UDIK Brčko: GODIŠNJICA OTVARANJA LOGORA LUKA U BRČKOM

Posted: 8. Maja 2020. in Intervjui

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 7. maj, dan kada je 1992. godine počeo sa radom brčanski logor Luka čija je osnovna funkcija bila mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja tadašnje opštine Brčko.
Nakon nasilnog preuzimanja vlasti, a na inicijativu lokalnih samoproglašenih brčanskih vlasti predvođenih Srpskom demokratskom strankom (SDS), osnovan je koncentracioni logor Luka u kome su sistematski vršena zatvaranja i ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom sa područja ove opštine. Logor Luka je zatvoren u avgustu iste godine, zbog pritiska međunarodne javnosti, a logoraši su prebačeni u logor Batković kod Bijeljine. Osim logora Luka, na području Brčkog nalazilo se nekoliko stratišta na kojima su mučeni i zlostavljani Bošnjaci i Hrvati, kao što su: DTV Partizan, Hotel Posavina i zgrada Policijske uprave Brčko.
U povodu godišnjice, Edvin Kanka Ćudić, predsjednik UDIK-a, ističe: „Govoriti o brčanskom logoru Luka znači govoriti o monstruoznim ratnim zločinima, ali i žrtvama koje su gotovo pale u zaborav. Koliko je vrijeme učinilo svoje, tako smo i mi sami doprinijeli takvom odnosu prema žrtvama. Brčko je još uvijek grad sa velikim brojem nestalih osoba. Znatan broj tih ljudi je ubijen i u logoru Luka. Danas je najlakše odustati od prošlosti, zato je sjećanje na ubijenu Nazu Bukvić ili Stipu Glavočanina naša najveća obaveza. Ako ne zbog njih mrtvih, onda zbog nas živih.“
Za ratne zločine u Brčkom, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) suđeno je Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću. Goran Jelisić zvani Srpski Adolf je osuđen na 40, Ranko Češić na 18, Momčilo Krajišnik na 20 i Biljana Plavšić na 11 godina zatvora. Oni su oslobođeni optužbe za genocid i osuđeni su za zločin protiv čovječnosti, uprkos činjenici da su imali namjeru djelimičnog uništenja nacionalne grupe Bošnjaka i Hrvata, odnosno da su (Jelisić i Češić) počinili mnogobrojna ubistva logoraša sa genocidnom namjerom.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s