Bosanski biseri u dijaspori: Amela-Amy Kazazović, grafička dizajnerica svjetskog glasa, spisateljica i slikarka – BOSNA JOJ INSPIRACIJA ZA NJENO STVARALAŠTVO

Posted: 2. Marta 2020. in Intervjui

Kreacijom vizualnoga identiteta i cjelokupnog marketinškoga materijala za visoko-profitabilnu aukciju “Gledajući naprijed prema prošlosti”, na kojoj prodano poznato Picassovo remek-djelo “Žene iz Alžira” za rekordnu cijenu od nevjerojatnih 179,3 milijuna dolara, Amele – Amy Kazazović, postala poznata širom dunjaluka.
Među istinske bosanskonovske i svjetske veličine: glumce Mustafu Nadarevića i Božidarku Frajt, slikara Lazara Drljaču, pjevače Biseru i Senku Veletanlić, kantautora Esada-Essu Purića, maestra s gitarom i s izuzetnim glasovnim mogućnostima Omera Rakovića, književnika Ljubu Jandrića, fudbalere Džemala Mustedanagića, Dragana Vujanovića, Mustafu – Cucija Arslanovića, Džemila Cerića, svjetskog prvaka u kuglanju Damira Dundića, najboljeg kajakaša na divljim vodama Kemala Arnautovića… upisano je i ime Amele – Amy Kazazović. Mada bi je mnogi na prvi pogled, zbog atraktivnog izgleda, ljepote, ekstravagancije i šarma, svrstali među manekenke, ona je genijalna umjetnica grafičkog dizajna, slikarka i spisateljica kratkih priča. Bosna joj je jedna od inspiracija u njenom stvaralaštvu. Obilje ljubavi iz nje pršti kada priča o svom zavičaju, o Bosanskom Novom, gradu u kojem se ljube dvije krasotice među rijekama – Una i Sana. Iz pretinca lijepih sjećanja ova Novljanka slatkim riječima i posebnim zadovoljstvom kazuje o djetinjstvu, provedenim vikendima i raspustima u Bosanskoj Kostajnici, odakle joj je otac i rahmetli majka. Iz oaze ljubavi u 16. godini života istrgnuo ju je belaj, koji je 1992. zadesio Bosnu i Hercegovinu. Haos od života; bez slobode, bez radosti, bez prostranstva… trajao je do 1995. godine, kada, ne svojom voljom, napušta voljeni grad i odlazi u izbjeglički kamp u Gašince, u Hrvatskoj.
Djevojački snovi i brodolomna mladost nestaju s odlaskom 1996. godine u Ameriku. Još u avionu, prije nego će sletjeti na tlo obećane zemlje, čvrsto je odlučila da raščisti s jednom životnom pričom i da od tog momenta uplovi u stvarnost i realnost. Ubrzano usavršava engleski jezik, te se upisuje na fakultet. U rekordnom roku, s visokim ocjenama, završava historiju umjetnosti i grafički dizajn u State University of New York u Buffalu. Već na studijama zapažen je njen talent za dizajn i sposobnost kritičkog razmišljanja, potrebno za razumijevanje umjetničke teorije.
U dobro izbalansiranom temperamentu, između intelekta, gdje se potvrđuje kao briljantna umjetnica grafičkog dizajna i slikarstva, na jednoj strani i emocija kroz književnosti pišući kratke životne priče iz zavičaja, na drugoj strani. Po završetku fakulteta dolazi u New York gdje započinje svoju radnu karijeru. Ređaju se uspješni projekti u brojnim reklamnim agencijama, časopisima poput Rolling Stone, Sports Illustrated, People, kompanije igračaka Discovery Toys… U nizu upečatljivih kreacija je i dizajn jelovnika i ostalog reklamnog materijala za poznati američki lanac restorana The Cheesecake Factory. Vrhunac poslovne karijere postiže radom na kreaciji vizualnoga identiteta i cjelokupnog marketinškoga materijala za visoko-profitabilnu aukciju “Gledajući naprijed prema prošlosti”, na kojoj prodano poznato Picassovo remek-djelo “Žene iz Alžira” za tada rekordnu cijenu. Ovaj umjetnički komad dostigao je cijenu od nevjerojatnih 179,3 milijuna dolara i brzo se proslavio kao najskuplje umjetničko djelo ikad prodano na aukciji. U književne vode naša Amy uplovila je još u gimnazijskim danima. Između ostalih tema, pisala je i satirične priče o srednjoškolskim događajima iz učionice. Tek u Americi počinje s pisanjem dirljivih životnih priča. Radnja je smještena u rodnom gradu s izuzetno zanimljivim, jedinstvenim stilom i lako čitljivim štivima. Knjiga bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana. Genijalnost u raznovrsnosti kod Amele vidljiva je i kroz slikarstvo, a svoj stil opisuje kao pop art pod utjecajem film noir-a, stripa, kontra-kulture, uličnih grafita i neonskih natpisa New Yorka.
Impresivan potez prošlog ljeta Kazazovićka je učinila osnivanjem ArtNovum festivala u Bosanskom Novom iliti Novom Gradu, gdje je, zajedno sa ostalim organizatorima festivala, okupila mnoge Novljane, ali i druge umjetnike i kulturnjake iz regije, priređujući u nekoliko dana umjetničke izložbe, književne i muzičke večeri, te rock-koncerte. U ovoj oazi ljubavi, koja bi trebala prerasti u tradiciju, želi se postići zbližavanje sve udaljenijeg čovjeka od čovjeka, promoviranjem kulturnih sadržaja, umjetnosti, muzici…
Amerikanka Amela-Amy Kazazović je dragulj u čijim grudima kuca srce bosansko!

Ferhat Korajac

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s