Traže se lovci na lisice

Posted: 27. Oktobra 2020. in Intervjui

Ništa novo neću reći, ako konstatujem već poznatu činjenicu po kojoj  je Bosna i Hercegovina država  u raljama  i okovima ratnih i poratnih  profitera. Matthew Palmer, zamjenik pomočnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni  Balkan, je nedavno u svom obraćanju, u okviru skupa organizovanog pod pokroviteljstvom Američke ambasade,  izjavio da je “tražiti od bh. političara  da se pobrinu za korupciju gotovo isto kao tražiti od lisica da čuvaju kokoši”.

Pa dobro jutro, gospodine Palmer!

Nije nikad kasno da se progleda strasno i jasno . Niste Vi ništa pogriješili! Naprotiv, dali  ste pravu dijagnozu države u kojoj vladaju   podmukle , dovitljive i lukave lisice.  Međutim, ono što Vi tek sada, izgleda,  shvaćate je  da su lisice,  s vremenom, od BiH napravile  ogroman lisičnjak  u kome lovaca na divlje zvijeri nema ni za lijeka.  Toliko su se  nakotile i odomaćile da se osjećaju sigurnim u zaposjednutim i veleljepnim dvorcima i vilama, voze se u najnovijim  limuzinama, helikopterima i  avionima . Prkose nam a ne pada im ni na pamet da se vrate u svoje brloge kojem prorodno  pripadaju.  A i kokoši su očerupane.  Sve ih  je manje jer su delikates na lisičjem meniju.

Taj osjećaj nemoći tišti građane Bosne i Hercegovine već  decenijama,  gospodine Palmer. Politika je ovdje instrument javne korupcije na koji kriminalogni  političari polažu  “legalno” pravo  za sopstveno bogaćenje njih i njihovih porodica jer kako to vole reči “sve je po zakonu”. 

Nisu “lisice” nimalo naivne gospodine Palmer. Čule su one i vaš vapaj  kako nas,   bh. građane prozivate da političare “držimo  odgovornim snagom našeg glasa”.  Evo,  kako se 15 novembar dan lokalnih izbora  u Bosni i Hercegovini približava one rade misterizno,  najviše pod okriljem noći i vela tajni. Registruju fiktivne glasače iz dijaspore u Srbiji i Hrvatskoj. Autobusima prevoze  svoje glasače , inače građane Republike Srbije pred Skupštinu općine Srebrenica kako bi im preko noći izvadili lične karte.  Jer vlast je slast i niko nije lud da dvorac mijenja  brlogom!

Zato gospodine Palmer, vaša  izjava bila bi daleko djelotvornija da ste   javno pozvali koruptivne “lisice”  sa zahtjevom upućenim   američkoj administraciji  da  ih   stave na crnu listu, raspišu konkurs za lovcima, otvore sezonu lova,  sankcinišu i vrate u staništa kojima prirodno pripadaju.  Prije nego što svoje bjesnilo ne prenesu na druge.

Znamo mi da za lov na “lisice” treba puno strpljenja ali što jest jest i ovaj bosanski sabur nije do neba. Prevrtljive su one, ne plaše se ni vode,  znaju da brzo plivaju, a bogami, da se popnu i na drveće ako zatreba. A kako se u ovo predizborno vrijeme  pribiližava  hladnoća i zima,    njihovi laveži i kreštanja bivaju sve učestaliji,   kao da ih neki strah spopada.  Valjda, zbog bojazni od brloga?

A lovaca, opet nigdje na vidiku. Kao da su u zemlju propali. Pa zar oni ne bi trebali da  tamane lisice kako bi se sačuvao prirodni ljudski habitus, gospodine Palmer? Jer njihovo bjesnilo je zarazno, baš kao i današnja corona!

Mer. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s