Bez obzira koliko državni vrh Republike Hrvatske vrijeđao i nas i našu domovinu, bh. policajac podiže iz blata zastavu te zemlje ispod ruševina u Petrinji: VELIKO JE SRCE BOSANSKO!

Posted: 14. Januara 2021. in Intervjui

Sarajevski policajac SAMIR MIRVIĆ je prije nekoliko dana u sklopu doznake humanitarne pomoći Petrinji, ispod ruševina u centru tog grada iz blata izvukao zastavu Republike Hrvatske i s poštovanjem prema tom simbolu svake države, pa i susjedne Hrvatske, je smotao i zbrinuo. Ova slika je izazvala veliki odjek u svim zemljama regiona. Ne slučajno, jer ipak radnja se dešava na prostoru zapadnog Balkana gdje je mnogo toga “nenormalno” dok je istovremeno u ostatku svijeta sasvim normalno.

Naravno da za mnoge ova slika djeluje iznenađujuće, koliko zbog predrasuda koje u našem susjedstvu i komšiluku postoje o ljudima iz Bosne, posebno o njenom najbrojnijem narodu, toliko i zbog činjenice da nas državni vrh Republike Hrvatske posljednjih godina kontinuirano vrijeđa i ponižava gdjegod stigne. Kako nas, tako i našu domovinu. Još se nije slegla prašina na onu koju je izgovorio onaj s Pantovčaka o “sapunu i parfemu” i neupućeni bi mogli očekivati u konkretnom slučaju drugačiju reakciju policajca Samira Mirvića kada je ugledao hrvatsku zastavu u blatu, ali ne, on je svojim gestom pokazao koliko je veliko srce bosansko, bez obzira šta nama i našoj domovini neki drugi činili. Naime, neka Milanović, Plenković i njihovi jastrebovi misle o nama šta hoće, mi znamo poštovati druge države i njihove simbole. I znamo razlikovati građane jedne zemlje od njihovog režima, odnosno rukovodstva. Posebno ako ih zadesi neki belaj poput prirodne kataklizme, naprimjer. I ne kalkuliramo čak i ako možemo realno pretpostaviti kako bi reagirao hrvatski policajac da negdje na granici kod Bihaća, nakon što prebije, opljačka i prebaci migranta na teritorij naše zemlje, negdje u blatu nađe zastavu BiH.

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s