In memoriam: hadži Zahid ef. Makić, 23. 09. 1992 – 23. 09. 2019.

Posted: 25. Septembra 2019. in Intervjui

Prekjučer se navršilo 27 godina od ubistva poznatog banjalučkog i bh. alima i jednog od najboljih učača Kur'ana i ezana na prostorima bivše Jugoslavije u drugoj polovici XX stoljeća, hadži ZAHID ef. MAKIĆA. Ubijen je vraćajući se iz Mehdibegove džamije na biciklu, nakon obavljenog akšam namaza u njoj. Teško nam je tada pala njegova nasilna smrt. Ukopan je 26. septembra 1992. godine u haremu ispred hadži Salihije (Stupničke) džamije, a dženazi i ukopu je prisustvovalo nekoliko hillada naših sugrađana, kao i izaslanik msgn. Franje Komarice, biskupa banjalučkog. Imao sam dužnost i čast da održim prigodan govor pokraj njegovog kabura. Sadržaj govora je bio takav da su me mogli anamo oni komotno uhapsiti, ali, hvala Bogu – nisu.

Dakle, ostale su brojne uspomene na hadži Zahid efendiju. Prije svega, svi ćemo ga pamtiti po izuzetno lijepom učenju Kur'ana i ezana, po čemu je bio poznat i izvan granica tadašnje zajedničke nam domovine. Posebno ću ga ja pamtiti i kao bliskog prijatelja moga rahmetli oca.

Ovim specijalnim povodom upućujem zahvalnost i priznanje muftiji banjalučkom, Mr. Nusret ef. Abdibegoviću, koji je organizirao tevhid pred dušu rahmetli hadži Zahid efendije Makića i koji će se proučiti sutra, 26. septembra 2019. u Mehdibegovoj džamiji na Hisetima (u kojoj je službovao rahmetli Zahid ef.), poslije akšam namaza.

Molim Gospodara svih svjetova da našeg dragog Zahid efendiju učini šehidom i njegovu dušu nastani u društvu svoga miljenika i drugih džennetlija. Također Ga molim da sutrašnji tevhid upiše u dobra djela onih koji će ga proučiti i koji će mu prisustvovati, te da primi njihove dove. Amin!

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s