Vojvođanski klub: POZIVAMO I VLAST I OPOZICIJU DA PRESTANU DA SE PRAVE MRTVI

Posted: 22. Marta 2019. in Intervjui

  1. mart 2019, Novi Sad, Glavni grad AP Vojvodine

Vojvođanski klub pozdravlja presudu Međunarodnog suda u Hagu, kojom se Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, osuđuje na doživotnu robiju. Mada ova presuda neće vratiti izgubljene živote žrtava i unesrećene sudbine njihovih porodica, ona predstavlja još jedan u nizu okončanih postupaka, koji jasno imenuju krivce i krivicu, skidajući kolektivnu krivicu sa naroda kojima zločinci pripadaju.

Stvarni značaj ove i drugih presuda za ratne zločine, prevashodno zavisi od načina na koji će ih shvatiti i prihvatiti narodi i države u čije ime su zločini počinjeni. Vojvođanski klub je zabrinut zbog ćutanja vlasti i dela opozicije, jer njihovo ćutanje ostavlja prostor ozbiljnim sumnjama u istinski istorijski zaokret prema velikosrpskoj politici, kao i u odnosu na spremnost za sučeljavanje sa bitnim činjenicama iz naše novije istorije. Pomirenja sa susedima, zdrave dobrosusedske politike, ali i zdrave politike prema nacionalnim manjinama u Srbiji, neće i ne može biti dok se ta pitanja ne reše.

Stoga Vojvođanski klub poziva partije koje su na vlasti, ali i političke stranke i pokrete u opoziciji da javnosti Srbije pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku o odnosu prema ratnim zločinima i zločincima, povodom presude Radovanu Karadžiću, kao što su to uradile LSV, VP, LDP, DS, PSG, NDNV i Građanska Vojvodina, te još nekoliko nevladinih organizacija.

Takođe, pozivamo i vlast i opoziciju da prekinu politiku ćutanja i o drugim važnim pitanjima sa kojima se naše društvo suočava. Srbija će biti zrelo političko društvo tek kada građani svoje stavove budu zasnivali na činjenicama. A, te činjenice nedostaju. Nedostaje nam jasan stav države Srbije, njenih vladajućih stranaka, ali i njene opozicije o pitanju Kosova, jer, i pored svih mahanja parolama, većina relevantnih političkih subjekata uporno ćuti kada su u pitanju pledirana, moguća i očekivana rešenja.

Slično ćutanje vlada i u odnosu na pitanje autonomije Vojvodine. I pored konflikata povodom govora i vojvođanskih zastava na protestima, ali i dvodnevne rasprave o Vojvodini u Skupštini Republike Srbije… većina opozicinih političkih stranaka i pokreta se “prave mrtvi”, odnosno odbijaju da bilo šta konkretno kažu o svojim stavovima u pogledu Vojvodine i njene autonomije.

Vojvođanski klub zato poziva sve relevantne političke subjekte, na vlasti i u opoziciji, da prekinu politiku ćutanja i da pred građane izađu sa konkretnim stavovima u pogledu važnih i aktuelnih pitanja, jer su upravo odgovori na ta pitanja od suštinske važnosti za opredeljivanje građana.

Vojvođanski klub smatra aktuelnu vlast lošom, autoritarnom, štetnom i neodrživom i na sve raspoložive načine se bori za njeno raskrinkavanje i svrgavanje. Istovremeno, nismo spremni da podržimo one za koje ne znamo šta misle o autonomiji Vojvodine, poštovanju različitosti, decentralizaciji, pravima nacionalnih manjina, fašizmu i kvislinzima, ratnim zločincima, pitanju Kosova, radničkim pravima

Vreme je da politički subjekti svojim jasnim i nedvosmislenim stavovima pokažu da su dorasli da budu relevantni faktori u razrešavanju sadašnje, krajnje teške i u budućnosti neizvesne sudbine ove zemlje.

Za “Vojvođanski klub” Dr Branislava Kostić, Predsednica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s