Bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu- jedini ispravni moralni čin!

Posted: 24. Marta 2021. in Intervjui

Nakon ljetnih Olimpijskih igara 2008, Peking će 2022. ponovno biti domaćin Olimpijade – ovoga puta zimske.  Dakle, u  zemlji u kojoj su zvanični kineski lideri odgovorni za genocid  nad muslimanskom manjinom Uighurima i flagrantno kršenje ljudskih prava  u Hong Kongu i Tibetu. 

U posljednjem izvještaju Amnesty Internationala se navodi da je preko 1 milion Uighura prisilno zatvoreno u koncentracione radne logore a njihova djeca nasilno odvojena od roditelja i smještena u diječje domove. Kineski zvaničnici se optužuju za kršenja ljudskih prava od prisile na rad, prisilne sterilizacije , torture,  silovanja i seksualnog iskorištavanja.   Represije nad Uighurima se posebno  intenzivarane nakon 2017 godine.

Europska unija je reagovala te usvojila sankcije protiv Kine. Šefovi diplomacije 27 zemalja članica u Bruxellesu su usvojili kaznene mjere protiv odgovornih zbog ugnjetavanja muslimanske manjine Ujgura u regiji Ksinjiang,

Holandski parlament takođe je usvojio neobavezujući prijedlog u kojem se tretman muslimanske uigurske manjine u Kini naziva genocidom, što je prvi takav potez jedne evropske zemlje.  To isto su učinile Kanada i SAD.

Bosna i Hercegovina se još nije jasno očitovala po ovom pitanju uprkos svom gorkom iskustvu iz bliže historije što joj  daje legitimitet da se snažnije  angažuje i  reaguje na svako kršenje ljudskih prava u svijetu.  

Ne tako davno, naša država  Bosna i Hercegovina bila je  suočena sa šutnjom međunarodne zajednice tokom rata 1992-1995 ali to je ne opravdava što bh. zvaničnici  danas  šute nad aktuelnim   genocidom nad Uighurima i represalijama u Hong Kongu i Tibetu. Razlog licemjerne šutnje bh. zvaničnika zasigurno  treba tražiti u ranije najavljenim velikim kineskim investicijama u BiH posebno u sektoru izgradnje termoelektrana.

Nakon završetka rata pa do danas Bosna i Hercegovina nije uspjela jasno razviti svoju strategiju spoljne politike zašto postoje brojni razlozi.  „Zamrznuto stanje rata“, nedostatak općedruštvenog  konzensusa o najvažnijim pitanjima vezanim za razvoj zemlje te činjenica da se na vlasti smjenjuju iste one korumpirane političke elite koje su  vladale u ratu egzistencijalno-ovisne  izbjegavanjem suočavanja sa prošlošću,  kontinuiranom negiranju genocida i ratnih zločina i reviziji historijskih činjenica su samo neki od nabrojanih. U nedostatku adekvatne spoljnopolitičke strategije bh. zvaničnici su vodili i još uvijek vode neusklađenu spoljnu politiku često zasnovane na protivriječnostima,  ovisno o tome koja  politička elita je na vlasti. Bolno ratno iskustvo Bosna i Hercegovina i nikada se  nije implementiralo u njenoj spoljnopolitičkoj strategiji. Nedostatak  spoljnopolitičke strategije stvorio je mogućnost manipulacije državnih zvaničnika da bez odgovornosti daju izjave za svoje  dnevnopolitičke potrebe i prikupljanje političkih poena.

S obzirom na gore izloženo Bosna i Hercegovina bi bezuvjetno morala donijeti odluku i bojkotovati Zimske olimpijske igre 2022 u Pekingu. To je jedini ispravan moralni čin i želim da vjerujemda će i druge  demokratske zemlje slično reagovati. .

Ćutati  na genocid i kršenje ljudskih prava zbog kineskog investicionog kapitala se ne može drugačije nazvati nego  licemjerjem i ponižavanjem svih nevinih žrtava proteklog rata.

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s