ZAR NE VIDITE DA JE IZETBEGOVIĆ DIO PROJEKTA “SRPSKI SVET” – ZAUSTAVITE GA ILI SE OGRADITE OD NJEGOVOG POHODA U BEOGRAD U SVRHU NOVE VELEIZDAJE?!

Posted: 26. Oktobra 2021. in Intervjui
 • Liderima svih bh. stranaka koje se deklariraju kao probosanskohercegovačke, parlamentarnih i vanparlamentarnih
 • Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca
 • BH. akademskoj zajednici (ako tako nešto postoji)
 • Svim nevladinima orrganizacijama građanske provenijencije

Poštovani,

Prije tri dana smo uputili otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću sa izričitim zahtjevom da ne ide u Beograd na razgovor sa Vučićem vezano za aktuelnu ustavnu krizu u našoj zemlji a koju producira na dnevnoj osnovi Milorad Dodik i kojeg, kao što je općepoznato, kontrolira upravo predsjednik Republike Srbije. U pismu smo, kao što i sami možete vidjeti, naveli  argumente zbog kojih ne bi trebalo doći do takvog susreta, barem ne na službenoj osnovi, a najveći je da taj Izetbegović ne predstavlja nijedan narod niti instituciju Države kao i činjenica da je taj isti Aleksandar Vučić negator presuđenog genocida u Srebrenici te čovjek koji je ranih 90-tih pucao na opkoljeno Sarajevo. U principu, zalažemo se da se o sudbini zemlje i rješavanju krize kojoj svjedočimo raspravlja u institucijama Države, a u međudržavnim odnosima na nivou institucija.

Sličnu poruku Izetbegoviću su uputili i neki pojedinci iz akademske zajednice te političkog establišmenta, ali, začudo, nijedan od lidera stranaka koje se predstavljaju kao probosanske.

Jučer smo sa zaprepašćenjem čuli da Bakir Izetbegović, unatoč svemu, namjerava da ide u Beograd na razgovor s Vučićem, drsko i bezobrazno ignorirajući sve apele da to ne čini ali i šaljući time katastrofalno lošu poruku kakvoj-takvoj međunarodnoj zajednici da se bh. problemi, pa i ovi sudbonosni, trebaju rješavati na nivou plemenskih poglavica, iako te “poglavice” niko nije proglasio takvim niti imaju ikakav legitimitet da predstavljaju ikoga. To u daljnjem slijedu događanja konsekventno upućuje na podjelu Države na tri dijela, što je samo međufaza njenom konačnom raspadu.

Uostalom, zar taj Izetbegović mlađi nije pri preuzimanju Stranke javno izjavio kako će slijediti kurs svoga oca Alije, koji se u najsudbonosnijim događajima ranih 90-tih radije predstavljao kao vođa muslimana, nego državnik RBiH?! Naravno da je takav odnos itekako odgovarao neprijateljima RBiH poput Tuđmana i Miloševića. A danas, taj Alijin sin niti je predstavnik Bošnjaka (ranije: Muslimana) ni Države, ali očigledno ide stopama svoga babe i bez mandata i podrške javnosti razgovara i pregovara sa Tuđmanovim i Miloševićevim nasljednicima o potpunom nestanku države Bosne za račun malih etno torova. Izetbegović mlađi ostvaruje nedosanjani san svoga oca o muslimaniji od Kozje ćuprije do Stupa.

Gospodo i drugovi!

Pozivamo vas da svim političkim i drugim demokratskim sredstvima zaustavite Bakira Izetbegovića u njegovoj namjeri da pravi bilo kakav deal sa bilo kime izvan BiH, pa i sa predsjednikom zemlje koja je izvršila agresiju na našu zemlju, presuđenoj da nije spriječila, a mogla je i morala, genocid u Srebrenici, naprimjer. Ukoliko ga ne uspijete zaustaviti, barem se unaprijed javno ogradite od njegovih dogovora sa Aleksandrom Vučićem jer on tamo može ići samo kao građanin, a nikako predstavnik bilo čega i bilo koga u BiH. Zar ne vidite, kao što mnogi vide, da je taj tip dio projekta “Srpski svet” te da je kao takav protiv Bosne i Hercegovine, suverene i jedinstvene države? Zar vam ništa ne znači današnja posjeta Čovića Vučiću te skora Dodika Milanoviću?Zašto na sve to šutite? Jeste li svjesni da ćete za posljedice koje se naziru biti suodgovorni pred historijom i budućim generacijama? Ljudi, Bakir, skupa sa onom dvojicom, vama i nama razvaljuje Državu a vi to gledate kao pozorišnu predstavu! Pod hitno se ujedinite u snažan probosanskohercegovački front, neovisno o ideološkim i inim razlikama među vama, da se pokuša spasiti naša jedina domovina. Bakir vam u tome ne smije biti partner jer on je na drugoj strani. Shvatite to već jednom! Nemate pravo na šutnju!

U ime preko 65.000 članova FB grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine”

1. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu (Boston, USA)

2. Dženana DELIC, penzionisana profesorica poslovnih studija i prava (Velika Britanija)

3. Nihad FILIPOVIĆ, bh. pisac i publicist (živi u Velikoj Britaniji)

4. Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni bh. novinar (Kanada-BiH)

komentara
 1. Delic kaže:

  Ako sad, kad je pokazao pravo lice, Bosnjaci i dalje budu taoci Bakira Izetbegovica onda neka nam je Allah na pomoci. Sta jos treba da se desi da Bosnjo progleda ocima i vidi da mu je Srbija pred nosom, preko Sarajevskog Aerodroma kuda vodi entitetska linija, da ce Srebrenica, Prijedor, Banja Luka… biti dio Srbije. A genocid mrtvo slovo na papiru.
  Probudi se Bosnjo, dok ne bude kasno.

 2. Mesud cevra kaže:

  Davno sam pisao o lotrebi da se bakir izopci iz bih drzave neka ga neka ostane u bg nek se vrati svojim korjenima nemamo nista protiv ali treba mu zabranit povrafak u sarajevo sko ikada bilo sto kaze u vezi pregovora.babo mu je id terirista karadzica i bobana napravio politicke partnere kako bi migo idcaparit sebi komad bosne i oredati je bakiru i erdoganu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s