Kolindi Grabar Kitarović, inspiriran likom i djelom jedne gromade od žene i premijerke: ZAŠTO VAM JE UZOR MARIE LE PEN, A NE JACINDE KATE LEURELL ARDERN?

Posted: 27. Marta 2019. in Intervjui

 

 

 

 

 

 

 

Gospođo Grabar Kitarović!

Ovo je po ne znam koji put moje javno obraćanje Vama, kao predsjednici Republike Hrvatske. Za sva moja dosadašnja  davali ste mi neposredne povode i sada ih ne bih spominjao jer su ostali zapisani i objavljeni. No, za ovo mi povod niste dali Vi, nego premijerka Novog Zelanda Jacinde Kate Laurell Ardern. Siguran sam da Vam je poznato šta se desilo u dvjema džamijama u jednom gradu u dalekom Novom Zelandu koji događaj je zgrozio čitav svijet. Ali, paralelno sa medijskim izvještavanjem o masakru itekako je snažne utiske ostavljao angažman mlade premijerke te zemlje Jacinde Kate Laurell Ardern koja je za kratko vrijeme osvojila simpatije cijelog slobodoljubivog, antirasističkog i antiksenofobičnog svijeta. Ta mlada gromada od žene i državnice je za svega nekoliko dana svojim angažmanom i konkretnim akcijama dala lekciju pravosuđu i vladama zemalja čitavog svijeta, a zbog svoje empatije prema žrtvama i praktičnog odnosa prema tamošnjoj muslimanskoj zajednici, postala je uzor svim ženama svijeta koje prepoznaju ono što je najvrednije u ljudskom biću: ljubav! Istovremeno, ta mlada (rođena 1980.) premijerka je postidjela (ili je barem trebalo tako biti) mnoge državnike i državnice ove planete.

Eh, sada, diveći se Jacinde Ardern i njenom velikom ljudskom i državničkom djelu, sjetih se Vas i Vašeg odnosa prema mojoj domovini i Bošnjacima-muslimanima u njoj. I sjetih se da su Vas neki njemački mediji usporedili sa Marie Le Pen, prototipom političarke ultradesničarske i ksenofobične provenijencije koja, kao što je poznato, vrši pravu harangu protiv muslimana u Francuskoj.

Evo Vam novog uzora, gospođo Grabar Kitarović. Ako Vas je ona postidjela svojim velikim djelom, ugledajte se onda na nju. Informacije radi, Institut za istraživanje genocida Kanada je pokrenuo ovih dana peticiju da se mlada dama Jacinde Ardern, premijerka Novog Zelanda, nominira za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Ne Marie Le Pen, nego ona. Jer ta Francuskinja s kojom Vas usporediše njemački mediji nudi mržnju, a ova druga – LJUBAV. Izbor je Vaš!

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
 1. Hazim Delich kaže:

  Hvala Vam Bedrudine za ovo pismo! Zaista sve izvanredno rečeno.

  MS

  Dzenana

  Sent from my iPhone

  >

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s