Zahtjev Evropskom parlamentu za sankcioniranje Željane Zovko

Posted: 27. Maja 2020. in Intervjui

Ekspertni tim R BiH i Vođstvo grupe “Zahtjev za povratak Ustava Republike Bosne i Hercegovine”

Evropskom parlamentu

Datum: 27. maj 2020.

Predmet: Zahtjev za sankcioniranje zastupnice Željane Zovko

Poštovani,

Prinuđeni smo da vam se ponovo javimo, pa bismo se prvo željeli pozvati na naše ranije pismo vama vezano za nedopustivo djelovanje zastupnice iz Republike Hrvatske ŽELJANE ZOVKO protiv naše domovine Bosne i Hercegovine koje možete naći u vašem arhivu.

Sada smo u situaciji da vam se ponovo obratimo zbog posljednjeg u nizu negativnih djelovanja imenovane zastupnice, odnosno njenih lažnih izjava datih povjereniku Evropske komisije vezano za održavanje mise za žrtve Bleiburga, koja je održana u subotu, 16. maja ove godine u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu i događaja koji su je pratili.

Naime, Željana Zovko je od povjerenika EK tražila službenu reakciju “na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u BiH i kardinalu Puljiću, koji je zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote bio žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja…”

Vaša zastupnica je izrekla gnusne laži gore spomenutom tvrdnjom. Kao što je poznato cjelokupnoj svjetskoj javnosti, jer su taj događaj popratili brojni svjetski mediji, misa je održana bez ijednog incidenta, uz opravdanu protestnu šetnju nekoliko hiljada građana Sarajeva koji to nisu učinili zbog mise kao vjerskog čina, već zbog činjenice da je organizator iste bila profašistička udruga Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj najveće zakonodavno tijelo druge države – vaše članice, Sabor Republike Hrvatske. Na to su reagirali građani Sarajeva na dostojanstven način, a reagirali su isključivo kao antifašisti.

Ne znamo s kakvim namjerama zastupnica Željana Zovko kontinuirano negativno djeluje naspram naše domovine – Bosne i Hercegovine, niti u čije ime to čini. Ali je veoma prepoznatljivo da svojim javnim istupima dotična njeguje neonacističke i neofašističke narative koji su u suprotnosti sa temeljima na kojima, barem službeno, počiva Evropska unija.

Kako je pomenuta misa održana za pobijene kolaboricioniste  nacističke Njemačke, a obzirom da misu takve prirode Željana Zovko poistovjećuje sa ‘vjerskim slobodama’, ne možemo a da se ne zapitamo da li to ista želi poručiti svijetu da je fašizam prihvatljiv za katoličanstvo pa se protesti protiv održavanja mise sa pro-fašističkim podtekstom imaju smatrati napadom na ‘vjerske slobode’ katolika?

Zar nije indikativno da je misa za Bleiburg, sa očiglednom političkom i ideološkom pozadinom, bila zabranjena ove godine u Austriji?! Zar nije indikativno da su njenu političku i ideološku pozadinu osudili mnogi relevantni subjekti u Evropi i svijetu, među kojima Svjetski jevrejski kongres, izraelska ambasada u Tirani (pokriva i BiH), američka ambasada u Sarajevu, pa čak i Savjet Evrope.

Prema tome, poštovana gospodo, ukoliko ste dosljedni baštinici temelja na kojima počiva moderna Evropa te EU, a čija je osnova antifašizam, onda od vas očekujemo da sankcionirate vašu zastupnicu Željanu Zovko koja, reklo bi se u kontinuitetu, praktično njeguje suprotne vrijednosti i time narušava ugled i samog EP, te EU u cjelini.

Ukoliko se oglušite na naš apel, a poznato nam je da nije jedini, onda nam ne preostaje drugo nego da zaključimo da u praksi odobravate neonacističko i neofašističko djelovanje vaše zastupnice Željane Zovko, te smatrate da je fašizam prihvatljiva kategporija u EU.

EKSPERTNI TIM R BiH I VOĐSTVO FB GRUPE “ZAHTJEV ZA POVRATAK U ŽIVOT USTAVA RBiH”:

  1. Bedrudin GUŠIĆ, banjalučki novinar i publicist u egzilu (Boston, USA)
  2. Dženana DELIĆ, penzionisana profesorica poslovnih studija i prava, sada u Velikoj Britaniji
  3. Marijan HAJNAL, predsjednik Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva i predsjednik Udruženja građana “Vječna Bosna” (Tel Aviv-Izrael)
  4. Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni bh. novinar (Kanada-BiH)

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s