Nakon najnovije kadrovske kombinatorike na koju je pristao čelnik SDA, nameće se krajnje alarmantni krik: POD HITNO ZAUSTAVITI IZETBEGOVIĆA U DALNJEM UNIŠTENJU BOSANSKOHERCEGOVAČKE DRŽAVE!

Posted: 15. July 2020. in Intervjui

Na posljednjoj seansi čelnika SDA, HDZ i SNSD o raspodjeli najslađeg postizbornog kolača – onog o raspodjeli direktorskih fotelja najvažnijih državnih agencija predsjednik SDA je naprimjer saglasan da direktor SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) postane Dodikov čovjek Darko Ćulum, bivši direktor policije Rs-a, RAK-a (Regulatorna agencija za komunikacije) Draško Milinović, bivši direktor RTRS-a, nekoliko puta kažnjavan od iste te Agencije za zloupotrebe i korupciju, naravno, kao Dodikov kadar, negator genocida u Srebrenici i poznat po izjavi da su mladi Tuzlaci “sami sebe poubijali na Tuzlanskoj kapiji 25. Maja 1995.,” Službenog lista BiH Dragan Pusina, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje radnika Marko Vujević…, dok je još uvijek ostalo otvoreno pitanje ko će biti novi direktor UIO (Upravni odbor za indirektno oporezivanje). Za ovu posljednju poziciju u vrlo značajnoj bh. instituciji onaj baštinik UZP-a, krivousti Čović drsko i javno kaže kako “ta pozicija pripada Hrvatima i ni sa kim je neće dijeliti…” Drski Čović koji na nivou Države blokira sve što mu se ćefne i što nije po njegovim željama smatra Upravu za indirektno oporezivanje svojom ćaćevinom i grubo zanemaruje princip rotacije na toj važnoj državnoj funkciji budući da je u prethodnom mendatu direktor UIO bio upravo njegov čovjek – Miro Džakula. Vidjet ćemo hoće li mu Bakir i ovoga puta tradicionalno popustiti. Treba još napomenuti da je rezultat ovakvog kadroviranja predsjednika SDA i činjenica da u Fiskalnom vijeću nema nijednog Bošnjaka.

Pogledajte sada sastav Vijeća ministara:

  1. Predsjedavajući, Zoran Tegeltija (SNSD)
  2. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Staša Košarac (SNSD)
  3. Ministar za komunikacije i transport – Vojin Mitrović (SNSD)
  4. Ministar za ljudska prava i izbjeglice – Miloš Lučić (DNS)
  5. Ministar finansija i trezora – Vjekoslav Bevanda (HDZ)
  6. Ministar pravde – Josip Grubeša (HDZ)
  7. Ministar civilnih poslova – Ankica Gudeljević (HDZ)
  8. Ministar odbrane – Sifet Podžić (DF)
  9. Ministar vanjskih poslova – Bisera Turković (SDA)
  10. Ministar sigurnosti – kandidat, Selmo Cikotić (SDA)

Dakle, to je što imamo na stolu. Činjenice su neumoljive a one kažu da je državni financijski sektor pod kontrolom ili u rukama Čovićevih Hrvata, Vijeće ministara, dakle izvršnu vlast kontrolira Mile Dodik, VSTV (Visoko sudsko i tužilačko vijeće), preko korumpiranog Milana Tegeltije opet Mile Dodik, a kompletno pravosuđe, s obzirom da je na čelu Tužilaštva Gordana Tadić, Dodik i Čović. Kontroliraju njih dvojica i Dom naroda PS BiH i tu je Bakir kumovao dajući Dodiku priliku da u isti imenuje svog 4. čovjeka pa može sa Čovićem da blokira svaku odluku bitnu za Državu, bez obzira da li je ta odluka prošla na Zastupničkom domu PS.

Eto, sve bitne poluge izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u našoj zemlji su u rukama i pod kontrolom dvojice koji joj godinama otvoreno rade o glavi. Da li je moralo tako biti? Nije, ne samo da nije moralo, nije i nipošto niti smjelo! Ko im je dao takav i toliki postizborni kolač? Pa nije valjda moj rahmetli otac nego Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Ova posljednja kadrovska darivanja neprijateljima BiH neki analitičari vežu za pristanak one dvojice da se kadrovski pozicioniraju Osman Mehmedović Osmica i Selmo Cikotić. Zar su njih dvojica toliko bitni da je Izetbegović dao onoj dvojici gotovo sve bitne diretkorske funkcije u Državi? Eto, njemu jesu. To je samo posljednja epizoda njegovih promašaja na štetu Države, pa, ako hoćete, i Naroda. Sjetimo se samo kako je uništio tužbu BiH kod Međunarodnog suda pravde protiv SRJ/SCG, što se nikad više ne može popraviti? Pa bacanja pojasa za spasavanje tom istom Dodiku kada je anamo onaj entitet bio pred financijskim kolapsom, što nije učinjeno preko državnih institucija već dogovorom u kafani u Lukavici. I tako dalje i tako dalje…

S obzirom da je sve mehanizme i poluge sva tri novoa vlasti u Državi te najvažnije direktorske fotelje dao u ruke dvojici njenih osvjedočenih neprijatelja, upućujem krik da se taj čovjek konačno zaustavi! U protivnom, odosmo u – helać!

Bedrudin GUŠIĆ

Leave a comment