ZAHTJEV NADLEŽNIM LJEKARSKIM KOMORAMA U BiH ZA UKIDANJE ZVANJA LJEKARA I DOŽIVOTNO SUSPENDOVANJE DOZVOLE OBAVLJANJA LJEKARSKE PRAKSE ZA OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA RADOVANA KARADŽIĆA

Posted: 13. Aprila 2019. in Intervjui

 Na osnovu prijedloga međunarodnog „Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva“, Facebook grupe „Zahtjev za povrat u život legitimnog Ustava RBiH“, Udruženja „Zgrade“ (Zajednička građansko-demokratska aktivnost i edukacija o ljudskim pravima u RBiH), Udruženja građana „Vječna Bosna – Centrala Sarajevo“, u ime svih nedužnih stradalnika i žrtava agresorskog rata i u ime svih pravdoljubivih probosanski orijentiranih građana u Bosni ili egzilu, u ime njenih prijatelja, mi potpisani upućujemo kategoričan ZAHTJEV da se Radovanu Karadžiću zbog počinjenog genocida na teritoriji RBiH poništi diploma i licenca ljekara i onemogući priznavanje bilo kakvog rada iz oblasti klasične ili alternativne medicine. 

Kao idejni organizator i inicijator agresije na suverenu nezavisnu RBiH, kao politički vođa i ratni komandant četničkih paravojnih jedinica tzv. “Republike srpske”, Radovan Karadžić je odgovoran i kao takav kažnjen presudom Međunarodnog suda za ratne zločine i genocid nad bosanskim muslimanima i ostalim narodima i narodnostima i nad Bosnom u cjelini.  

Sramota je Ljekarske komore da do sada nije samoinicijativno isključila R. K. iz Komore i sve ostalo vezano za liječničko zvanje.

Ako se Karadžiću ne poništi zvanje ljekara, a činjenica je da se teško ogriješio o Hipokratovu zakletvu, time bi ostao nepovratno degradiran elementarni etički princip na kom počiva medicina. Zato u ime pravde i humanosti i ugleda medicinske znanosti i ugleda ostalih ljekara u Bosni i širom svijeta, neizostavno se mora uvesti u praksu (čak i posthumno) lišavanje naučnog zvanja ljekara svakog prestupnika koji se ogriješio o čovječnost, kao što se ogriješio Radovan Karadžić čija su zlodjela u ravni genocidnog delikta protiv humane civilizacije. 

 POTPISNICI ZAHTJEVA:

 1. mr. sci. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava (u penziji). Izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji.

2. Ibrahim Halilović, novinar TVSA u penziji, Varcar Vakuf – Windsor Canada;

3. Anto Tomić, bivši logoraš Omarske, Keraterma i Trnopolja. 

4. Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu – Boston, SAD

5. Nihad Filipović, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, pisac i publicist, rođen u Bosni, živi u UK.

6. Zoran Petrovski, aktivist, predsjednik udruženja građana „Zgrade“, borac za ljudska prava.

7. Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, Sarajevo

8. mr. sci. Marjan Hajnal, Sarajevo, Tel-Aviv. Predsjednik “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva”, Predsjednik “Udruženja građana Vječna Bosna – Centrala Sarajevo”.

 7. april, 2019, uz Svjetski Dan zdravlja

DOSTAVLJENO:

 1. Ljekarskoj-Liječničkoj komori Kantona Sarajevo
 2. Komori doktora medicine Republike srpske
 3. Svjetskoj asocijaciji psihijatara
 4. Medijima

 

komentara
 1. Hazim Delich kaže:

  Hvala puno.

  Dzenana

  Sent from my iPhone

  >

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s