UDIK-Brcko: GODIŠNJICA OTVARANJA LOGORA LUKA U BRČKOM

Posted: 8. Maja 2019. in Intervjui

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost da je na današnji dan 1992. godine počeo sa radom logor Luka u Brčkom čija je osnovna funkcija bila mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja tadašnje opštine Brčko.

Nakon nasilnog preuzimanja vlasti, a na inicijativu lokalnih samoproglašenih brčanskih vlasti predvođenih Srpskom demokratskom strankom, osnovan je koncentracioni logor Luka u kome su sistematski vršena zatvaranja i ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom sa područja ove opštine. Logor Luka je zatvoren u avgustu iste godine, zbog pritiska međunarodne javnosti, a logoraši su prebačeni u logor Batković kod Bijeljine. Treba napomenuti, da se i pored logora Luka, na području Brčkog nalazilo nekoliko stratišta na kojima su tokom posljednjeg rata mučeni i zlostavljani Bošnjaci i Hrvati, kao što su: DTV Partizan, Hotel Posavina i zgrada Policijske uprave Brčko.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a, ovom prilikom kaže: „Logor Luka u Brčkom ostaje kao tužna priča i poraz za suočavanje s prošlošću. Na zid logora je prije nekoliko godina postavljena spomen – ploča ubijenima, a na kojoj nisu upisana imena stradalih, kao ni to čija vojska je držala Bošnjake i Hrvate zatočene u tom logoru. Za nas, kao predstavnike civilnog društva, to je strašno, jer preuzimanje odgovornosti za ratne zločine čini osnovni put ka pomirenju. To nismo imali u Brčkom, nego smo dobili koncept pomirenja bez odgovornosti. Iz tog razloga, naša najveća nada je upućena ka budućim generacijama, da će oni shvatiti značaj pomirenja, jer to ove generacije nisu uspjele.“

Za ratne zločine u Brčkom, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) suđeno je Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću. Goran Jelisić zvani Srpski Adolf je osuđen na 40, Ranko Češić na 18, Momčilo Krajišnik na 20 i Biljana Plavšić na 11 godina zatvora. Oni su oslobođeni optužbe za genocid i osuđeni su za zločin protiv čovječnosti, uprkos činjenici da su imali namjeru djelimičnog uništenja nacionalne grupe Bošnjaka i Hrvata, odnosno da su (Jelisić i Češić) počinili mnogobrojna ubistva logoraša sa genocidnom namjerom.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s