LEGENDA O TITANU MARIJANU BARBARIĆU

Posted: 2. Aprila 2020. in Intervjui


Nema više našeg Marijana

Već prvi minuti ovog sumornog dana, u kojem statistike neumoljivo bilježe sve veći broj umrlih od Coronavirusa, od zagrebačkih prijatelja Borisa i Olje stiže mi tužna vijest, koja me obori s nogu. Na onaj bolji svijet preselio je Marijan Barbarić. Cijenio sam ga kao čovjeka, poštovao kao brata. Za mnoge od nas bio je titan. Legenda ne samo po imenu, već i po djelu, simbol poznate splitske koračnice “Marjane- Marjane, ća barjak ne viješ ”…

Napustio nas je još jedan plemeniti čovjek koji je plijenio svojom dobrotom i finoćom. Teško je reći da li je bio veća veličina po stasu, po dobroti u srcu ili plemenitosti u duši. Bio je legenda. Ljudeskara po stasu, romantičar po glasu, srce za utjehu. Imao je uvijek osmijeh za svakog. Voljeli su ga djeca i odrasli, mnogi obožavali. Bio je simbol jake mladosti, čovjek kojeg smo sdušno voljeli, cijenili djeca i odrasli, čovjek koji je po svojim manirima pripadao svim generacijama. Jak kao Tarzan, srčan kao malo dijete. Takav je bio naš Marijan Barbarić. Ni on tako velik, snažan, nije izdržao u ovoj titanskoj borbi sa pandemijom. Stradao je kao žrtva Coronavirusa. Danima je bio na raspiratoru. Nije izdržao. Napustio nas je neočekivano, upravo kada smo počeli dogovarati skore ljetne susrete. Sa virusom je žaražena i Marijanova supruga Hajra, koja se trenutno nalazi u izolaciji. Pokušao sam je kontaktirati, ali nisam uspio ostvariti kontakt. Nisu uspjeli ni pokušaji da razgovaram s njihovom kćerkom Dijanom.

Moje lice obliše suze. Brišem ih, a one neumoljivo kvase moje obraze, kao mnogih drugih koji se širom svijeta opraštaju od svojih najmilijih. Ali za Marijanom ne plačem danas samo ja. Danas za njim rone suze njegova vjerna supruga Hajra, kćerka Dijana, sestra Viktorija, Dubravkin sin Siniša, njegovi prijatelji Boris i Olja, za njim danas tuguju brojni Dubičani, Zagrebčani, Sisčani… njegovi prijatelji u Njemačkoj, Bosni i širom svijeta. Marijan je bio nešto tako veliko, što se moglo obuhvatiti samo radosnim pogledom, srčanim zagrljajem i ljubavlju.

Već duži niz godina Marijan i Hajra žive u Njemačkoj, u koju su otišli trbuhom za kruhom ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tamo su marljivim radom stekli penziju. Ali i brojne prijatelje. I tamo su ih cijenili i poštovali. Tamo su proslavili svoj bračni zlatni jubilej. Marijanov melodični glas je godinama slušan u horskim nastupima širom Njemačke. Sigurno je da će i njegovim kolegama nedostajati, da će ga teško biti nadomjestiti.

Zadnjih godina on i njegova Hajra zimovali su u Njemačkoj, a ljeto provodili u Bosni i Hrvatskoj. Za vrijeme rata u Jugoslaviji, njihova kuća u Baćinu, kod Hrvatske Dubice, prva je devastrirana, i još nije obnovljena. Povremano smo kontaktirali putem medija, a susretali se i makar kratko družili, kada su on i Hajra dolazili u Bosnu. Nezaboravan je dan proveden s njima nekoliko godina ranije u zagrebačkom naselju Mikulini, sa njegovom sestrom Dubravkom, Borisom i Oljom, u društvu kakvo se samo poželjeti može. Od jutra do večeri radovali smo se i pjevali. Ni jedna sevdalinka, ni jedan šlager sa Opatijskog festivala nije bio zaboravljen.

Uvjeren sam da nema ni jednog Dubičana iz više prethodnih generacija koji nije čuo sa ljubav Hajre i Marijana. Ništa drugačija od ljubavi Romea i Julije, Omera i Merime. Začeta u danima rane mladosti, njihova ljubav nadživjela je sva iskušenja i ostala uzor i izazov za sve one koji su znali ili makar nekad osjetili šta znači voljeti.

Za Marijanovu suprugu Hajru nema utjehe. Njihova ljubav začeta je još dok je bila curetak i trajala nepuno stoljeće. Malo je Dubičana koji koji nisu sa oduševljenjem gledali kako ko šipka uz bubanj idu niska Hajra i gorostasan Marijan. Upravo u toj nesrazmjeri po visini bila je snaga njihove ljubavi, osnažena u njihovim srcima, koja je trajala tako dugo, a iz dana u dan bila sve jača. Dostojna srebra i zlata. U toj ljubavi rođena je njihova kćerka Dijana, koja živi u Njemačkoj.

O Marijanu nisam nisam ni od kog čuo ružni riječ. Svi za njega kažu Veliki čovjek, veliki Dubičanac. Ljudina! Pamte ga dok je radio na Takstilnoj. Pamte njegove drugove Miru Tadića, Brilu, Stanka Dragaša, Nurku Ćamionog, Kemu Pibinog… Sjećaju ga sa ljepotice Une – kad skoči sa vrbe kod Linjakove kuće, zaroni u njene brzake na početku Ade,y izroni kod dubičkog hotela.

A govoritii o Marijanu, makar to bilo posmrtno, bilo bi nepotpuno ne pomenuti njegovu majku Anđelu i sestre Dubravku i Viktoriju. Za mene lično od p. Anđele nije bilo plemenitije duše. Njena duša je naprosto lepršala i plijenila sve oko sebe. I sve to najplementije, najtoplije, najdušnije, prenijela je Anđena na svoju djecu. A tu toplinu crpila je iz knjiga. I kad nije imala dovoljno ni za hranu, imala je Anđela za knjigu. Posjedovala je ličnu biblioteku, iz koje sam redovno nosio knjige. Moj dar za pisanje rođen je u Anđelinoj duši.

Marijanovu sestra Dubravku, koja je preminula u Zagrebu nekoliko godina unazad, pamte i dugo će pamtiti njeni učenici iz dubičkog sela Gornjoselci, iz škola Bosanske i Hrvatske Dubice, jer su od nje ponijeli znanje koje im je bilo od neprocjenjive vrijednosti u životu.

Dok pišem ovaj tekst, nije poznato gdje će i kada biti sahranjen moj bratić, moj prijatelj, duša od čovjeka, ljudeskara po stasu i glasu, naš Marijan Barbarić. Uspomena na njega nikad neće izblijediti.

Za njim danas tuguju supruga Hajra, kćerka Dijana, sestra Viktorija, Dubravkin sin Siniša i njegova supruga Marina, prijatelji Boris i Olja, za njim danas i mnogo vremena kasnije tugovaćemo ne samo mi koji su smo duže vrijme bili uz njega, već i svi oni koji su ga makar kratko vrijeme poiznavali. Dovoljno je bilo samo minut stati uz Marijana, progovoriti s njim par riječi, da ga zavolite i primite u svoje srce. Jer on je bio srce i duša u svoj veličini tih moralnih pojmova.

Neka je rahmet, mir i spokoj Marijanovoj duši, neka je za utjehu svima nama spoznaja da smo poznavali takvog čovjeka, u svoj njegovoj veličini i snazi. Oprostimo se od njega s pjesmom “Marijane, Marijane ća barjak ne viješ”, koja nas je uvijek potsjećala na njega i i asocirala na njegovu veličinu.

Sa tugom u srcu i suzom u oku – Zijad Bećirević

Burlington, 2.aprila 2020

komentara
 1. Damir kaže:

  Fujjj..očemu iti pišeš.Komunjaro jedna zaostala Samo što nisi iti kreno za njim.A još se nisi spametovo i naučio osnovno o čistoj vjeri.U kojoj nemože Hajra da se uda za takva.I nelaži daje bolji svijet zavas takve kad umrete tako Nevjernički.Zavas je gori jer je zavas tamo Džehennem Pakao.Morate odgovarati Alalhu bogu kojem niste bili pokorni niste klanjali.Niste njegove naredbe izvrpavali.Atoste morali.

 2. samo lucija kaže:

  Molitva zadovoljštine s trnovom krunom
  1h ago

  Molitva zadovoljštine s trnovom krunom

  Zbor

  Ja sam posve sam

  Ja sam potpuno napušten

  Ostavljajući Me s trnovom krunom

  Tako probodeno je Moje Srce, što je probolo Moju Glavu.

  Sav Moj narod Me je ostavio.

  Moji ljubljeni, Moji ljubljeni

  Gdje ste, gdje ste?

  Ova trnova kruna probola je Moju Dušu

  Izvucite trnje, smilujte Mi se.

  (Zbor)

  Iz ljubavi prema vama, iz ljubavi prema vama,

  Umro sam na križu s trnovom krunom.

  Živim opet s trnjem

  Ja sam Trpeći Isus Krist.

  (Zbor)

  Moj premili Trpeći Isuse Kriste Sine Previšnjeg, padam ničice pred Tvoje Noge sa svom svojom ništavnosti. Opozivam sve moje teške uvrede protiv Tebe. Molim Te Gospodine, smiluj mi se. Mojim grijesima podržavam Tvoju tjeskobnu muku tijekom ovih tisuća godina. Gledajući Te kako živ visiš na Križu s užasnom trnovom krunom, krv je nemilo oblijevala Tvoje Lice, a bodljike trnja bolno su se zabadale u Tvoje nježno Sveto Lice, osjećam žalost zbog moga nezahvalnog dara trnja Tebi. Želim dignuti krunu od trnja i ponuditi zlatnu krunu s puno ljubavi.

  Moj Isuse, Tvoj Svetu Glavu sam duboko povrijedio s krunom od trnja – smiluj mi se i oprosti Svom svijetu.

  Moj Isuse, Ti trpiš mističnu bol i agoniju od moje opake trnove krune – smiluj mi se i oprosti Svome svijetu.

  Moj Isuse, Ti koji trpiš sramotu od moje opake trnove krune – smiluj mi se i oprosti i oprosti Svome svijetu.

  Moj Trpeći Isuse, osjećam kako sam udarala Tvoju Svetu Glavu željeznom šipkom da zabijem oštrice trnja u Tvoju nježnu Glavu. Osjećam zvuk udaraca šipke i bol kao udar groma koji unakazuje Tvoje neokaljano biće. Oh! Kako je bešćutna moja opakost pričinila bol Tebi, mojem Blagom Spasitelju. Kad razmatram Tvoj strašni put prema Kalvariji, gorko plačem radi moje opake trnove krune na Tvojoj Svetoj Glavi, sjedištu Božanske Mudrosti. Osjećam kako padaš pod Križem s težinom Križa koja pomaže da bodljike probiju što dublje u Tvoju nježnu Glavu. Vidjela sam samu sebe kako Te vučem i udaram po Tvojoj Svetoj Glavi s kopljem. Oh! Da barem nisam bila ona koja je sve to činila mojem ljubljenom Spasitelju. Borit ću se za Tebe.

  Moj Isuse, postupala sam okrutno s Tobom, oprosti mi, oprosti svome svijetu. Sve ću učiniti što mogu da izvučem trnje, odsada po mojem vlastitom načinu života. Moja opakost zadržavala je trnovu krunu na Tvojoj Svetoj Glavi do Tvoje smrti da primijetim da Ti nisi dobivao nikakvo olakšanje od bilo kojeg dijela samoga Tebe. Gospodine, smiluj mi se, Kriste smiluj se mojoj zloći.

  Osjećam Tvoju Svetu Glavu kako mrtva počiva u krilu Tvoje žalosne Majke. Vidjela sam tu sjedinjene ruke Ivana ljubljenog, Marije Magdalene i Tvoje Žalosne Majke kako uklanjaju moju opaku krunu od trnja iz Tvoje Svete Glave sa suzama ljubavi. Željela sam da sam jedna od njih – koji skidaju moju opaku krunu i da ponudim zlatnu krunu moje ljubavi za Tebe.

  Prikazujem Ti samu sebe i obećajem nositi svoj križ za Tebe sve dane moga života s radošću i ljubavlju. Uzmi dobre strane mojih patnja i proganjanja koja obećajem da ću s ljubavlju prihvatiti kao zadovoljštinu za svoje grijehe i grijehe čitavog svijeta. Preljubljeni Trpeći Isuse Kriste s ovim bijednim prikazanjem želim ukloniti moju opaku trnovu krunu i ponuditi zlatnu. S iskrenom ljubavlju primi od mene ovu zlatnu krunu koju Ti prikazujem. Amen.

  Vječni Oče, teško sam Te vrijeđala jer sam duboko ranila Svetu Glavu Tvog Jedinorođenog Sina, u kojemu je Tvoja sva milina. Smiluj mi se, oprosti mi i oprosti Svojem svijetu. Amen. (Tri puta)

  Like

  Reply

  samo lucija
  says:
  April 3, 2020 at 2:46 pm — Edit
  ŽUPA ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI

  “SVETI ROKO I SVETI ANDRIJA MOLITE ZA NAS”

  IZBORNIK

  MOLITVE, NASLOVNICA
  ‘Stala plačuć tužna Mati’ Najdirljivija i najljepša marijanska molitva
  3. travnja 2020.ADMIN
  Stala plačuć tužna Mati (lat. Stabat Mater Dolorosa) jedan od najsnažnijih napjeva usmjerenih na bol Isusove majke Marije poradi Isusove muke, zlostavljanja i raspeća na križ. Poznata vjernicima svih uzrasta, kao sastavni dio ovim strofama pratimo pobožnosti križnog puta razmatrajući Marijine boli.

  Gregorijansku je melodiju vjerojatno skladao talijanski pjesnik Jacopone iz Todija († 1306.), iako je danas neki muzikolozi pripisuju sv. Bonaventuri (†1274.). To je jedna od najsnažnijih srednjovjekovnih crkvenih tužaljki – prevedena je na brojne jezike – od dvadeset strofa u kojima se se očituje sva umjetnička snaga i uzvišenost Marijinih boli kod Kristovog raspeća.

  Nastala je krajem 13 stoljeća. U liturgiju ju je 1727. uveo papa Benedikt XIII. u misi na »Blagdan sedam žalosti Blažene Djevice Marije«, sada je to »Spomendan Žalosne Gospe« (15. rujna). Blagdan je nastao u 12. stoljeću, a nadahnut je riječima starca Šimuna: »A i tebi će mač probosti dušu«(Lk 2,35).

  Mnogi skladatelji uglazbili su ovaj himan s mnogo dubokih osjećaja. Stabat Mater su pisali Caldara, Scarlatti, Vivaldi, Verdi, Bocherini, Haydn i drugi a svakako najpoznatija i najizvođenija je verzija Giovannia Battista Pergolesia koja se ujedno smatra najdojmljivijom.

  Uz slušanje Stala plačuć tužna Mati u originalnoj latinskoj gregorijanskoj verziji, hrvatski prijevod možete pratiti u nastavku.

  Stala plačuć tužna Mati,
  gledala je kako pati
  Sin joj na križ uzdignut.
  Dušom njenom razboljenom,
  rastuženom, ražaljenom,
  prolazio mač je ljut.

  O koliko ucviljena
  bješe ona uzvišena,
  Majka Sina jedinog!

  Bol bolova sve to ljući
  blaga Mati gledajući
  muke slavnog Sina svog.

  Koji čovjek ne bi plak’o
  Majku Božju videć tako
  u tjeskobi tolikoj?

  Tko protužit neće s čistom,
  kada vidi gdje za Kristom
  razdire se srce njoj?

  Zarad grijeha svoga puka

  gleda njega usred muka
  i gdje bičem bijen bi.
  Gleda svoga milog Sina,
  ostavljena sred gorčina,
  gdje se s dušom podijeli.

  Vrelo milja, slatka Mati,
  bol mi gorku osjećati
  daj, da s tobom procvilim.

  Neka ljubav srca moga
  gori sveđ za Krista Boga,
  da mu u svem omilim.

  Neka dođu i na mene
  patnje za me podnesene
  Sina tvoga ranjenog.

  Daj mi s tobom suze livat,
  Raspetoga oplakivat,
  dok na svijetu budem ja.

  U tvom društvu uz križ stati,
  s tobom jade jadovati
  želja mi je jedina.

  Kada dođu smrtni časi,
  Kriste Bože, nek me spasi
  Majke tvoje zagovor.

  Kad mi zemlja tijelo primi,
  dušu onda uzmi ti mi
  u nebeski blažen dvor.

  Kratko čitanje Jr 14,9
  Ti si, Gospodine, među nama, mi se tvojim zovemo imenom: nemoj nas ostaviti, Gospodine, Bože naš.

  Otpjev
  R. U ruke tvoje, Gospodine, * predajem duh svoj.
  U ruke tvoje, Gospodine, predajem duh svoj.
  O. Otkupio si nas, Gospodine, Bože vjerni. Slava Ocu.
  U ruke tvoje, Gospodine, predajem duh svoj.

  Antifona
  Brani nas, Gospodine, dok bdijemo,
  čuvaj nas dok spavamo,
  da bdijemo s Kristom i počivamo u miru.

  ŠIMUNOV HVALOSPJEV Lk 2, 29-32
  Krist svjetlost naroda i slava Izraelova

  Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru, *
  po riječi svojoj u miru.
  Ta vidješe oči moje, *
  spasenje tvoje,
  koje si pripravio *
  pred licem sviju naroda.
  Svjetlost na prosvjetljenje naroda, *
  i slavu puka svoga izraelskoga.

  Slava Ocu i Sinu *
  i Duhu Svetomu.
  Kako bijaše na početku, †
  tako i sada i vazda *
  i u vijeke vjekova. Amen.

  Antifona
  Brani nas, Gospodine, dok bdijemo,
  čuvaj nas dok spavamo,
  da bdijemo s Kristom i počivamo u miru.

  Molitva
  Daj nam, svemogući Bože, s vjerom prionuti uz Jedinca Tvoga koji je bio pokopan da s njime uskrsnemo na novi život. Koji živi.

  Nato se reče:
  O. Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam svemogući Gospodin.
  O. Amen

  ANTIFONE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

  Slavna Majko Spasitelja,
  Rajska dveri milostivna,
  Koja vjerne vodiš k sreći,
  Iznad mora zvijezdo divna!

  O pomozi palom svijetu,
  Koji želi ozdravljenje,
  Ti, što rodi Stvorca svoga
  Prirodi na udivljenje.

  Čuvši pozdrav Gabriela
  Donese nam život svima,
  Djevom zače, Djevom osta:
  Smiluj nam se grešnicima.

  ili:

  Rajska kruno, rajska slavo,
  Anđeoska Gospo, zdravo.
  Ti si korijen, ti si vrata,
  S kojih sinu svjetlost zlata.

  Ti si ljiljan djevičanstva,
  Ti si nakit čovječanstva.
  Zdravo, puno svih milina,
  Moli za nas svoga Sina.

  ili:

  Zdravo Kraljice, majko milosrdna,
  Živote, slasti i ufanje naše, zdravo.
  K tebi vapijemo prognani sinovi Evini.
  K tebi uzdišemo tugujući i plačući
  u ovoj suznoj dolini.

  Svrni, dakle, zagovornice naša,
  one svoje milostive oči na nas
  te nam poslije ovoga progona
  pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje,
  O blaga, o mila, o slatka djevice Marijo!

  ili:

  Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice,
  ne odbij nam molbe u potrebama našim,
  nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi,
  Djevice slavna i blagoslovljena,
  Gospođo naša, posrednice naša,
  zagovornice naša!
  Sa svojim nas Sinom pomiri,
  svojemu nas Sinu preporuči,
  svojemu nas Sin izruči! Amen

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s