Zahtjev Svjetskoj organizaciji psihijatara da se poništi licenca ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

Posted: 15. Aprila 2019. in Intervjui
World Psychiatric Association
Helen Herrman AO
President
Poštovana Dr Herrman,
Na osnovu prijedloga grupa navedenih na kraju ovog zahtjeva, kao i u ime svih nedužnih žrtava genocida, te u ime svih pravdoljubivih građana Republike Bosne i Hercegovine, ma gdje u svijetu oni živjeli, upućujemo ovaj kategorički Zahtjev vezan za presuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadžića, koji nosi zvanje psihijatra.
Kao što je poznato, ratni zločinac, Radovan Karadžić, je od Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju presuđen na doživotnu robiju za zločin genocida, najteže ratne zločine, te zločine protiv čovječnosti. 
Obzirom na plemenit, častan i human poziv doktora, kome je za cilj pomagati ljudima i spašavati ljudske živote, više je nego sramotno da zvanje doktora (psihijatra) nosi neko kao Radovan Karadžić, koji će do Sudnjeg dana ostati ubilježen na ‘crne stranice’ svjetske historije kao ratni zločinac presuđen za zločin genocida.
Stoga od vas zahtjevamo da se javno ogradite od njega kao psihijatra, te ga kao takvog javno osudite za sramotu koju je nanio jednoj tako plemenitoj i humanoj profesiji.
Također, od vas tražimo da zahtjevate od nadležnih vlasti u Republici Bosni i Hercegovini da se presuđenom ratnom zločincu Radovanu Katadžiću poništi zvanje doktora i poništi njegova licenca, ukoliko je još uvijek ima.
Pošto postoji mogućnost da isti licencu ima u Srbiji, gdje se godinama skrivao od ruke pravde, tražimo da naložite nadležnim vlastima u Srbiji da mu odmah ukinu licencu, ukoliko istu tamo ima.
Ukoliko nadležni u Republici Bosni i Hercegovini i Srbiji ne budu postupili po tome, tražimo da njihova udruženja psihijatara izopćite iz vašeg članstva.
Ako se Karadžiću ne poništi zvanje ljekara, a činjenica je da se teško ogriješio o Hipokratovu zakletvu, time bi ostao nepovratno degradiran elementarni etički princip na kom počiva medicina. 
Vjerujući u pravdu i moralna i etička načela čovječnosti vjerujemo i vama, kao sljedbenicima istih, te se nadamo da ćete udovoljiti našem zahtjevu koji počiva na moralnim i etičkim principima čovječanstva.
Zahtjev su inicirali ,,Centar humanističkog projektovanja slobodnog društva“, Facebook grupa „Zahtjev za povrat u život legitimnog Ustava RBiH“, Udruženja „Zgrade“ (Zajednička građansko-demokratska aktivnost i edukacija o ljudskim pravima u RBiH), Udruženja građana „Vječna Bosna – Centrala Sarajevo“, Klub nezavisnih intelektualaca ,,Krug 99’ Sarajevo’’.
U očekivanju vašeg oglašavanja i pokretanja radnji i postupaka iz ovog zahtjeva, unaprijed vam zahvaljujemo. 
S poštovanjem!
POTPISNICI ZAHTJEVA:

 1. mr. sci. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava (u penziji). Izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji.

2. Ibrahim Halilović, novinar TVSA u penziji, Varcar Vakuf – Windsor Canada;

3. Anto Tomić, bivši logoraš Omarske, Keraterma i Trnopolja. 

4. Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu – Boston, SAD

5. Nihad Filipović, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, pisac i publicist, rođen u Bosni, živi u UK.

6. Zoran Petrovski, aktivist, predsjednik udruženja građana „Zgrade“, borac za ljudska prava.

7. Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, Sarajevo

8. mr. sci. Marjan Hajnal, Sarajevo, Tel-Aviv. Predsjednik “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva”, Predsjednik “Udruženja građana Vječna Bosna – Centrala Sarajevo”.

 7. april, 2019, uz Svjetski Dan zdravlja

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s