Slijedom potpisivanja dvaju sporazuma u Mostaru: DA LI SIN DOSANJAVA BABIN NEOSTVARENI SAN O “UNIJI TRIJU REPUBLIKA”?

Posted: 17. Juna 2020. in Intervjui

Čelnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije (SDA) Dragan Čović i Bakir Izetbegović u srijedu su u Mostaru postigli i potpisali dva sporazuma. Dva čelnika potpisala su sporazum o izbornim pravilima za taj grad, koja bi trebala omogućiti da u Mostaru nakon 12 godina budu održani lokalni izbori.Osim izbornih pravila za Mostar, SDA i HDZBiH dogovorili su i izmjene Statuta Grada. Statut, na kojem je insistirala SDA, trebao bi biti na dnevnom redu prve sjednice novoizabranog Gradskog vijeća. Također, dvije stranke, na insistiranje HDZBiH, dogovorile su načela načina izbora delegata u domove naroda, u skladu s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prema njihovim izjavama, Izborni zakon BiH bi se trebao promijeniti do kraja 2021.

To je ono što je na stolu, ali šta je ispod?

Čitao sam glavne odredbe oba Sporazuma i prvo na što sam pomislio jeste ne ono što piše u njima, nego ono što ne piše a dogovoreno je ispod stola. Jednostavno, neovisno o tome imam li ili nemam lični animozitet prema tom Izetbegoviću, ali iskustvo je naučilo i mene i sve nas koji njegujemo ISTINU u javnom diskursu, posebno kada je riječ o bitnim događanjima po Državu i njene odane građane posljednjih godina, da što god je do sada taj Izetbegović potpisao ili dogovorio sa Čovićem i Dodikom jeste bilo štetno po BiH, najbrojniji narod u njoj te sve bh. patriote. Puno bi prostora i vremena uzelo podsjećanje na brojne autogolove koje je taj Bakir zabio Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Nema niti potrebe za tim jer svi koji hoće istini da gledaju u oči znaju da tome jeste tako, a oni koji vjeruju njemu, Stranci koju vodi, njihovim satelitima i medijima više nego svojim čulima sluha i vida, bilo da su uhljebi ili još uvijek nisu osviješćeni, eno im. Ama, ima li još išta u višegodišnjem nizu davanja tim baštinicima UZP-a da im Izetbegović nije dao? Zvanično im nije još dao podjelu F BiH ali, kako stvari treba čitati između redova u jednom od današnjih sporazuma, nije im još dao Izborni zakon, ne po etničkom, nego fašističkom modelu koji Čović traži otkako je izgubio izbore novembra 2018. Da li mu je sada i to dao? Najvjerovatnije da jeste! A šta to u prijevodu znači? Znači podjelu Federacije i znači dodatnu podjelu BiH, što nije ništa drugo nego korak do njenog nestanka kao ozbiljne i uređene države. Zapravo, same Države!

Što se tiče Sporazuma o izbornim pravilima za grad Mostar, neki relevantni eksperti su, s obzirom da se njime ukida funkcija dogradonačelnika i uspostavlja funkcija predsjedavajućeg Gradskog vijeća s većim ovlastima od samog gradonačelnika i s obzirom da je u njemu primjenjen strogi etnički princip, isti zapravo znači podjelu samog Mostara na šest jedinica i uvod u konačnu podjelu same Federacije. Zanimljiva je izjava jedne Mostarke kada je na pitanje novinarke šta očekuje od Sporazuma za grad Mostar, doslovno odgovorila: “A šta se dobro može očekivati kada se fukara dogovara”?!

Ali, šta je ovdje još bitno? Pa bitno je da su, uz prisustvo ambasadora SAD i Velike Britanije te šefa Delegacije EU u BiH sporazume potpisali dvojica samozvanih plemenskih poglavica što, zbog spomenutih svjedoka, otežava situaciju barem nama koji ne želimo daljnju podjelu Domovine, pogotovo ne po etničkom principu.

Šta očekivati u parlamentarnoj proceduri?

Očekivati je, uz ovakvu ili onakvu raspravu, uglavnom matematiku. Ako potpisnici sporazuma budu imali dovoljno ruku u Parlamentu BiH i FBiH, oni će i proći, bez obzira na sve. Sigurno je da će za to glasati svi zastupnici/poslanici SDA i HDZ BiH, odnosno 30-togodišnji koalicioni partneri. pa nek’ košta šta košta! A koštat će itekako. Međutim, ovdje se nameće i pitanje odnosa esdeaovskog partnera Željka Komšića koji je u prošli petak u Centralnom dnevniku izjavio da će im stati na put s obzirom da i Izborna pravila za Mostar i izmjene Izbornog zakona BiH uključuju prethodnu izmjenu Ustava F BiH odnosno BiH. Inače, dijelim mišljenje nekih koji su se već prije mene oglasili da je taj Komšić, nakon prekomjernih flertovanja sa etnonacionalistima, politički mrtav čovjek. Sam pao, sam se ubio!

Geneza priče o Uniji triju republika

Ova priča je, da podsjetim, stara skoro 27 godina. Nju su tadašnjem predsjedniku RBiH ponudili Owen i Stoltenberg, da bi je isti svojim potpisom sa Franjom Tuđmanom 14. septembra 1993, pretvorio u Deklaraciju, a samo dan poslije sličnu Deklaraciju je potpisao sa, sada već osuđenim ratnim zločincem, Momčilom Krajišnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I, krajem istog mjeseca iste godine Izetbegović Sr. je plan o Uniji triju republika promovirao na Bošnjačkom saboru.

E sada, ko zna šta znači kontinuitet u politici kao i za onu narodnu da “iver ne pada daleko od klade” dat će na značaju ovoj genezi odnosno shvatit će priču o “Uniji triju republika u BiH”, ne samo kao ozbiljnu, nego i zastrašujuću. Dobro mi je išao predmet Logika u gimnaziji pa to često koristim u promišljanjima u realnom životu. Ovoga puta se barem meni, kao takvom, nameće logično pitanje: da li sin dosanjava babin neostvareni san o “Uniji triju republika”?

Bedrudin GUŠIĆ

 

 

 

komentara
  1. Hamdija Todorovac kaže:

    Ovaj video i govor prvog Predsjednika Bosne (1993) bi trebao biti za naše mnoge ljude nešto kao buđenje iz nekog neobičnog sna. Mnogo što-šta bi moglo biti u pitanju? Priznati smo kao država od strane UN-a na račun prirodnog bogatstva kojim se treba razvijati potrebna ekonomija. Bilo kakva podjela uz mogući gubitak odredjene teritorije nije dobra ni za koga. Vlast trebamo dati onima koji znaju da rade, a mi imamo dovoljno takvih ljudi. Naša država treba biti slobodna za svakoga. Nesmije više biti etničkog čišćenja i nametanja fažizma! Dogovor o Mostaru i izborima trebamo procijeniti malo bolje pa onda vidjeti kakve bi mogle biti dugoročne, stvarno negativne, posljedice.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s