Kolegi i prijatelju Miši Vidoviću nakon što je upravo stigao na “drugu obalu”: NEDOSTAJAT ĆEŠ MENI, NAMA, VRBASU I PRAVOJ BANJA LUCI!

Posted: 15. Novembra 2021. in Intervjui

Dragi Mišo!

Puno toga bih ti imao reći nakon što si upravo dodirnuo svoju “drugu obalu”, prema kojoj svi idemo. Iako riječi same naviru kao bujica, nekako njihov tok se i prekida jer su mi oči od jutros orosile pa ih moram brisati kako bih mogao “ubadati” slova i riječi od kojih nastaje ovaj nekrolog, iscijeđen iz dna duše i srca.

Tužno mi je ovo 15. po redu novembarsko jutro i ne znam kada će tuga prestati. Pokušavam malo to izbalansirati ponosom, čašću i srećom da smo bili višegodišnji prijatelji, pa ako hoćeš i kolege u pravom smislu te riječi. Jer, bio si jedan od sve rjeđih na tim prostorima koji je baštinio principe esnafa. A, k tome, u svom novinarskom izražaju su dodavao i aromu pozitivnog u svakoj svojoj priči ili reportaži, jer dobrota jeste dio tvog bića i habitusa.

Rekoh, puno toga bih ti rekao a svjestan sam da ću, ma koliko toga napisao, ostati nedorečen jer ono što bih mogao napisati o tebi i poručiti tebi tamo gdje nas čekaš na “drugoj obali”, ne bi stalo u jednu knjigu, a kamoli u ovaj ad hoc nekrolog. Znam da ćeš mi halaliti zbog toga, jer i ja bih tebi. Da, namjerno koristim ovakav vokabular jer smo ga koristili i pri našim brojnim susretima i druženjima u Banja Luci, a to govori o tvojoj ljudskoj veličini i kozmopolitizmu kojim si, između ostalog, bio obdaren.

Dakle, dok mene i nas čekaš na toj “drugoj obali”, kada si fizički otišao, ja se osjećam kao da je otišlo pola Banja Luke. Ali one prave! Jer, malo je ko kao ti volio naš grad, bio mu vjeran na najkonkretniji način, a iznad svega si volio Vrbas. Svoju ljubav prema zelenoj rijeci si ispoljavao i njegovim unikatnim fotkama ispod Kastela i drugdje u Gradu, uzvodno i nizvodno. Falit ćeš i tom Vrbasu i pravoj Banja Luci, druže moj!

A moji slijedeći odlasci u naš grad, ako ih bude, bit će, siguran sam, ispunjeni velikom prazninom jer moram se pomiriti sa činjenicom da mi nećeš bahnuti “kao dobri duh banjalučki” (kako to znakovito reče moj komšija i naš zajednički prijatelj Elmir Muftić) biciklom pred Palas, Ferhadiju, Dom kulture…, kod Alibabe….

Banjalučka razglednica: Neko mi je ukrao biciklo... | Frontal

Ostat će i nedovršena naša zajednička priča o biskupu Komarici koju si pripremao za svoju medijsku kuću – Federalnu televiziju.

Puno toga, druže moj, će ostati iza tebe što jesi uradio kao čovjek i novinar i čime se mogu ponositi i tvoji najmiliji, supruga Olivera i kćerkica Isidora, ali i svi mi koji smo drugovali s tobom. Ali, ponavljam, ostat će velika praznina u našim srcima što više fizički nisi s nama.

Hvala ti na svim godinama prijateljstva i ljudskosti i počivaj u miru Božijem dragi prijatelju, kolega i sugrađanine. Čekaj nas tamo….

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s