Theresa May odlazi!

Posted: 24. Maja 2019. in Intervjui

Theresa May, predsjednica Vlade Velike Britanije, je potvrdila svoj odlazak 7. juna  nakon sto je izgubila tri parlamentarna glasanja  o brexitu i izgubila 32 minstra u svoje tri godine mandata.  Ali to nije samo kraj neuspjeha ove vlade na čelu sa njom.

U četvrtak je Vlada odgodila svoje 4. glasanje  nakon što je nezadovoljstvo  njenih novih prijedloga raslo kako interno tako i eksterno.  Posebno nakon najave više ministara da će napustiti Vladu.

Theresa je rođena 1956 godine, udata za svog školskog druga Phillipa, sa kojim u braku nije imala djece.  Na čelo Vlade Velike Britanije došla je  nakon ljeta 2016. godine nakon što je njen prethodnik David Cameron  podnio ostavku i rezultata referenduma kojim Velika Britanija napusta EU. Nekoliko mjeseci poslije  njen izbor za predsjednicu Konzervativne stranke je bio samo jedan formalitet.  U periodu od 2010-2016 bila je  minsitrica unutrašnjih poslova a parlamentarni zastupnik od 1997. godine.

Peškir  u ring je bačen kada je  Andrea Leadsom, konzervativni  partijski vođa   iz Kuće lordova (House of Commons) izjavila da više ne vjeruje u May-sin plan da može sprovesti brexit. Nju je smjenio ministar finansija Mel Stide.

Ko će naslijediti May-sinu užarenu stolicu  nije još odlučeno. Jedan od kandidata je i ministar spoljnih poslova Boris Johnson. U svemu ovome  u Velikoj Britaniji se održavaju EU izbori gdje su ocjene prognoza  da Konzervativci riskiraju jako loš rezultat –  manji od 7 %.

Čini se da je Theresa May naučila životnu  lekciju koja bi se mogla sažeti u jednoj rečenici :  ”Lakše reći nego sprovesti!” Izlazak Velike Britanije imao bi katastrofalne posljedice za ekonomiju i  životni standard građana Velike Britanije čija spoznaja sve više raste u britanskoj javnosti. Posebno nakon sumnji da su  na  ishod referenduma uticali  i određeni antidemokratski lobiji.

Praviti se ” Englezom ” bez racionalnog razloga i neodgovornih  odluka njene Vlade  sudbonosne za budućnost njenih  građana  ima svoju cijenu!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s