Povodom dodjeljivanja Zlatne povelje za poeziju 2020. godinu u organizaciji Balkanske pjesničke unije: NAŠ ŠEMSO – KOLEKCIONAR POVELJA I PRIZNANJA!

Posted: 12. Februara 2021. in Intervjui

Da, povod za ovaj tekst jeste nedavna manifestacija u Sarajevu, u organizaciji Udruženja za kulturu “Nova svjetlost” kada je Balkanska pjesnička unija, u konkurenciji 400 književnika Balkana, Zlatnu paketu za 2020. godinu dodijelila našem Banjalučaninu, koji trenutno živi u Švedskoj, ŠEMSI AVDIĆU.

U ovakvim prilikama ja bih nekada, ne tako ni davno, uobičajio iz prve obaviti intervju sa laureatom, ali…

….Ali rekao sam to i svome prijatelju Šemsi da sam podvukao crtu ispod broja 1001 što se tiče intervjua još u novembru 2018. godine, da sam to obznanio i nije red da to sada poreknem. Zato pišem ovih nekoliko redova o našem Šemsi i priznanjima koje je za svoj književni rad do sada dobio, a dobio ih je puno i prije ovog posljednjeg, kako u našoj zemlji, tako i izvan nje. Evo neka fotografije same kažu o njima, a pogotovo o njihovom laureatu, nešem vrijednom i nadahnutom sugrađaninu koji, iako je kročio u 8. deceniju života, još uvijek predano, putem stihova i proznih radova, s nama i brojnim čitateljstvom dijeli damare svoje melanholične duše:

Šta u ovakvim prilikama još kazati osim poželjeti našem Šemsi još puno zdravlja i života, a time i stvaralačke energije koja će, siguran sam, rezultirati novim plaketama i priznanjima čiji je on već postao pravi pravcati kolekcionar.

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s