Mr. sci. Milan Jovičić: Bosno i Hercegovino, naša si ponosna i uzorita, volimo te!

Posted: 26. Septembra 2021. in Intervjui

Nedavno je poznati srbijanski glumac Sergej Trifunović izjavio ;
“Četnicima trebaju ustaše, a ustašama četnici da bi jedni druge držali u mržnji.” Vjerovatno misleći na jarane i kriminalne nacionaliste, guslara iz Laktaša i orguljaša Dragana Čovića iz mostarskih Bara ?
Nije trebalo dugo čekati da bi mu ti isti u Mostaru oštetili kola, a da li je njemu nešto bilo nije znano, ali će u svakome slučaju izvući pouku da se u dijelovima “ ustaškoga Mostara “ nije poželjno zadržavati.

Demagoške floskule koje se često ponavljaju ukazuju da se poslije dvostruke agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu izrodila velika mržnja među narodima, bez kolektivne odgovornosti, ostala je samo induvidualna odgovornost?
Nije nikakvo čudo da su se upravo jarani Dodik I Čović, po primjenjenoj ideologiji genocida i urbicida, gdje su ratovali na ovim prostorima, jedni sa istoka a drugi sa zapada, toliko sprijateljili i nastavljaju zajedničku ratnohuškašku politiku.
Nalaze i zajedničke primjenjljive forme lukavih i licemjernih nastupa i poruka ovih mrzitelja na sve vrijednosti i državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, te podrivački djeluju na sisteme rada naših državnih institucija.
Istina je, veoma lukavo i perfidno to čini samozvani akademik Dragan Čović, dok guslar Milorad Dodik to čini kao čobanin svoga stada ovaca i svinja, veoma otvoreno i gromoglasno, svakako veoma bezobrazno, što bi naši stari govorili; “ Što na umu to na drumu “ .
Nije neobično da Milorad tako često navraća u Mostar kod svojih “ dodikovaca “ i crkvenjaka, kao na proslavama rođendana i sličnih svetkovina kod jarana Dragana i obratno ovaj dolazi u Banja Luku.
Njihovi nacionalistički Srbi tzv “ dodikovci “ i HDZ-ovi ustašoidni čimbenici, pobornici svoje doktrine i nacionalističke veliko srpsko-hrvatske agresorske ideološke matrice iz vremena Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, utemeljene u Karađorđevu, poput pacova i krtica i dalje rovare, kako po Mostaru isto i državnim institucijama.
Cilj im je i nastojanja da se ozvaniče i njihove genocidne tvorevine RS i Herceg Bosna, da se rasturi država Bosna i Hercegovina, da njihove tvorevine postanu državice.
Nikakvo čudo nije da su se ovih dana i uspaničili, posebno “ dodikovci “ odlukom Ustavnoga suda BiH o statusu šuma, koje su državna svojina do nekog ugovornog dogovora i zakona u Parlamentu države.
Kao tehničko lice i veliki graditelj u bivšoj Jugi šest velikih industrijskih objekata bio sam i veliki stručnjak u automatizaciji tehnoloških procesa i dobar poznavalac proizvodnje čelika , bakra, zlata, srebra i inih elemenata, kao i aluminija i električne energije?
Dakle, nisam se bavio pravnim naukama i posebno međunarodnim pravom, želeći ovim da iskažem moju bojazan i strah za jedinu nam državom Bosnom I Hercegovinom, slušajući razne diskusije i rasprave po TV medijima, upravo tih nekih eksperata pravnoga sistema.
Tako primjera radi, sinoć kod Senada u emisiji “Face to Face “dobar poznavalac ove problematike gospodin Cero tumači:”Zemlja i država, da jedno bez drugoga nema opstanka niti smisla “.
Upravo je bilo govora o našem zemljištu, šumama, vodama i rudnim resursima, koji trebaju biti u nadležnosti države, a ne entiteta.
U sistemu upravljanja sa ovim vrijednostima, dužan je Parlament donijeti zakone I na nivou države riješiti ove nadležnosti I načine upravljanja.
Naša javnost i građani, ove nam domovine koju smo branili i sačuvali od agresora, koji upravo u ovome periodu nastoje sve prisvojiti kao entitetske posjede i vrijednosti, kao što su šume, zemljišta, vode i dr. dobra državna.
Ukoliko bi se to i dozvolilo, da samovolja i ova mirnodopska agresija sasvim oživi i “ dodikovcima “ i “ čimbenicima “ se sve prepusti, sasvim normalno neće biti niti postojanja ove nam domovine.
Čudno je, smiješno i tragikomično ponašanje ovih nacionalista iz RS-a sa njihovim despotom i diktatorom Miloradom da oni i bez ikakvog odobrenja polažu kamen temeljac za hidroelektranu Buk Bijela, da počinju izgradnju aerodroma u Trebinju ili da u Potkozarju namjeravaju gradnju nekog spomenika i sl.
Otuda i nisu čudne i bezazlene i ludosti u razmišljanjima Milorada Dodika o nekoj disoluciji I priključenju Srbiji, jer kako to javno ističe nije Bosanac, niti voli Bosnu I Hercegovinu.
Činjenica je da i mnogi njegovi istomišljenici, mentori i tutori, priželjkuju u svome “ srpskom nacionalističkom svetu “ veliku Srbiju.
Sve ovo me je vratilo u prisjećanja i neposredni verbalni duel sa Slobodanom Miloševićem u Saveznoj Skupštini SFRJ u Beogradu gdje sam bio naš parlamentarac iz BiH, kada smo početkom 90-tih godina imali raspravu o “ balvan revoluciji “.
Posjetilo me je ovo urlikanje iz RS-a i njihovih nacionalista na prethodnu besjedu Slobodana na Gazimestanu na Kosovu, gdje je upućivao tamošnjim njihovim Srbima i lažna nadanja za budućnost .
Tu i takvu budućnost upravo sada stalno najavljuje i njegov ideološki sljedbenik sa svojim mentorom Vučkom i mnogim “ vučićima “.
Kako bi to možda ispisao i veliki Njegoš, da je u životu:
“ Bosna i Hercegovina je država kao tvrdi orah, nećete je prisvojiti, ali će te polomiti zube “!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s