralan potez, učinjen očito zbog izbornog zakona kako bi Čović sebi osigurao vječno mjesto u Predsjedništvu BiH, ovo je i pitanje za Banske dvore i Pantovčak – vodi li Čović hrvatsku…” / citat sa portala hrvatska.ba /.

Određene i konkretne, veoma perfidne metode, pod agresorskim plaštom, ovoga puta, njihovih zajedničkih nakana,  nacionalističkih i profašističkih stranaka, SNSD- i HDZ-a i svih njihovih učesnika i predstavnika u vlasti, na svim nivoima.

Ništa neobično i ništa slučajno, u ove praznične dane, između Uskrsa i Vasakrsa, dva vaskrsnuća, istoga Isusa Hrista, na krstu / križu njihovih protagonista u Hagu i UZP, kao i domaćih, trenutnih vlastodržaca, guslara iz Laktaša i orguljaša iz Mostarskih Bara, sa saradnicima, uz blagoslov Sv. Oca Pape Franje i patrijarhaPorfirija, traži se novi izborni zakon, po njihovim aršinima.

Koja li je ovo sprega, ravnogorskog – blajburškog, odnosno ustaško- četničkog, nacionalističkog nasljedstva, koja poput „ ribarske niti „ treba da se provuče, mimo svih ostalih patriotskih snaga, ove nam, naše lijepe i jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Da li će, zaista, uspjeti i upecati ovakve ribice, ili će nam se i konačno pojaviti, naša spasiteljska „ zlatna ribica „ zvana NATO i Evropska  unija, sa našom Bosnom i Hercegovinom ?

Ostaje nam, ne da gledamo, već da se izborimo, u ovim našim željama i nastojanjima, u zajedništvu i jedinstvu svih probosansko- hercegovačkih i patriotskih snaga.

Možemo i hoćemo, ostaje nam i takvo djelovanje, samo i isključivo, na takvom putnom pravcu i nikako drugačije.

Ako istinski želimo, domovinu, ravnopravnih građana i naroda, civilizovanu, demokratsku, sekularnu i socijalnu, dostojnu ljudskoj egzistenciji, ne dozvolimo svim našim mešetarima „ čistokrvne orijentacije „ sa nacionalističkim porivima i primjesama, da nam kroje lošu sudbinu i da ponajmanje odlučuju o njoj.

U ove dolazeće praznične dane,  naslušali smo se bezbroj raznih nebuloza, demagoških tirada i njihovih želja, od kojih se i neće ili ne mogu osloboditi, lažno se deklarišući kao mirotvorci, za mir i ljubav, za toleranciju i suživot, pozivajući se lažno i na osnovne poruke i postulate i svih svetih knjiga i najveći crkveni vjerodostojnici, sa patrijrhom Porfirijem i Sv. Ocem Papom Franjom, kao i njihovim saradnicima.

Tako nam, guslar i dokazani rušitelj naših državnih vrijednosti, Milorad iz Laktaša, odlazii kod mnogih znanih Evropskih desničara, Orban, Janša i dr. kod Pape i Putina,razgovara o našem izbornom zakonu i tako brižno, brigu brine o svojim protjeranim Hrvatima.

Htio bi izvršiti secesiju RS-a, stvoriti svoju vojsku, prisvojiti teritorije, šume, rijeke i livade i šta ne više, kao suludi pacijent svog psihijatra iz Engleskih kazamata, očito mu nedostaje i njegova terapija po koju je odlazio i u Hag.

Za to vrijeme, njegov cinični i još lukaviji „ latin „ i bolesno ambiciozni političar Dragan Čović, željan vlasti u Predsjedništvu BiH, skakuće koje kuda, urliče o ugroženosti njegovih Hrvata, a zanemaruje istinitu činjenicu da je lično grobar hercegovačkih Hrvata, kao što je bio grobar Hrvata Bosne i njegov glavni ideolog Franjo Tuđman ( po riječima uglednog novinara književnika u Hrvata, Ivana Lovrenovića ).

Kakve li ironije i cinizma „ čistokrvnog „ i „ ugroženog „ Hrvata, koji ne želi da mu drugi građani biraju hrvatske predstavnike u vlasti, po ovome i drugim  brojnim primjerima, isti iskazuju sopstvena nastojanja, uzurpirajući i vlast, gdje su u većini, da nature i svoje „ srpske kadrove „, vjerujući u dogovor sa jaranom i despotom, Miloradom Dodikom iz Laktaša.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s