Pismo Ekspertnog tima Republike Bosne i Hercegovine novoizabranim čelnicima institucija EU za sankcioniranje Željane Zovko i Kolinde Grabar Kitarović

Posted: 1. Decembra 2019. in Intervjui

 

Ekspertni tim Republike Bosne i Hercegovine

Evropskom parlamentu, na ruke predsjedniku Davidu Sassoliju
Evropskom vijeću, na ruke predsjedniku Charlesu Michelu
Evropskoj komisiji, na ruke predsjednici Ursuli von der Leyes
Visokom povjereniku za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borellu

BROJ: 3/19
DATUM: 30. novembar 2019.

PREDMET: Zahtjev za sankcioniranje zastupnice Republike Hrvatske u EP Željane Zovko i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Poštovana gospodo!

Prvo, čestitamo vam na imenovanjima na najviše funkcije u institucijama EU uz želje da ih u svojim mandatima obavite uspješno, na dobrobit ne samo građana zemalja članica vaše Unije, nego i cijele Evrope.

Povod obraćanja svih nas dolje potpisanih članova Ekspertnog tima Republike Bosne i Hercegovine, te vodstva Facebook grupe „Zahjtev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine“ koja broji oko 65,000 građana-članova, je nedavna izjava za medije zastupnice Republike Hrvatske Željane Zovko u Evropskom parlamentu u kojoj spomenuta zastupnica poziva člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da se povuče sa te funkcije jer je, kako tvrdi, ilegalan.

Željana Zovko se godinama u EP-u zalaže za promjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, države koja nije članica EU i koju ona ne zastupa u EP-u. Željana Zovko tu „promjenu“ temelji na fašističkim osnovama, odnosno ideologiji suprotno onoj na kojoj EU počiva.

Željana Zovko u tom nedopustivom i po građansku demokraciju opasnom djelovanju ima sustavnu podršku vodstva HDZ-a R Hrvatske i HDZ BiH koja je sljedbenik agresorske i zločinačke politike koju je Tribunal u Den Haagu prije tačno godinu dana osudio za udruženi zločinački pothvat na čijem je čelu bio predsjednik RH Franjo Tuđman. Nositelji te politike Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković uskoro će preuzeti predsjedanje EU što će Željani Zovko dati dodatna krila u širenju fašizma i daljeg miješanja u unutrašnje stvari naše države.

Osim što smo zgroženi činjenicom da se jedna evro-parlamentarka grubo miješa u izborno zakonodavstvo države koju ne zastupa, još više nas zgražava njeno javno prizivanje neprihvatanja izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini održanih po legalnom i legitimnom izbornom zakonodavstvu iste. Dopusti li vodstvo EU Željani Zovko i njenim mentorima u RH ovakvo djelovanje, to će dovesti do anarhije u našoj zemlji, za što će snositi odgovornost i sama EU.
Napomenuli bismo ovdje da svojim postupcima Željana Zovko čini ono što je u međunardnom pravu poznato kao ‘akt nedopustive političke agresije’ na državu BiH.

Slijedom gornjih navoda, nameću se ova logična pitanja:

1. Može li EU dopustiti da iko, pogotovo zastupnik/zastupnica u EP, priziva stanje anarhije u bilo kojoj suverenoj i demokratskoj zemlji u Evropi i svijetu?
2. Postoji li utvrđen kodeks ponašanja evro-parlamentaraca i izvan sjednica EP, odnosno u javnom prostoru – medijima?
3. Analogno prethodnom pitanju, postoje li sankcije za prekršitelje tog kodeksa i nositelje retrogradih ideja suprotnih postulatima EU?

S tim u vezi smatramo da je Željana Zovko svojim javnim pozivom na uspostavljanje anarhije u Bosni i Hercegovini, te zalaganjem za Izborni zakon zasnovan na fašističkim osnovama, na grub i neprimjeren način izdala i pogazila principe Evropske unije i okrnjila njen ugled, pa u interesu zaštite digniteta institucija EU, kao i zaštite suverenosti naše države BiH zahtijevamo da dotičnu zastupnicu strogo sankcionirate, te joj oduzimanjem mandata onemogućite takvo anti-evropsko djelovanje.

Također zahtijevamo da na odgovarajući način sankcionirate i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, čije agitovanje po Bosni i Hercegovini jeste zapravo nastavak agresije na našu zemlju od strane zemlje čija je ona predsjednica. Naime, i pored presuda Međunarodnog suda za UZP (udruženi zločinački pothvat), Kolinda Grabar Kitarović se nedavno u Bugojnu i drugim bh. gradovima obraća Bosancima katoličke vjeroispovjesti kao svome narodu, kao njihova predsjednica. Riječ je o flagrantnom kršenju međunarodnog prava i miješanju u unutarnje odnose u susjednoj, nezavisnoj državi RBiH. Dakle, pretenzije iz 1991. na njen teritorij se nisu promijenile, kao da rata, sa strašnim razaranjima, stradanjima, logorima i pljačkom nije ni bilo. Isto tako, predsjednica RH je ovih dana javno odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, čime potvrđuje da ni sa najviše pozicije u Državi, članici EU, ne poštuje pravomoćne presude međunarodnih sudova.

Ukoliko se oglušite o naše zahtjeve, bit će to poruka svima nama u Bosni i Hercegovini i drugim državama koje nisu članice EU da protagonisti poraženih ideologija i lobisti za uspostavljanje anarhije u zemljama Evrope koje nisu članice EU, mogu to nekažnjeno činiti i ubuduće, što će destabilizirati ne samo zemlje u kojima se priziva ta anarhija, nego i cijelu Evropu. Mi tako nešto nipošto ne želimo, a vi?

Ekspertni tim Republike Bosne i Hercegovine:

1. Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu – Boston, SAD;
2. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava (u penziji). Izbjeglica iz Travnika, živi u UK;
3. Ibrahim Halilović, bivši reporter TV Sarajevo, Varcar Vakuf (Mrkonjić Grad), prognanik;
4. Marjan Hajnal, Sarajevo, Tel-Aviv. Predsjednik “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva”, Predsjednik Udruženja građana “Vječna Bosna – Centrala Sarajevo”;
5. Anto Tomić, bivši zatočenik logora Omarska, Keraterm i Trnopolj;
6. Nihad Filipović, dipl. pravnik, pisac i publicist, rođen u Bosni, živi u UK;
7. Tarik Delić, diplomirani inžinjer za kompjutore i mreže;

Napomena: Verzija pisma na engleskom upućuje se u kabinete gore spomenutih čelnika institucija EU.

komentara
 1. Milan kaže:

  Potpisujem od prve !

 2. Leopold Juraj kaže:

  Konačno, nadam se da nećete stati, pismeno, javno, pozivanje i prozivanje. Nadam se da nećete stati, da je ovo tek početak. Vršiti konstantan unutrašnji i vanjski pritisak an EU I BiH institucije, ukazivati na činjenice, prOpuste i tražiti odgovornost.

 3. nadija kurto kaže:

  U potpunosti se slažem sa napisanim. Bravo za Ekspertni im Republike Bosne i Hercegovine.

 4. Mirsad sacic kaže:

  Ekspertni time imate moju podršku, potpono ste u pravu, da se prestanu miješati u BiH

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s