Grunt Bosne i Hercegovine je 1/1!

Posted: 16. Februara 2020. in Intervjui

Država Bosna i Hercegovina je predmet beskorpuloznih napada korumpiranih političara, prije svega Milorada Dodika i Dragana Čovića. Račun za naplatu 25 godišnjeg dernečenja po BiH pristiže onog trenutka kada pravna država zaživi. Zato je njena destibilizacija i naravno disolucija jedini način da se izbjegne odgovornost i pravda.

Dodikove blefove i prijetnje o nekom novom referendumu slobodno možete okačiti mačku o rep. Nakon ekonomske devastacije manjeg bh. entiteta, gušenja građanskih sloboda, naoružavanja entitetskog policijskog aparata, brojnih malverzacija i korupcija na red je došla država. Državna imovina pripada državi a ne entitetima sviđalo se to Dodiku i njegovim sljedbenicima ili ne. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće. BiH je titular koja raspolaže sa kompletnom imovinom što bi trebalo biti u interesu svakog lojalnog bh. građanina.

Olako se zaboravlja činjenica da je upravo Dodik bio, nedavno, jedan od potpisnika Akcionog plana za članstvo BiH kao preposlednjoj stepenici prije ulazka u NATO. Uprkos odlukama bh. entiteta NSRSa o vojnoj neutralosti ništo se nije desilo.   Za Dodika je sada Ustavni sud „političko tijelo i mjesto špekulacija“ koje je još uvijek ostalo van domašaja njegovog političkog uticaja. I naravno krivci su mu strane sudije koji dolaze iz pravno uređenih država i donose racionalne odluke.

Panika koja vlada u redovima državnih neprijatelja proizilazi iz njihove fijasko politike prema kojoj su se jasno odredile kako USA tako EU. Dodik bi u EU, slaveći ratnog zločinca Ratka Mladića a Čović, slaveći protagoniste udruženog zločinačkog poduhvata. Samo naivni mogu prihvatiti njihovu podlu igru zagovaranja europske BiH tražeći od te iste EU da se prilagodi njihovim glupostima. Međunarodna zajednica se jasno izjasnila da BIH treba da bude uređena kao građanska država po kojem građanin i pojedinac crpi i uživa prava kao građanin i pojedinac a ne kao pripadnik jedne etničke zajednice. I Dodik i Čović se „vade“ na specifičnosti konstitutivnosti Bosne i Hercegovine bez da kao primjer te istu specifičnosti primjenjuju u Republici Hrvatskoj i Srbiji. Zar princip konstitutivnih naroda u bivšoj SFRJ nije važio i u Republici Srbiji i u Hrvatskoj? BiH na svom evropskom putu mora ispunjavati evropske standarde i principe a garantiranje građanskih prava je jedan od principa od kojeg Europa nikada neće odustati.

Građanska Bosna i Hercegovina je jedina opcija koja nas vodi iz stanja bijede, siromaštva, kriminala i korupcije u pravnu uređenu i srednje razvijenu državu u kojoj će se svaki njen građanin osjećati kao svoj na svome na svakom njenom pedlju, gdje su svi njeni građani ravnopravni pred zakonom i jednaki u pravima. Nikakvi etnički identiteti ne mogu biti garanti uživanja većih ili manjih prava od bilo kojeg drugog bh. sugrađanina. Na ovom principu su izgrađene gotovo sve demokratski uređene zemlje svijeta. Upravo ovo načelo omogućuje BiH da pripadnici doslovno svih njenih etničkih grupa postanu integrisani i funkcionalni dio jedinstvene bh.nacije i da dijele zajednički identitet baziran na Ustavu, državljanstvu i tradicionalnim vrijednostima a ne na prebrojavanju krvnih zrnaca.

Duboko vjerujem u koncept građanske države kao jedinog modela koji određuje našu bolju budućnost i garantuje nepovredivost bh. grunta. Na tom putu glavne prepreke leže upravo u hegemonijskim i zadrtim politikama Srbije i Hrvatske koji preko svojih marionetskih režima, pod plaštom zaštite „konstitutivnosti“ destabiliziraju državu Bosnu i Hercegovinu i onemogućavaju njen evropski put.

Mr. sci. Edin Osmančević

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s