UDIK-Brčko: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Posted: 26. Marta 2020. in Intervjui


GODIŠNJICA STRADANJA CIVILA U SIJEKOVCU

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 26. mart, dan kada se obilježava godišnjica stradanja srpskih civila u selu Sijekovac kod Bosanskog Broda. Ovaj ratni zločin se dogodio 26. marta 1992. godine kada su različite formacije izmiješane između Bošnjaka i Hrvata, sa oznakama hrvatskih vojnih formacija, prešle rijeku Savu iz Hrvatske i u Sijekovcu počinile ratni zločin nad stanovništvom srpske nacionalnosti.
Motiv i uzrok napada na Sijekovac do danas ostaje pod znakom pitanja. Srpski izvori tvrde da su hrvatsko-bošnjačke snage ubile civile i zapalile 50-ak kuća u selu bez ikakvog povoda, dok Human Rights Watch navodi da nije mogao utvrditi navode o pokolju jer se radilo o oružanom sukobu između srpskih i hrvatsko-bošnjačkih vojnika, pri čemu je poginulo 20-ak vojnika. Civilne žrtve u tom sukobu su nastale slučajno, kada su se mještani našli između dvije sukobljene strane. Prema nekim izvorima, hrvatsko-bošnjački upad u Sijekovac je bio odgovor na pokušaj srpske paravojske u zauzimanju Savskog mosta koji vodi prema Hrvatskoj ili kao pokušaj vraćanja Bosanskog Broda u ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine nakon što su to područje htjele prisvojiti pobunjene snage Radovana Karadžića.
Sud Bosne i Hercegovine je u maju 2014. godine osudio Zemira Kovačevića na deset godina zatvora. On je kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, u toku mjeseca marta i aprila 1992. godine, te jula i avgusta iste godine na području općine Bosanski Brod sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS-a i Hrvatske vojske (HV) učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.
U povodu 28. godišnjice, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavlja publikaciju Ratni zločin u Sijekovcu – predmet: Zemir Kovačević. Publikacija je objavljena kao deveta knjiga u ediciji: Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini.
Unutar knjige nalaze se prvostepena i drugostepena presuda Zemiru Kovačeviću donesene pred Sudom Bosne i Hercegovine, te lista stradalih Sijekovčana. Knjigu objavljujemo u znak sjećanja na nevino ubijene stanovnike Sijekovca.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

— Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)
Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК)
Association for Social Research and Communication (UDIK)

PRESS SLUŽBA / ПРЕС СЛУЖБА / PRESS SERVICE

Tel: +387 (0) 61 335 784
Email: official.udik@gmail.com
UDIK WEB

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s