Očevim stopama

Posted: 16. Januara 2020. in Intervjui

Lik i djelo Nijaza Durakovića opečatilo je noviju historiju Bosne i Hercegovine. Stavljajući se na raspolaganje državi u u njenim najdramatačnijim, historijskim trenutcima, Nijaz je nesebično davao sebe u svakom kontekstu. Država mu se može odužiti, samo u onoj mjeri, koliko sačuva uspomenu na njegov lik i djelo. Da je danas živ vjerovatno bi bio ponosan na svoju kćerku Jasnu Duraković , zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), koja je protivno volji svog stranačkog lidera Fahrudina Radonjčića odlučila da istupi iz njegove stranke. Jasna je svojim principjelnim i odgovornim činom bacila rukavicu u lice predsjedniku SBB-a čija obrazloženja o rušenju multietničke Vlade KS su ostala neuvjerljiva i nejasna. Prelazak Jasne Duraković iz jednog u drugi blok Skupštine Sarajevo izazvao je puno pažnje bh. javnosti. Hrabar čin jedne političarke važan je iz više razloga.
Da se može objaviti rat kriminalu i korupcije, raditi transparentnije u zapošljavanju u javnoj upravi i trošenju javnih sredstava pokazala je Fortina Vlada koja je u kratkom mandatu pokrenula određene procese sa mrtve tačke. Iako je ispoljila i određene slabosti ona je pokazala da se kvalitetnim riješenjima mogu riješavati nagomilani problemi građana.

Želim da vjerujem da je Jasnina dosljednost i odgovornost predstavlja jedan važan pokazatelj političkog sazrijavanja onog dijela društva manifestovanom u potrebi da se prepoznaju i podrže reformističke političke snage. Jasna je pokazala da drži do svog mišljenje uprkos neslaganju sa mišljenjem lidera njene , sada već bivše stranke.

Pozitivno odobravanje bh. javnosti na Jasnin jasan stav da neće glasati za smjenu Vlade KSa je jasan signal političkim subjektima, prije svega socijaliberalne provijencije u BiH, da se uozbilje i ponude alternativu koja će objaviti rat kriminalu, korupciji, nepotizmu i drugim društvenim devijacijama koje su kontaminirale naš životni habitus. U tom kontekstu treba pozdraviti njihov najavljeni sporazum o zajedničkom nastupu koalicije na opštinskim izborima koga čine ”Naša stranka”, ”SDP BiH”, ”Narod i pravda” i ”Nezavisne bosanskohercegovačke liste”.

Mr. sci. Edin Osmančević

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s