Nakon posljednjih turbulencija u vezi sa vakufskom imovinom u Banja Luci, reakcije tri glavna aktera ne samo da su neprimjerene njihovim funkcijama, već neke od njih zaprepašćuju: KAKO SE MUFTIJA KOZLIĆ NIJE SJETIO ALLAHA KADA JE NA NJEGOVE OČI PREORAVAN HB HAREM, NAPRIMJER?

Posted: 17. Septembra 2020. in Intervjui

Očekivano, ne stišava se prašina nakon smjene muftije Osman ef. Kozlića sa dvije visoke dužnosti u Njemačkoj, odnosno zapadnoj Evropi. Naravano, oni koji su ga smijenili nisu nijednim gestom ili izjavom priznali vlastitu odgovornost za sve ono što je taj Kozlić uradio u Banja Luci, a svakako su i oni suodgovorni, o čemu sam već nekoliko puta pisao. Kao jedan od onih koji je posljednjih pet godina istraživao i prijavljivao kriminalne radnje u vezi sa vakufskom imovinom u Banja Luci i najvišim organima IZ BiH, uključujući i samo reisu-l-ulemu, sa dužnim interesom i na dnevnoj osnovi pratim reakcije glavnih igrača u ovim aferama, iliti sumornim banjalučkim pričama. Na mnoge od njih naprosto ne mogu ostati ravnodušan, a ove četiri, svaka na svoj način, po svome sadržaju i katastrofalnim porukama ne ulijevaju nadu da će ova garniture visokorangiranih kadrova u IZ BiH Zajednicu izvući iz duboke krize. Prije svega, krize povjerenja njenog poštenog i osviješćenog članstva u nju samu, pa i šire bošnjačke javnosti, kako u zemlji tako i izvan. Slijede četiri svježe priče čiji redoslijed ne određuje koja od njih više treba da nas zabrinjava, što opet ostavljam čitateljima da svako po svojim kriterijima formira svoju rang listu ovih horor priča. Ja ću se na kraju lično odrediti o tome. Evo priča:

  1. Jučerašnji intervju direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića “Preporodu”

Stvarno sam s velikom mukom pročitao taj intervju. Nekoliko puta, da ‘prostite, imao sam nagone povraćanja. Dakle, čovjek koji je po vertikalnoj hijerarhiji 3. u sistemu IZBiH a prvi kada je riječ o neposrednoj kontroli svih zbivanja sa vakufskom imovinom u BiH i izvan BiH, na konkretna pitanja vezano za kriminalne radnje sa vakufskom imovinom u Banja Luci pravi se nevješt te da nije „ni luk jeo ni luk mirisao“. Pa meni je lično u intervjuu prije zločina na HB haremu govorio sasvim drugačije kao i u vezi sa vakufskom kućom u ulici Meše Selimovića u Banja Luci, mene je taj hafiz i doktor iz Matuzića javno slagao. Meni je lansirao sada već prepoznatljivu svoju sintagmu da „ne možemo mi (smatrajući vakuf svojom babovinom-privatnim vlasništvom, op. B.G.) živjeti od njiva i oranica…, već vakuf trebamo unapređivati…“ (čitaj: prodavati, op. B.G.). Taj isti direktor Vakufske direkcije spominje u intervjuu sada već inkriminiranu firmu „Sintex, doo“, a par godina ranije je i on hvalio „poznatog banjalučkog businessmena-Bošnjaka“, što je tada bilo na liniji podrške tom Kozliću i njegovom izboru suigrača za prljave poslove sa vakufskom imovinom u Banja Luci. Dakle, taj Zajimović ne pokazuje ni zehre samokritičnosti ni suodgovornosti naspram besomučne pljačke vakufske imovine u našem gradu. A itekako je odgovoran i treba da bude smijenjen. Ne bih dalje detaljizirao o tom intervjju iz higijenskog razloga. Dovoljna mi je bila muka ga i pročitati!

 2. Današnji i sutrašnji boravak reisa Kavazovića u Banja Luci

Za mene nije sporno što je taj Kavazović danas stigao u Banja Luku i sastao se na „domaćem terenu“ sa gradonačelnikom Igorom Radojčićem. To je svakako okay. Ali, prilično je problematična reisova izjava da „smo obnovili sve banjalučke džamije..“ Ko je, bolan, obnovio? Ova vrhuška IZ BiH ili neki prije njih i više od njih samih? Zašto tako nešto pripisuju samo sebi? Ni sa završetkom Ferhadije najmanje ima taj tadašnji muftija Kozlić jer je posljednje dvije godine njene obnove stvari u svoje ruke preuzela TIKA (Turska agencija za razvoj). A gdje su tek donacije mnogih znanih i neznanih i sl. Nego, oni koji su reisu organizirali susret sa Radojčićem trebali su se prvo pobrinuti da ga odvedu na banjalučke lokalitete gdje se rušilo i oralo, da bi neko privatno gradio. Trebalo ga je odvesti na HB harem da vidi zgradu Brane Jankovića, kao i na lokaciju gdje su pobacane kosti banjalučkih merhuma nakon što je harem preoran da bi Janković gradio zgradu. Trebalo ga je odvesti i u obližnju ulicu Meše Selimovića i pokazati mu gdje je donedavno bila kuća koja je pripadala vakufu Ferhadije a koju je muftija Kozlić dao srušiti kako bi gradio „Skadar na Bojani“. Trebalo ga je odvesti i na Rebrovac i pokazati mu 26 dunuma vakufske zemlje na kojoj je, najprije za godišnju rentu od 1000 KM, a potom za mjesečnu u istom iznosu, nekoliko stambenih objekata od čvrstog materijala izgradio izvjesni Zlatko Davidović. To je trebalo pokazati reisu da se uživo uvjeri u ono o čemu sam ga godinama i lično obavještavao. A šta će sutra zboriti na hutbi u Ferhadiji, ne znam. Znam da neće, siguran sam, govoriti o vlastitoj odgovornosti kao ni tog Zajimovića ili bilo koga iz Sarajeva, već da su za sve krivi loši momci u Banja Luci…Reis će vjerovatno vaziti o tome šta su „oni obnovili ili otvorili u Banja Luci“, što asocira na onu „kuća gori a baba se češlja….“

3. Kozlić u svojoj reakciji se poziva na Allaha

Imao je obraza javiti se i smijenjeni muftija Kozlić. Da podsjetim:

– nakon što sam materijalno dokazao njegovu ulogu u zaduživanju Muftijstva/Medžlisa u milionskom iznosu;

  • nakon enormno visokih troškova sanacije zgrade Medžlisa u kojem poslu je on birao izvođača radova, bez tenderske procedure;
  • nakon materijalno dokazanih sumnjivih pravnih radnji po kojima možemo ostati bez nekretnine i parcele u Meše Selimovića br. 4;
  • nakon što je smijenio Edina Bekrića sa dužnosti predsjednika IO Medžlisa i postavio Almira Hodžića koji je pristao da potpiše punomoć za sve transakcijske radnje u vezi sa vakufskom imovinom osobi koju je on smatrao podobnom a koja je, između ostalog, prodala HB harem Brani Jankoviću za 1,214.000 KM i koja punomoć je tek dolaskom novog muftje banjalučkog stavljena van snage;
  • nakon što je i njega i tadašnjeg glavnog imama Muhedin ef. Spahića predstavnik izvođača radova na zgradi Brane Jankovića, izvjesni Amir iz Tešnja, upozoravao da su nailazili na ljudske kosti pripremajući zemljište za temelje zgrade, da bi njemu (Amiru) i Kozlić i Spahić nonšalantno rekli: “nastavi dalje…”
  • Nakon što nije ni on ni niko iz Medžlisa reagirao na upozorenje firme Routing iz Banja Luke, koja je vršila nadzor na gradnji zgrade na HB haremu, da su nailazili na ostatke “nadgrobnih spomenika” (nišana)….
  • Nakon što je uništio Ferhad-pašinu biblioteku;

…. i tako dalje, i tako dalje…..

I nakon svega ovoga, te mnogo toga još, Osman efendija Kozlić kao pravo nevinašce glumi žrtvu i  patetično govori o „teškim trenucima za njega i njegovu porodicu, moli Allaha da ga zaštiti od zulumćara i da mu od Sebe pošalje zaštitnike….” Pa da čovjek ne povjeruje šta taj čovjek govori. Moj Osman efendijo Kozliću, da li si se sjetio Allaha kada je preoravan HB harem pred tvojim očima, kada su kosti naših merhuma pobacane okolo…., kada si pravio dilove sa tipom koji je jedini mogao ući u tvoj ured bez kucanja i koji je držao noge na stolu…, a naše džematlije si jedva ili nikako primao na razgovor,  kada si sudjelovao u svim radnjama pobrojanim gore a koje nikako nisu halal, nego teški haram!? Da li si tada mislio na Allaha i ko je zapravo zulumćar u ovim pričama: oni koji su ih otkrili ili oni koji su počinili zulum nad vakufskom imovinom u Banja Luci.

4. Gori od Kozlića su oni koji ga podržavaju

Za mene nije dno dna reakcija tog Kozlića, poslje svega, nego podrška mnogih profesora, imama, glavnih imama itd. koje i on spominje i, naravno, botova raznih fela koji ne uvažavaju materijalne činjenice, nego iz njima poznatih razloga, a najčešće idolopokloničkih (strogo zabranjenih u Islamu), podržavaju tipove poput Kozlića, ma šta oni uradili. Ova galama na kriminalnu pljačku banjalučkog vakufa ne traje od jučer, niti od prije mjesec dana kada se i Fatmir uključio, ja to sve dokumentiram posljednjih pet godina i nije moguće da svi ti bajni profesori, imami i glavni imami nisu znali za Kozlićeve aferime, pa ipak mu daju podršku! Logično se zapitati: zašto mu daju? Logičan je i odgovor: zato što bi i oni, ako već nisu, uradili isto što i on. Tačka. Nema dalje. Ovo je dno dna ili po mojim kriterijima najcrnja od svih ovih priča. Da, ta podrška Kozliću. S razlogom izdvajam samo jednu od tih podrški: od izvjesnog Mahdija Mekića, predsjednika Islamskog kulturnog centra u Grazu koji je vakufsku imovinu skupljanu godinama od časnih vakifa za potrebe tamošnjeg džemata koji je bio u sastavu IZBA (Islamska zajednica Bošnjaka Austrije) i IZ BiH, preveo u privatni fond, izdvojivši džemat iz IZBA i IZ BiH i ostavljajući ga praktično bez imovine. Pa naravno da će takav podržati Kozlića jer su braća po nečemu. A po čemu, pogodite sami.

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s