Ususret misi za žrtve Bleiburga u Sarajevu: MNOGI U SVIJETU OSUDILI, ALI SU SALVE KONSTRUKCIJA I LAŽI ADRESIRANE SAMO PREMA “POLITIČKOM SARAJEVU”, KONKRETNIJE – PREMA BOŠNJACIMA

Posted: 14. Maja 2020. in Intervjui

“Nikad ne reci nikad”! Naime, rekao sam samome sebi a i javno da neću pisati tekstove na političke teme dok traje korona kriza, smatrajući da i meni i svima drugima treba da je stalo samo do toga da nekako iziđemo zdravi i koliko-toliko pametni iz ove krize, ma koliko trajala. Ali, prevario sam se jer život ne stoji a događaji, posebno afere u Bosni, kojih imamo za izvoza, jednostavno ne stoje. Naprotiv, smjenjuju se gotovo na dnevnoj osnovi. Odolio sam do sada mnogima od njih, ali predstojećoj misi za žrtve Bleiburga u Sarajevu, jednostavno ne mogu. Ne zbog mise koja meni, kao ni bilo koja druga, ne smeta ako je samo determinirana kao duhovni-vjerski čin, ali ako se ona politizira, odnosno u službi prljave politike, onda ne samo da mi smeta, nego zahtijeva javno očitovanje i reakciju. U ovom konkretnom slučaju ovu aferu smatram čak i opasnom po BiH, posebno po Bošnjake. Zato reagiram!

Reakcije iz svijeta

Poznate su a među njima su najznačajnije one iz Ambasade USA u Sarajevu, Izraela u Tirani (pokriva i BiH), Svjetskog jevrejskog kongresa i drugih. Dakle, svi su oni ukazali na opasnosti koje bi mogle pratiti održavanje takve mise, među kojima je i revidiranje historije i njenih činjenica sa nesagledivim posljedicama po odnose u BiH među etničkim zajednicama. Posebno su naspram ovakvih manifestacija osjetljivi pripadnici Jevrejske zajednice u BiH, pa i u svijetu.

Brutalna zamjena teza baštinika UZP-a

Reakcije iz nevladine organizacije HNS i njihovih medija su ne samo u rangu podmetanja i zamjene teza, nego naprosto i opasne. Dakle,  Čovićevi jurišnici vrlo svjesno zaobilaze reakcije iz gore spomenutih, relevantnih  međunarodnih krugova po pitanju održavanja te mise, a uporno i vrlo prozirno targetiraju “političko Sarajevo” i Bošnjake kao najbrojniji narod i u Sarajevu i u BiH kao jedine subjekte koji napadaju Katoličku crkvu BiH i koji su protiv bh. Hrvata! Jasno je kao bijeli dan da je cilj samozvanog “prvog europejca u BiH”, a zapravo rusofila Dragana Čovića, njegove uzp-ovske kamarile i HDZ-a BiH i RH da predstave svijetu našu zemlju u krivom svjetlu, odnosno da je život Hrvata u njoj nemoguć pa je (BiH) treba podijeliti sada na tri. To je suština čitave ove njihove halabuke! Ulje na vatru je dolio i sam Kardinal Puljić koji je čak pisao papi da mu je život u Sarajevu ugrožen. Malo je reći da me je on kao vjerski velikodostojnik kao takav razočarao i pristao na ulogu koju su mu dodijelili prljavi igrači iza kulisa.

Kontradiktorna reakcija reisa Kavazovića

Reis Kavazović je kazao kako Katolička crkva ima pravo donositi autonomne odluke, uključujući i održavanje svetog obreda, a da su burne reakcije u BiH upućene na pogrešnu adresu.

“Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati crkvi…”

Dakle, ne treba biti puno pismen da bi se uočila kontradikcija u izjavi reisa Kavazovića. Ako Katolička crkva ima pravo donositi autonomne odluke, onda kako joj Sabor druge zemlje može nametnuti održavanje mise? Ne mogu vjerovati da reis zanemaruje reakcije iz HNS-a koji prosto bijesne na pripadnike njegovog naroda – Bošnjake, etiketirajući ih kao netolerantne i ovakve ili onakve. Zašto reis ne poziva kolegu Puljića da održi misu za žrtve Vjekoslava Maksa Luburića u Sarajevu, naprimjer? Zar reis ne vidi krajnje namjere baštinika UZP-a da sada na ovakav, prljav i monstruozan način žele doći do trećeg entiteta, a misa kao vjerski čin im je samo paravan? Ili reis Kavazović slijedi politiku Stranke kojoj je IZ-e već tri decenije talac?! Ovim osvrtom na reakciju prvog čovjeka IZ BiH nema potrebe trošiti riječi na SDA i njenog prvog čovjeka.

Reakcija Dodika nije vrijedna spomena

Svaka priča o Bosni danas nije potpuna ako nisu uključeni sve troje. Jer, Bosna je i sklepana u Dejtonu na takvim temeljima, umjesto da je građanska kao što su ustanovljene sve normalne države na svijetu. Zato i ne funkcionira. Helemnejse, znači fali mi Dodik. Da, i Baja je verbalno protiv održavanja mise u Sarajevu ali njegovoj izjavi ne dajem ni pet para. Zašto? Zato što istovremeno podržava djelovanje Ravnogorskog pokreta u Višegradu i okolici, veliča osuđene ratne zločince Karadžića i Mladića a negira presuđeni genocid u Srebrenici. I tačka!

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
  1. edinosmancevic kaže:

    Bravo Bedro. Odlicno rezonovanje.

    Skickat från min Samsung Galaxy-smartphone.

  2. Da, svijet je reagirao na taj pokušaj uvlačenja fašizma i NDH u Sarajevo, koje je i samo žrtva fašizma. Poslije Kavazovića koji je ustao u obranu neobranjivog, praveći normalan svijet budalom, evo i Zvizdića da mu malo pripomogne u važenju Puljića iz fašističkog kala. Zvizdić je izričit: Nije kriv Puljić. mego Sabor Hrvatske. Zvizdić je izgleda zvizno, što bi rekao naš narod. On pokušava da obrani Puljića koji – kao crkveni velikodostojnik može donositi autokotone odluke a da nikog ne pita, ali po tom pravilu, može i odbiti zahtjev Sabora RH. Dakle, i Zvidić i Kavazović razroko gledaju na problem, oni bi da osude, ako baš moraju, fašizem, ali misa neka se održi, a Puljić, ma kakvi, on nije kriv, jer je politizirai Crkvu, ne prvi put. I on se voli slikati na Bobovcu u potpunom hrvatsko-ustaškom deokoru, moliti hrvatske kraljeve na hrvatskom Bobovcu. To nikome iz SDA ije zasmetalo, kao i svojatanej Jajca, kao hrvatskog stolnog grada. Da pače, oni sa ustašom i ratnim zločincem Čovićem, koji je na rusku šubaru natakao kokardu, tikve sade, dijele Mostar, Jajce, Travnik, ne smetaju im dvije škole pod jednim krovom, ne smeta im zločinačka HB. Nima ide u prilog osnivanje terćeg entiteta, tako će i oni, najzad dobiti svoj komadić zemljice Bosne, baš po Tuđmanovom kantaru, čak i manje, od Kozje ćuprije do Stupa, taman da mogu razastrti svoje mindere. Rahat od Bosne i od pameti, od Dina i Bošnjaka u koje se lažno zaklinju, a u savezu sa dušmanima uništavaju sve uz enormnu pljačku i lopovluk. Iza svega ovog bezobrazluka, ustašluka i srbvanja, stoji Dinastja. Merhaba čaršijao na sve četir strane, a Puljiću baška i merhaba i Faljen Isus. Umjesto da pišu i Sabou i Papi, da pozovu na raport hrvatskog Ambasadora i uruče mu prtesnu notu zbog miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, oni brae Puljića kako bi on održao misu koja je zabranjena u Austriji, a Hrvatskih sabor je ne smije održati u Zagrebu, jer bi dobio makar žuti karton od kurve Europe koja sve to gleda namigujući i sama fašizmu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s