Aluminij Mostar ne smije propasti zbog neodgovorne bh. vlasti!

Posted: 16. Juna 2019. in Intervjui

Hercegovački div ”Aluminij” Mostar prolazi kroz svoju  najveću krizu od svog postojanja dijeleći sudbinu grada Mostara jer je ovog nekašnjeg bh. giganata,  prepoznatljivog po vodotornju sa vitkim orisom, uništila prvenstveno poslijeratna i današnja politika te neodgovornost nadzornih odbora i menadžmenata. Istina o Aluminijskom kombinatu dugo se gurala pod tepih,   kako kažu zbog socijalnih i političkih razloga a da se pri tom ni jednom riječju nije  spominjala  odgovornosti  nadležnih visoko rangiranih političara SDA i HDZ-a  koji  svo vrijeme vladavine prave  svoju  ”stranačku ” državu a ne državu građana.  Ovaj kombinat se dugo vremena, prećutnim dogovorom ove dvije partnerske stranke, smatrao ”HDZ-ovom tvrtkom” i njenim glavnim bankomatom za ”isisavanje” novca i kapitala..  Današnja sudbina ”Aluminija” je zato  rezultat slijeda događaja takve  neodgovorne politike.

Prema  izjavi  federalnog  ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, Nermina  Džindića postoje dva moguća scenarija za mostarski Aluminij a to su  pronalazak strateškog partnera ili stečaj.  Ministar nam drži „lekciju“ kako „Aluminijski kombinat ima veće gubitke nego je ukupna vrijednost njegovog kapitala pa se  praktično  ne može prodati ni za 1 euro jer je Kombinat u minusu najmanje 350 miliona KM. Zašto bi neko dao 350 miliona KM i započeo posao s nule, u uvjetima kada Aluminij pravi gubitke i kada ne postoje ni najmanji izgledi da bi mogao ostvarivati profit, pita se „odgovorni“ ministar.  Sva se krivica svodi na to kako „ BiH jednostavno nema tako puno i tako jeftine električne energije da bi proizvodnja aluminija bila profitabilna. Sada nam se „hrabri“ ministar Džindić usudio da prvi saopći  tu ružnu vijest, nakon  desetak godina gomilanja gubitaka. Ni jedne riječi o tome kako astronomske dugove nije izazvalo samo neodgovorno poslovanje već i  godine HDZ-ovskih uprava koje su  su novac rasipale šakom i kapom. Kupovani su luksuzni parfemi, odijela, plaćane gala večere, isplaćivane premije direktorima od 200,000 eura.

Naravno da je ministrova izjava pranje ruku od neodgovorne politike SDA i HDZ-a dugogodišnjim obmanjivanjem  javnosti  kako u ”ormaru nema nikavih leševa” .  Sada nam se  prezentira scenario prepoznatljiv iz kasnih `90ih i procesa tzv  privatizacije u vidu  gorke pilule koju treba  progutati  jer su gubici ogromni  pa preduzeće treba ugasiti ili prodati za 1 Euro.  Mnoge firme su u tom periodu  prodate za jedan euro a onda uništene kako bi se prodale kao staro  gvožđe željezari Zenica i zaradili milioni km. Ni jednom jedinom riječju se ne pominje odgovornost najodgovornijih što ukazuje  na činjenicu da je korupcija postala način i filozofija života, da se ona uvukla u sve pore života, a da pri tome nemamo adekvatnu reakciju institucija koja treba da omoguće vladavinu prava i poštivanje zakona.

Kratko o nastanku „Alumija“ i vlasničkoj strukturi

Nastanak mostarskoga Aluminija otpočinje već s prvim godinama 20. stoljeća, pronalaskom boksitne rude u Hercegovini. Godine 1945. organizirano je poduzeće za istraživanje, iskopavanje i prijevoz boksita, naziva Boksitni rudnici Mostar, u kojemu su priređivane prve studije za opravdanost izgradnje tvornice aluminija u BiH. Poduzeće Boksitni rudnici Mostar pripojeno je 1969. godine tvrtki Energoinvest Sarajevo kojoj tadanja republička vlada povjerava zadatak razvitka aluminijske proizvodnje. Na osnovu suradnje domaćega Energoinvesta i francuske tvrtke Pechiney, 1975. godine otpočinje redovita proizvodnja u novoosnovanoj Tvornici glinice u Mostaru.

Spajanjem Tvornice glinice i Rudnika boksita, 1977. godine osnovano je novo poduzeće, nazvano Aluminij Mostar u koje, nakon puštanja u redovitu proizvodnju 1981. godine, ulazi i Tvornica aluminija. U razdoblju od 1981. do 1990. godine uslijedile su brojne političke odluke koje su se odrazile i na gospodarstvo pa je Aluminij mijenjao naziv više puta i djelovao u različnim organizacijskim okvirima kako bi, nakon 1990. godine, bio izdvojen iz Energoinvesta i dobio ustaljeno i prepoznatljivo ime Aluminij Mostar. Otad izrasta u nositelja razvitka aluminijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, ali i u okosnicu ukupnoga života hercegovačkoga, bosanskoga, dijelom i dalmatinskoga podneblja.

Razaranja ga nisu zaobišla. Zatečen je u razvalinama i u pepelu. Ratna je šteta dosegnula 140 milijuna eura. Danas je Aluminij d.d. Mostar dioničko društvo, čija struktura kapitala iznosi: 44% udio malih dioničara, 44% udio Vlade Federacije BiH i 12% udio Vlade Republike Hrvatske. Upošljavaju 900 djelatnika i ostvarujemo godišnji izvoz koji premašuje 200 milijuna eura.

Ima li rješenja?

Gašenje „Aluminija“ se  ni po koju cijenu ne smije dozvoliti jer bi to vodilo u katastrofu bh. privredu  sa daljim nesagledivim posljedicama.  Prvi korak je spiječavanja uplitanje politike  HDZ BiH ili bilo koje druge stranke u  rad kombinata i njegovo vraćanje pod okrilje države i struke. Stvari su otišle predaleko a Bosni i Hercegovini prijeti opasnost da  izgubi jedinog proizvođača alumija čime bi nam preostalo još jedino da kao zemlje trećeg svijeta izvozimo boksitne rude. Kombinat treba dati stručnjacima a radnicima vratiti ono što su političari uzeli od njih.

Sumnjam da je je ova vlast na  to spremna kao ni to da  žele nekorumpirano i kompromitovano bh. pravosuđe koje bi trebalo da sprovede reviziju kombinata i procesuira odgovorne.  Mostarci, Bosanci i Hercgovci već plaćaju ogromnu cijenu. Umjesto da  da opstanu na ovim područjima tjeranjem politike iz preduzeća, ona tjera njih u Njemačku, Austriju, i druge zapadnoevropske zemlje.

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s