Inicijativa “Ne davimo Beograd”: ZA FAŠIZAM NE SME BITI MESTA

Posted: 28. Juna 2019. in Intervjui

Poštovani/e,

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva odlučno suprotstavljanje društva neonacizmu i fašizmu. Zahtevamo da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja, ali i istorijskim revizionizmom. Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti.

Paradoks da se u Nišu, na skupu protiv fašističkog nasilja koje je pretrpeo Uroš Janjić, grupa fašista okupi i dizanjem ruke u nacistički pozdrav, hvalisanjem Nedića i Ljotića, provocira okupljene, moguće je samo tamo gde se na ove zakonom zabranjene ideje i postupke gleda sa tolerancijom i popustljivošću.

Iako Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja jasno ukazuje da je bilo kakvo delovanje sa idejom propagiranja fašizma i neonacizma zabranjeno i kažnjivo, nedostaje jasna i nedvosmislena reakcija policije i pravosuđa.

Takođe, zastrašujuće je sa kolikom se tolerancijom i relativizacijom u javnosti gleda na razne grupe koje po slovu zakona apsolutno ne smeju imati mesta u našem društvu. Zakon tako kaže da se „delovanjem pripadnika ili pristalica neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja smatra svaki organizovani ili spontani javni nastup na kojem se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda, nacionalne manjine, crkve ili verske zajednice.“

Inicijativa Ne davimo Beograd poziva javnost, medije, aktivističke grupe, političke organizacije, sindikate, umetnike, organizacije civilnog društva i sve građane i građanke da javno osude fašizam i neonacizam kao neprihvatljive i opasne ideje, a državu da primeni zakon i kazni propagiranje fašizma i nacizma.

Inicijativa Ne davimo Beograd će i ove godine 20. oktobra organizovati obeležavanje Dana oslobođenja Beograda, manifestaciju posvećenu, između ostalog, promociji antifašizma. Smatramo da je antifašizam vrednost na koju naša država može i treba da se ponosi, obeležava, neguje i razvija.
Foto: Niška inicijativa / video screenshot

Ne davimo Beograd

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s