Otvoreno pismo papi Franciscu u povodu najava da bi ga mogao posjetiti čak i jedan Milorad Dodik: NE PRIMAJTE U AUDIJENCIJU I DRUGOG BH. SOTONU, AKO BOGA ZNATE!

Posted: 14. Aprila 2019. in Intervjui

Poštovani papa Francisco (Jorge Mario Bergoglio)!

Vjerovatno ovih mojih nekoliko rečenica neće doći Vama na znanje, ali svejedno, neka zna javnost šta Vam želim poručiti jednim specijalnim povodom. A prije nego prijeđem na stvar, odnosno povod, ne mogu a da ne iskažem svoje divljenje za mnoge poteze koje ste kao niko prije Vas, barem od onih koje ja pamtim, povukli u proteklih šest godina Vašeg poslanstva. To je, uostalom, prepoznao dio čovječanstva koje dijeli iste vrijednosti kao što su skromnost, čovjekoljublje, skrušenost, ljubav, mir, tolerancija, dijalog, ekumenizam i druge kategorije koje su itekako ugrožene u današnje vrijeme i neka vremena koja su iza nas. Posljednji u nizu poteza kojeg ste povukli kao poglavar jedne od tri najveće monoteističke religije u svijetu jeste onaj kada ste prije neki dan i praktički i simbolično, ali ljudski, ljubili noge vođama zaraćenih strana Južnog Sudana vapeći za njihovim pomirenjem. To će ostati zapisano zlatnim slovima u historiji čovječanstva kao primjer bez presedana!

A sada o povodu. Naime, postoje neke najave, doduše nezvanične, da biste uskoro u svoju audijenciju mogli primiti i Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, moje domovine. Ne znam koliko su te najave utemeljene i ako jesu, da li ste informirani i o suštini, ne samo o formi. Dakle, taj tip jeste formalno prvi među jednakima u kolektivnom šefu države BiH, ali suštinski on je taj koji godinama unazad, sve do danas, čini sve da se ta država raspadne. Dalje, ako se priprema njegov prijem, ne znam da li su vas Vaši suradnici upoznali da se radi o političaru koji negira zločine nad muslimanima i katolicima u vrijeme agresije na R BiH 1992-1995, uključujući i presuđeni genocid u Srebrenici nad preko 8.000 bošnjačkih-muslimanskih civila? Da li su Vas, eventualno, Vaši suradnici upoznali sa činjenicama da taj Dodik, ne od jučer, javno naziva osuđene ratne zločince Karadžića i Mladića herojima, naprimjer?

Poštovani papa!

Bez obzira ko je eventualno izlobirao da se negator genocida, političar kojem je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države i čovjek koji sve čini da se Bosna i Hercegovina raspadne, ne može ponuditi nijedan, ama baš nijedan validan argument da se primi kod Vas u audijenciju. Smatram da je bila velika greška što je ranije do vas uspio doći Dodikov antipod – također razbijač Bosne i Hercegovine, baštinik presuđenog udruženog zločinčkog pothvata i onaj koji presuđene ratne zločince, kao i Dodik, tretira herojima, dakle bezbožnik i đavao Dragan Čović. Trebali Vam još jedan sotona?!

Na kraju, kao jedna od nekoliko stotina hiljada žrtava onih koje Milorad Dodik smatra herojima, kao vjernik i kao poštovalac Vašeg lika i djela, želim vjerovati da se ovoga puta nećete upustiti u sađenje tikava sa još jednim đavlem, jer to ne bi bilo u interesu ni Bosne i Hercegovine, ni njenih građana, posebno žrtava ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida za koje su osuđeni mnogi “heroji” tog Dodika, a dozvolite da iznesem i procjenu da ne bi bilo ni u interesu Katoličke crkve i njene najviše stolice.

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
  1. Čović i Dodik, oba fašisti i nacisti, združeno rade, uz prešutno suglasnost svoga partnera B. Izetbegovića na rušenju države RBiH. Neka sisrotinjski papa Franjo ne nesijeda ni za živu glavu na njihove laži, falsifikate i obmane o opsanosti od bošnjačkog islamskog terorizma kao izliku za genocid i udružene zločinačke pothvate u prošlosti, ali i u budućnosti. Vatikan je službeno priznao suverenitet države RBiH. Neka Papa ne iznevjeri tu povijesnu čeinjenicu i neka na bilo koji način ne blagosilja zavjeru Dodika i Ćovića, obojice nevjernika, lažova i krivokletnika, na uništenju RBiH (u suradnji sa parterima u SDA.)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s