SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NVO UDIK

Posted: 27. Februara 2021. in Intervjui

GODIŠNJICA OTMICE U ŠTRPCIMA

Podsjećamo javnost na 27. februar, dan kada se obilježava godišnjica stradanja civila otetih iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. Zločin naziva „Otmica u Štrpcima“ dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica, pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na stanici Štrpci (BiH). Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, 1 Hrvat i 1 NN lice. Većina ubijenih su bili građani Srbije ili Crne Gore.

Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. Krajem 2019. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milana Lukića. Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić.

Prošlo je dvadeset i osam godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još uvijek nemaju nikakvu simboličnu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države. Smatramo da je to nedopustivo i sramotno. Sjećanje na otmicu u Štrpcima je naša permanentna dužnost. Obaveza je da tražimo da se na nekadašnjoj Glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu, odakle je krenuo voz 671, podigne spomen-ploča koja će svjedočiti o ratnom zločinu počinjenom nad civilima, a koji su prvenstveno bili građani Savezne Republike Jugoslavije.

Ovom prilikom podsjećamo na nevine žrtve, a to su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) – Sarajevo

Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) – Banja Luka

Ženski glas – Priboj

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)

Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК)

Association for Social Research and Communication (UDIK)

PRESS SLUŽBA / ПРЕС СЛУЖБА / PRESS SERVICE

Tel: +387 (0) 61 603 820

Email: official.udik@gmail.comUDIK WEB

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s