Banjalučki „slučaj Rebrovac“: DA LI JE I OVO BIO „POKUŠAJ UZURPACIJE BANJALUČKOG VAKUFA“ ILI ZAISTA SUMNJIVI DEAL?

Posted: 8. Septembra 2020. in Intervjui

Dakle, priča o devastaciji banjalučkog vakufa nije počela sa HB haremom, već ima svoju genezu u etapi koja doseže najmanje 15 godina unazad. A uz tu cjelovitu priču su išle i neke radnje nadležnih, kao u Medžlisu tako i u Muftijstvu, koje, najblaže rečeno, traže odgovore na pitanja koja se sama po sebi nameću, jer puno toga što je u papirima (ugovorima) je ili nedorečeno ili izostavljeno, a bitno je. Možda, NAJBITNIJE! I ova priča po mojoj percepciji traži, žargonski rečeno, otvaranje pandorine kutije. Treba li da kažem da ovo istraživanje nije ničiji hir, pa ni ovog autora, već istinska želja da se događaji u IZ Banja Luka unazad petnaestak godina konačno objelodane, da se na osnovu materijalnih činjenica identificiraju karcinomi u tkivu IZ Banja Luka, pa i šire, da ih se ukloni iz sistema kako bi Zajednica, barem u Banja Luci, ozdravila i vratila kredibilitet kod svojih članova kojeg je, da se ne lažemo, zaista izgubila. To je jedini motiv autora i ovog teksta, a imam za to barem Jednog svjedoka. Evo priče:

Izdavanje pod zakup 26 dunuma poljoprivrednog zemljišta na Rebrovcu, 2005. godine za simboličnu zakupninu

Rekoh već u uvodu da smo našim istraživanjima zagrebali 15 godina unazad, odnosno do 2005. godine. Naime, 19. augusta 2005. je zaključen Ugovor o zakupu između Medžlisa IZ Banja Luka zastupanog po predsjedniku Kasimu Mujčiću (zakupodavac) i izvjesnog Zlatka Davidovića iz Banja Luke (zakupoprimac) o zakupu više parcela vakufskog zemljišta u banjalučkom naselju Rebrovac u ukupnoj površini od 26.634 metra kvadratna, na rok od 25 godina. Nigdje ne stoji u kakve svrhe zakupoprimac zakupljuje tu zemlju koja je, da podsjetim, više decenija bila poljoprivredno zemljište. Ovdje imam ličnu i emotivnu potrebu da spomenem da je još u vrijeme kada sam bio u rukovodnom sistemu IZ Banja Luka, to zemljište redovno zakupljivao naš vrli džematlija, rahmetli Mehmed Isić. Njegovi najbliži su meni svjedočili da je nakon izdavanja pod zakup ovog zemljišta tom Davidoviću, Mehmedu pozlilo pa je ubrzo potom i preselio na Ahiret. Dalje, ono što je veoma indikativno i naprosto zapanjujuće čudno jeste visina ugovorene godišnje zakupnine: 375 KM po hektaru, odnosno 1.000 KM za kompletno zemljište. Zašto samo toliko, neko treba dati odgovor na ovo, sada javno postavljeno pitanje? Je li to bilo u interesu Medžlisa IZ Banja Luka i „unapređenja vakufske imovine“, kako to voli reći jedan od najodgovornijih za devastaciju vakufske imovine, barem u Banja Luci posljednjih godina, direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović? Nejasnoća i nedorečenost u ugovoru vezano za svrhu zakupljivanja te velike vakufske parcele ubrzo je razjašnjena kada su na njoj počele „nicati“ zgrade i drugi sadržaji građeni od čvrstog građevinskog materijala.

Nakon protoka od 8 godina, odnosno 20. aprila 2013., ne znam kako i da li pod nečijim pritiskom, zakupodavac i zakupoprimac zaključuju Aneks osnovnog ugovora iz 2005. pa se član 4 istog mijenja na način da se visina mjesečne zakupnine tog zemljišta utvrđuje u iznosu od 1.000 KM. I ovdje se nameće pitanje nije li i ova zakupnina „smiješna“ za 26 dunuma zemljišta na atraktivnoj lokaciji u Banja Luci?

Neću dalje postavljati pitanja već ostavljam čitateljima, pogotovo Banjalučanima, da procijene valjanost ovog ugovornog odnosa između Medžlisa IZ Banja Luka i izvjesnog Zlatka Davidovića? Također, zanimljivo je sačekati i protok tih preostalih 10 godina kada ističe koncesioni ugovor između spomenutih partnera i vidjeti šta će se desiti sa zgradama i drugim objektima na ovoj banjalučkoj vakufskoj parceli a koji su izgrađeni od „čvrstog“ materijala? Ko doživi, pričat će….

Bedrudin GUŠIĆ

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s