Christianu Schmidtu, novom visokom predstavniku: NE MOŽETE SE OPRATI, STALI STE NA STRANU RUŠITELJA BOSNE I HERCEGOVINE I BAŠTINIKA PRESUĐENOG UZP-a!

Posted: 8. Septembra 2021. in Intervjui

Gospodine Schmidt!

Prije nego što ste i stupili na dužnost viskog predstavnika u BiH curile su iz dobro obavještenih izvora informacije da ste bliski HDZ-a, bilo onom u Zagrebu bili njihovoj filijali u Mostaru, svejedno. Jedan sam od onih koji je sa zebnjom očekivao vašu misiju u mojoj domovini. I dok smo skoro 40 dana čekali na vaš prvi potez, a imali ste najmanje 100 razloga da ga u interesu BiH povučete, vi povlačite onaj zbog kojeg je moja i drugih zebnja bila opravdana: svrstali ste se na stranu HDZ-a i njihovih rasističkih i neonacističkih apetita u mojoj domovini, dakle potvrdili ste na čijoj jeste i na čijoj ćete biti strani. U vašoj izjavi izrečenoj prije par dana u Njemačkoj se, između ostalog, prepoznaje i nepoznavanje ili namjerno krivo tumačenje Ustava BiH, jer nijedan od trojice članova Predsjedništva ne predstavlja ni Hrvate ni Bošnjake ni Srbe, nego su birani iz reda tih etničkih grupa (namjerno ne koristim nametnutu sintagmu konstitutivnih naroda) i predstavljaju i pojedinačno i kolektivno sve građane Države. Dalje, u vašoj izjavi se itekako prepoznaju ksenofobija, a ambijent na skupu na kojem ste govorili je bio izrazito antimuslimanski (spominjanje “muslimanskog ostrva” u slučaju raspada BiH). Zaista, kome i zašto smetaju muslimani-Bošnjaci u Evropi?

I nakon određenih reakcija na Vašu katastrofalnu, antibosansku i anticivilizacijsku izjavu, vaš ured vas u zvaničnom saopćenju pokušava oprati, odnosno popegladi veš kojeg ste tako besramno zgužvali. Džaba, ne vrijedi, vi sti rekli to što ste rekli i za svakog normalnog to jeste svrstavanje na stranu onih koji ruše Bosnu i Hercegovinu i koji baštine presuđeni UZP čiji su target i žrtve bili bosanski muslimani, upravo po istom modelu kako su prošli Jevreji u vašoj domovini tokom Drugog svjetskog rata.

Jednako tako ste svojom izjavom dali vjetar u leđa i onom drugom rušitelju iz Laktaša, čije vam svakodnevno antiustavno djelovanje protiv države u kojoj ste namjesnik očigledno ne smeta.

I još nešto: da li ste svjesni činjenice da ste opasnu strijelu protiv suverene i jedinstvene Bosne i Hercegovine odapeli u tajmingu povoljnom za projektante “srpskog sveta”, jer se vaša strijela podudara sa dešavanjima na Cetinju prošle nedjelje. A vjetar u leđa ste dali i Čoviću, Plenkoviću i Milanoviću jer se to društvo odmah potom našlo da razgovaraju o Izbornom zakonu BiH. Doduše, ne prvi, već hiljadu i prvi put. Samo, razlika od prethodnih hiljadu je utoliko što ste njima i njihovim apetitima upravo Vi dali vjetar u leđa.

Na kraju, umjesto jalovih demantija da se niste svrstali, potrudite se da to popeglate na terenu konkretnim probosanskohercegovačkim potezima. Zar ćete nas dovesti u poziciju da žalimo za vašim prethodnijkom Inzkom?

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
  1. Džemaludin kaže:

    Visoki prestavnik gospodin Šmit je namjerno ili iz neiskustva nasjeo na formulaciju “Da pravi Hrvat može biti samo onaj koje član HDZ-a. Da ima imalo znanja o istorijskim događajima Njemačke prošlosti,shvatio bi da je nasjeo na poznatu Hitlerovsko – Gebelsku propagandu,da je pravi Njemac samo onaj koji je član NSDAP (nacional socijalistička njemačka radnička stranka) svi drugi smatrani su protivnici te politike,koje su progonili gestapo (tajna policija) i paravojne jedinice SS i SA.
    Ipak se nadam da je gospodin Šmit iz njemu nekih razloga upao u zamku.Na ovim prostorima nije dovoljno diplomatsko iskustvo političara koji dolazi iz demokratso-građanskog uređenog društva,gdje su sva pravila definisana,a nosiocima funkcija je samo da unapređuju stvari iz svog domena. Jednostavna analogija,fudbal ima definisana previla igre ali malo ko može biti Mesi,Ronaldo itd,što je usplela gospođa Mekel u politici i privredi Njemačke. Gospdine Šmit vi dolazite u “uređeno – neuređenu” zemlju ćemu su doprinijela razna nametnuta riješenja nastala kao produkt EU političkih nametanja koja nikako i nikad nite jedna zemlja ne bi prihvatila. Druga stvar na koju ste “nasjeli” je zastupljenost Hrvata na nivo Federacije,da ste imalo upoznali sa tom navodnom problematikom ustanovili bi da Hrvata u svim oblastima ima više nego što im pripada po demokratskim principima. Mislite o zemlji kojoj treba pomoć,da djelujete na principima demokratsko građanskog uređenja.

    O drugim greškamo odnosno zabludama o nacinalnim “krvnim zrnica” treba sami da dobro razmislite.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s