UDIK-Brčko: ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS

Posted: 3. Avgusta 2020. in Intervjui

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PAMTIMO 5.8.1995 – 5.8.2020.

 Ove godine, kada Republika Hrvatska proslavlja 25. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, kao predstavnici civilnog društva obraćamo se građanima i građankama Hrvatske u ime onih čiji se glasovi – posebno u ovakvim, slavljeničkim, prilikama – rijetko čuju. Možemo li kao društvo – nakon 25 godina – čuti svjedočanstva druge strane koja je patila u ratu; pustiti da nas priča prognanih sunarodnjaka dotakne; priznati tuđe stradanje.

Mi, koji od 2014. godine aktivno protestujemo svake godine uoči Oluje na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, želimo živjeti u društvu koje je dovoljno hrabro preuzeti odgovornost i suočiti se s prošlošću.

Zločine ne opravdavamo drugim ratnim zločinima. Niti ih opravdavamo, niječemo, prešućujemo time što na ovaj dan govorimo o zločinima počinjenim u akciji Oluja. Naprotiv, na isti način tražimo odgovornost za sve zločine počinjene u zemljama bivše Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog društva iz tih zemalja podsjećamo na odgovornost vlada koje te zločine nisu osudile i kaznile obzirom da 25 godina svjedočimo državno organizovanom poricanju ovih ratnih zločina.

Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedočimo ovih dana. Nadamo se da će simbolični korak pratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata. Pozivamo građane i građanke Republike Hrvatske da preuzmu inicijativu, jer su političke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopolitičke svrhe, te umjesto osude veličale ratne zločine. Još jednom podsjećamo da još uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinioci.

Želimo li da se rat prestane zloupotrebljavati a država militarizovati, založimo se za jačanje kulture odgovornosti, suočavanja s prošlošću, kulture kažnjivosti svih ratnih zločina kao i iskrene solidarnosti sa svim žrtvama rata.

Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb

Centar za građansku hrabrost, Zagreb

Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu – CDTP, Banja Luka

 Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK, Sarajevo

Ženska mreža Hrvatske

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)

Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК)

Association for Social Research and Communication (UDIK)

 PRESS SLUŽBA / ПРЕС СЛУЖБА / PRESS SERVICE

Tel: +387 (0) 61 603 820

Email: official.udik@gmail.com

UDIK WEB

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s