ŽALBA REGULATORNOJ AGENCIJI ZA KOMUNIKACIJE BiH I VIJEĆU ZA ŠTAMPU

Posted: 8. Maja 2019. in Intervjui
-REGULATORNOJ AGENCIJI ZA KOMUNIKACIJE BIH
-VIJEĆU ZA ŠTAMPU
Sarajevo
Datum. 9. maj 2019.
PREDMET: Žalba
Podnosimo formalnu žalbu protiv portala ‘Glas srpske’ na njihov članak objavljen 16. aprila ove godine pod naslovom ‘Skandalozan zahtjev: Bošnjaci traže da se Harvard odrekne Izraela’ jer, isti iznosi niz neistina, a sadrži i elemente govora mržnje, te time doprinose širenju mržnje prema Bošnjacima.
Navedeni tekst je njihova reakcija na naše pismo ‘Zahtjev sveučilistu Harvard da javno osudi i ogradi se od svog bivšeg studenta Jareda Israela’.
Neistine iznesene u pismu teksta koji je predmet ove žalbe:
1. Naslov teksta sadrži neistinu da je riječ o ‘zahtjevu Bošnjaka’. To potvrđujemo sljedećim činjenicama:
a) Kao što možete vidjeti iz našeg pisma, ono počinje rečenicom:
‘Mi, građani Republike Bosne i Hercegovine, različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora...’
Pošto se u njihovom naslovu tvrdi da ‘Bošnjaci traže’, gornju rečenicu iz našeg pisma portal ‘Glas srpske’ želi podmetnuti kao laž, tvrdeći da mi sami za sebe tvrdimo da smo ‘različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora…’, a da se zapravo radi samo o ‘Bošnjacima’.
b) Među potpisnicima našeg pisma su, ne samo Bošnjaci već i Marjan Hajnal, Bosanac, (nije Bošnjak, izraelski je državljanin), Anto Tomić, Bosanac iz čestite katoličke porodice i Zoran Petrovski, bosanski pravoslavac.
c) I naše pismo, kao i njihov tekst koji je predmetom ove žalbe, jasno se pozivaju na grupu ‘Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH’. Sam naziv grupe jasno govori da ona okuplja građane različitih etničkih pripadnosti, koji su za građansku državu i protiv etničkih podjela. Grupa broji skoro 60,000 takvih članova.
2. Tvrdnju da se radi o ‘zahtjevu Bošnjaka’ portal ‘Glas srpske’ je iskoristio da iskrivi svoj cijeli tekst i brutalno verbalno napadne i osudi Bošnjake za inicijativu iza koje stoji multietnička grupa potpisnika, te da podstakne Jareda Izraela na govor mržnje protiv Bošnjaka koje uvrjedljivo svodi na etničku skupinu -‘Muslimane’.
3. U naslovu se tvrdi da je naš zahtjev ‘skandalozan’, što je također, neistina i neprihvatljivo jer radi se o zahtjevu da se sankcionira negator presuđenog genocida. Smatramo da je riječ ‘skandalozno’ u naslovu upotrijebljena da kod čitaoca izazove bijes i mržnju prema Bošnjacima.
4. Tekst koji je predmetom ove žalbe u svom drugom paragrafu navodi da fb. grupu predvodi gospodin ‘slobodni banjalučki novinar i publicist, Bedrudin Gušić’, što je opet neistina. Grupu je osnovao i predvodi je gospodin Ibrahim Halilović, poznati novinar, sada u penziji. Redoslijed potpisnika našeg pisma ne govori ni o čijoj poziciji u fb. grupi ‘Zahtjev za porvatak u život Ustava RBiH’, te niko nema pravo tvrditi nesto što nije navedeno i tako iznositi neistine.
5. U petom paragrafu teksta ‘Glasa srpske’ prenesene su riječi Jareda Israela, koje podstiču mržnju prema Bošnjacima tvrdnjom da su ‘oni slobodno vladali zahvaljujući lažima’. Cilj takve tvrdnje jeste produbiti u javnosti mržnju prema Bošnjacima i režimski mit o ‘neistini’ i presuđenom genocidu.
Također, i tu se govori o Bošnjacima, iako je sasvim jasno da su potpisnici našeg pisma različitog etničkog porijekla.
6. Citirana izjava Jareda Israela je uvrjedljiva i predstavlja govor mržnje (govoreći o Bošnjacima on kaze da ‘lažu’ i ‘te laži su glupe’, iako se mi, u svome pismu, pozivamo na pravnosnažne presude za genocide izrečene od strane najviših svjetskih sudova, a na osnovu uvida u preko 9 miliona dokumenata, saslušanja stotina svjedoka i forenzičkih nalaza).
Ista izjava tretira nase pismo kao da se radi o zahtjevu samo ‘Bosnjaka’.
Također, ta izjava svodi narod-Bošnjake na vjersku skupinu – Muslimane, što je uvrjedljivo i negira Bošnjake kao narod.
7. Paragrafi 7-9 –  Milovan Milutinović navodi niz neistina tvrdeći da se u našem pismu radi o ‘brutalnosti’ i ‘prijetnjama’.
Za naše pozivanje na pravosnažne presude za genocid najviših svjetskih sudova on govori da nam je ‘namjera cementirati nepotvrđene podatke da se u Srebrenici dogodio genocid’! Iako je naše pismo potpisala mutlietnička grupa intelektualaca i takva tvrdnja vezana za genocid u Srebrenici ima za cilj da dalje produbljuje mržnju prema Bošnjacima i podgrijava režimski mit o ‘neistini’ o genocidu u Srebrenici.
Takodjer, u Srebrenici se nije ‘dogodio’ genocid (ne radi se o vremenskoj nepogodi), kako Milovan Milutinović navodi. U Srebrenici je počinjen genocid.
U devetom paragrafu istog teksta Milovan Milutinović ponovo tvrdi da je naša grupa ‘prijetila’ i da se ponašala ‘siledžijski’, što je još jedna u nizu neistina iznesenih u tekstu koji je predmetom naše žalbe.
Naime, iz našeg pisma je sasvim jasno da nikome nije prijećeno te da je naša grupa, koja zagovara građansku državu, samo stala u odbranu civilizacijskih tekovina čiji su dio i presude za genocid najviših svjetskih sudova. Stala je u odbranu na način na koji bi stala u odbranu Holokausta, naprimjer. Negiranje presuđenog genocida u Srebrenici isto je kao i negiranje Holokausta. Isto tako smatramo da negiranje presuđenog genocida u Srebrenici otvara vrata legaliziranju negiranja Holokausta, što je za svakog civiliziranog čovjeka neprihvatljivo i za svaku javnu osudu.
Mi nismo fašisti i ne brojimo krvna zrnca, nego sudimo o svakome čovjeku na osnovu činjenica koje iznosi, da li su tačne ili ne. Mi smo u ovom slučaju nedvojbeno pokazali da su činjenice i sudski dokazano pravo naše nepobjedivo oružje.’
8. U devetom paragrafu se navodi i neistina o tome da se radi o još sedam ‘široj javnosti nepoznatih bošnjačkih intelektualaca’. Naime, jedan od potpisnika jeste i doajen bh. novinarstva, gospodin Ibrahim Halilović. A ostalih šest potpisnika nisu ‘nepoznati široj javnosti’ jer oni otvoreno istupaju na ovaj način već dugi niz godina, a njihovi pismeni istupi su poznati i dostupni upravo široj javnosti.
9. Podnaslov ‘Pismo Papi’ nema nikakve veze sa našim pismom ‘zahtjeva’ pošto se radi  pismu pojedinca. Smatramo da je razlog zbog kojeg je isto navedeno taj da se u javnosti satanizira i viktimizira uvaženi gospodin Bedrudin Gušić te da se time izazove mržnja i animozitet prema njemu, što podsjeća na metode progona bošnjackih intelektualaca tokom agresije na RBiH.
Tražimo od vas da ovakvo ponašanje ‘Glasa srpske’ adekvatno sankcionirate jer su širenje neistina, te govor koji ima za cilj produbljivanje mržnje prema jednom narodu – Bošnjacima i podgrijavanje režimskog mita o ‘neistinama’ o pravosnažno presuđenom genocidu u Srebrenici podstrekač daljeg produbljivanja mržnje u manjem bh. entitetu, što doprinosi daljnjoj polarizaciji unutar države BiH i predstavlja prijetnju njenoj stabilnosti i miru.
Ekspetrni tim Republike Bosne i Hercegovine:
1.  Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava (u penziji). Izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji;
2. Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu – Boston, SAD
3.  Marjan Hajnal, Sarajevo, Tel-Aviv. Predsjednik “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva”, Predsjednik “Udruženja građana Vječna Bosna – Centrala Sarajevo”;
4. Ibrahim Halilović, novinar TVSA u penziji, Varcar Vakuf – Windsor Canada
5. Anto Tomić, bivši logoraš Omarske, Keraterma i Trnopolja;
6. Nihad Filipović, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, pisac i publicist, rođen u Bosni, živi u UK;
7. Zoran Petrovski, aktivist, predsjednik Udruženja građana „Zgrade“, borac za ljudska prava;
8. Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, Sarajevo;
9. Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, Sarajevo;
10. Tarik Delić, diplomirani inžinjer za kompjutre i mreže, Sarajevo
komentara

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s