Peticija smjenu Christiana Schmidta

Posted: 22. Septembra 2021. in Intervjui

https://www.ipetitions.com/petition/peticija-za-smjenu-christiana-schmidt-a

Tražimo da se Visoki predstavnik Christian Schmidt pod hitno smijeni jer smo zakljucili na osnovu njegovih dosadasnjih postupaka i izjava koje je izvrsio i davao u toku svog  kratkog rada na funkciji Visokog predstavnika da je pristrastan  prema jednoj strani i politici a koja je sljedbenik presudjenog UZP-a i kontinuirane agresorske politike prema Bosni i Hercegovini. 

Gospodin Schmidt je davao u javnosti sasvim netacne izjave o ‘nezastupljenosti Hrvata’ na pozicijama u Bosni i Hercegovini, govorio o potrebi izmjena ‘izbornog zakona’ drzave na način koji bi omogućio ‘legalno zastupanje’- kategorije koja ne postoji u Dejtonskom ugovoru, te je u nedavnom razgovoru sa Predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Zeljkom Komšićem otvoreno preferirao model izbornog zakona koji vodi ka stvaranju ‘trećeg entiteta’ i veoma je opasan za opstanak naše drzave.

Gospodin Schmidt je takodjer uzeo sebi za pravo da o pitanju izbornog zakona u našoj državi razgovara sa predstavnicima druge, za nas strane i uz to, agresorske drzave, sto je neprimjeren i u medjunarodnom pravu neprihvatljiv postupak jer stvar izbornog zakona je isključivo unutrašnje pitanje svake drzave.

Istovremeno, gospodin Schmidt ne čini ništa da upotrijebi svoje Bonske ovlasti da u državi smijeni one koji vrše njenu opstrukciju i čine je nefunkcionalnom, kao i one koji negiraju genocid, sto prema zakonu naše drzave predstavlja krivično djelo, kažnjivo zatvorom.

Pristranost gospodina Schmidta vidimo i u njegovim nedavnim istupima i skandaloznim izjavama na simpozijumu pod nazivom “Euroatlanske perspektive BiH” odrzanom u Neustadtu an der Eisch, srcu njegovog izbornog oktuga,  gdje je bilo rijeci o Bošnjacima kao o ‘muslimanskom ostrvu’ u Evropi, i drugim veoma uvrjedljivim i islamofobicnim istupima.

Uloga Visokog predstavnika prema Aneksu IV Dejtonskog sporazuma (Ustavu) jeste u tome da se uspostavi funkcionalna država Bosna i Hercegovina, sto podrazumjeva uklanjanje sa pozicija svih onih koji to opstruiraju, kako bi se omogućio napredak zemlje i njeno uključivanje u Euro-atlantske integracije. I da tu dužnost ima obnašati na profesionalan i nepristrasan način.   Isto tako, ocekivali smo od gospodina Schmidta da ako vec govori o potrebi izmjena izbornog zakona da u prioritet stavi implementaciju presuda Medjunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu iz nekoliko predmeta od kojih neke cekaju na implementaciju preko 12 godina, no on ih niti ne spominje u svojim istupima i svojoj agendi.

Obzirom da je gospodin Schmidt po svemu do sada pokazao pristranost opasnoj po opstojnost Bosne i Hercegovine, smatramo da kao takav ne može nastaviti obnašanje funkcije Visokog predstavnika u našoj zemlji i tražimo njegovu smjenu.

VOĐSTVO FB. GRUPE ZAHJTEV ZA POVRATAK USTAVA R BiH

 1. Dženana Delić
 2. Bedrudin Gušić
 3. Ibrahim Halilović
 4. Nihad Filipović

… i građani Bosne i Hercegovine.

komentara
 1. Hazim Delich kaže:

  Hvala Vam puno Bedrudine.

  Sad ću podijeliti po grupama.

  Selam

  Dzenana

  Sent from my iPhone

  >

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s