Savez antifašista Vojvodine: 7. jul -dan za ponos u Srbiji

Posted: 6. Jula 2020. in Intervjui

6. jul 2020. godine

Članovima, prijateljima i

simpatizerima SAV

Medijima

           Ove godine obeležavamo 79. godina od dana kada je Srbija aktivno ušla u antifašističku koaliciju, najnaprednijih zemalja sveta, koje su se borile protive nastrašnije nemani u ljudskoj istoriji – italijanskog fašizma i nemačkog nacional-socijalizma. Toga dana Srbija je rekla ne okupatoru i njegovim domaćim pomagačima, ali i sebe upisala u red zemalja koje su u toj borbi dali ogroman doprinos, kao zalogu izgradnje modernog sveta, bez ugnjetavanja, poštovanja ljudskih prava, ravnopravnosti i ljudskog dostojanstva. Zbog toga Srbija mora da bude ponosna na svoj doprinos borbi protiv fašističke nemani, na svoju Narodnooslobodilačku borbu, u kojoj su učestvovali svi njeni narodi i narodnosti, da je dostojanstveno obeležava, da je kroz nastavne programe sačuva, te da se odrekne zlokobnih nenaučnih pokušaja revizije. Podsećamo – narodi koji ne pamte svoju istoriju, dužni su da je ponavljaju!

Zbog svima poznatih događaja, Savez antifašista Vojvodine nije u mogućnosti da svoje aktivnosti održava u primerenijim okolnostima i prostorima, pa ćemo ih svesti na optimalno moguće: u UTORAK, 07. jula ove godine, u 09,45 časova, okupićemo se da položimo venac na Spomeniku na Iriškom vencu, i tako skromno obeležimo Dan ustanka naroda i narodnosti Srbije, koji je i dan Saveza antifašista Vojvodine – SAV.

Kada to prilike omoguće, dodelićemo prvom dobitniku, Narodnom heroju Petru Matiću Duletu, priznanje Saveza antifašista Vojvodine – SAV, za promociju antifašističkih vrednosti „Đorđe Subotić“. (Biografija u prilogu).

S poštovanjem,

 Smrt fašizmu – sloboda narodu!    

 Predsednik Saveza antifašista Vojvodine

prof. dr Duško Radosavljević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s