Predsjedniku i zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo povodom odluke da se ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost proglasi personom non grata: AKO JE HANDKE NEPOŽELJAN, ONDA JE I VUČIĆ!

Posted: 11. Decembra 2019. in Intervjui

Dino Konakoviću i zastupnici Skupštine KS!

Pozdravljam vašu odluku da se ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke, kao osvjedočeni neonacist, proglasi nepoželjnom osobom u Gradu i Kantonu. Međutim, uradili ste tek pola posla, odnosno ovaj posao ste trebali do kraja završiti. Naime, kao što je cjelokupna javnost upoznata, onda ste sigurno i vi da je čestitku Handkeu sa najviše pozicije u Srbiji uputio i Aleksandar Vučić, koji je euforično i bez imalo empatije za žrtve genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH koji su počinjeni pod komadom osuđenih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića i neosuđenog ali optuženog Miloševića, a sve njih je Handke podržao, u čestitci tom neonacisti naveo kao da je nagradu dobio neko od nas…. Time je Aleksandar Vučić, nekadašnji kurir vojvode Voje Šešelja, jasno, drsko i nedvosmisleno uputio poruku i preživjelim Bošnjacima Srebrenice da bi aktivno ili pasivno podržao novi genocid nad njima, a Sarajlijama da bi ponovo pucao na njih sa Jevrejskog groblja ili s neke druge pozicije, ali bi pucao. Niko me ne može uvjeriti da se Vučić ideološki promijenio, a ako neko osporava ovu tezu, onda je dovoljno ovo što je javno čestitao neonacisti Handkeu, svrstavajući se otvoreno na njegovu stranu.

Dakle, ako to nije u stanju bh. državni vrh, onda vi svakako jeste da i Aleksandra Vučića proglasite personom non grata u Kantonu Sarajevo. To ste bili dužni učiniti skupa u paketu s Handkeom u ime zaštite dostojanstva žrtava genocida u Srebrenici jula 1995. i zločina nad građanima Sarajeva 1992-1995., u ime svih preživjelih Srebreničana i Sarajlija, a Vučić, ako hoće da dođe u BiH kao predsjednik Srbije, eno mu Istočno Sarajevo, Banja Luka, Laktaši….

U nekom drugom kontekstu predlažem da gostoprimstvo uskratite i Kolindi Grabar Kitarović iz razloga koje ne treba obrazlagati.

Nemamo više šta izgubiti, barem sačuvajmo dostojanstvo!

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
 1. Milan Jovičić kaže:

  Apsolutno podržavam Vaš stav, po pitanju zahtjeva donošenje iste odluke i za Vučića.Međutim, takvi smo mi , da ne govorim o vlasti koja je promašeni slučaj, ali naši Bošnjaxci u vlasti se tako nonšalantno ponašaju, što je dokazano i u brojnim ranijim slučajevima.
  Sasvim normalno je da nam se to vraća kao bumerang u sadašnjim vremenima, a mi se pitamo što je to tako. Evo što je, primjera radi, znajući ko su pravi sgresori na našu državu, trebali su i rah. Alija i ostalo rukovodstvo odmah poslije Dejtona podnijeti tužbu sudu u Hagu, istovremeno i protiv Srbije i protiv Hrvatske. Zašto to nije učinjeno, odgovora do danas nema.
  Zašto se Kolinda tako drznički šeta po Bosni i Hercegovini i u kontinuitetu lansira ogavne optužbe protiv iste ove naše domovine, kao da su svi ” isilovci ” u njoj, a po Mostaru i Zapadnoj Hercegovini, još uvijek je ” ustaštvo ” javno prisutno i slobodno djeluje. Zašto mi mostarci, uopšte hodimo u gradu Mostaru po ustaškim ulicama i tome sl.
  Zašto se naše rukovodstvo tako naivno odnosi i prema najvećem neprijatelju BiH, guslaru iz Laktaša Miloradu Dodiku, koji kao slobodan strelac putuje van zemlje i priča odnosno napada i zemlju, veliča ratne zločine i negira genocid, a mi ga tako laički i nezainteresovano posmatramo. Sličan mu je , ali ” lukaviji je ” njegov jaran, orguljaš, Dragan Čović.
  Dakle, svima njima i po cijenu našeg ljigavoga zajedništva, treba mnogo toga zabraniti, ali posjete Sarajevu i Mostaru, obavezno? Milan, mostarski Sarajlija ?

 2. djule kaže:

  Brao Gušiću,bar grad Sarajevo treba to učiniti,zabranit nacistima da dolaze u njega.
  To je dug prema budućnosti,ali i prema Valteru.
  Jer Vučić se još nada,a ima i podršku pape,da će koracit na drugi stepenik prema stepenastom ostvarenju cilja – totalnoj ETNIČKOJ ČISTOTI.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s