Kardinalu Vinku Puljiću, opet s povodom: AMEN, VINKO !

Posted: 22. Marta 2019. in Intervjui

Vinko

Teške su to bile godine, te poslijeratne i rane pedesete za udovicu Anđu i njenih devetero maloljetne djece. Dočekala Anđu ona židovska kletva – “dabogda imala pa nemala”.

Nova narodna vlast je bila čest gost na Anđinom imanju u Šargovcu. Vršilice, kotlovi, kola i kočije, konji i volovi su preselili u državno vlasništvo, štale sa stokom ispražnjene, hambari do zadnjeg zrna pometeni. Anđino imanje je iz dana u dan bilo sve manje.

I pored gladnih usta i siromaštva koje je zakucalo na vratima obitelji Krutijak, bilo je i siromašnijih od njih i koji su dolazili za nadnicu na žetve i druge ratarske poslove. Najčešće su to bile sestre Mara i Ana, koje su i prije radile na imanju bogate obitelji Krutijak.

Mara je u ratu obudovila a Ana se udala za siromašnog udovca Ivana iz Priječana.

Ana je svaki put sa sobom dovodila i malog posinka Vinka. Mali, mršuljavi, neuhranjeni dječačić od 6-7 godina.
Anđa nije pravila iznimku, hranila je i malog Vinka (i pored svoje neimaštine) k'o i svoju djecu. Ana bi svaki put od Anđe dobila i po koju krpicu koju su Anđini sinovi Drago i Tone prerasli.

Ana i Ivan, čoek u nje, nisu imali sredstava za školovanje malog Vinka pa ga poslaše u ‘fratarsku skolu’. Dobar je bio Vinko, pametno i vrijedno dijete. Završio teologiju u Zagrebu i Đakovu pa se vratio u rodnu Bosnu da bi je bolje upoznao. Ravska, Bosanska Gradiška, Banja Luka.

Uznapredovao Vinko od kapelana, biskupa pa do nadbiskupa da bi ga papa ratne 1994. godine proglasio i ustoličio u kardinala Vrhbosanskoga ! Ponos i dika preostalih, malobrojnih banjalučkih katolika ! I Anđa se ponosila novim kardinalom. I sjetila bi se malog Vinka.

A Vinko ?

Vinko vremenom zaboravio da mu se rodno selo – Priječani, nalazi u Bosni. Zaboravio izgleda i na titulu – Vrhbosanski !
Šeta se Vinko Bosnom i maše tuđinskim zastavama.  Vinko, Vinko – umjesto teologije, trebao si studirati povijest i zemljopis pa bi sad znao da su Priječani u Bosni, općina Banja Luka isto tako u Bosni, da je Bobovac u Bosni, da je kraljica Katarina b o s a n s k a kraljica i da su vjernici za koje se skrbiš b o s a n s k i katolici a ne Hrvati.

A naročito si se kao pastir svih katolika u BiH MORAO očitovati naspram pravomoćne presude Radovanu Karadžiću koja se itekako tiče i velike većine bosanskih katolika koji su masovno ubijani, zatvarani u logore, prognani, časne sestre u samostanima masovno silovane, crkve, samostani i kuće bosanskih katolika sravnjene sa zemljom…. A nisi, ne morao, nego nipošto NISI SMIO prihvatiti da budeš megafon bivšeg komuniste preobučenog u ostrašćenog nacionalistu koji sebe smatra “legitimnim predstavnikom bh. Hrvata” a ne zna ni gdje je Briševo, ni Priječani ni mnoga druga stratišta bosanskih katolika u Bosanskoj Krajini i Posavini. Zna jedino gdje stoluje onaj koji otvara Studentski dom “Dr. Radovan Karadžić” na Palama, zna gdje stoluje onaj koji je sa Jevrejskog groblja pucao po Sarajevu i poznat iz priče “stotinu za jednoga…” i zna gdje stoluje novi ruski “car”. Nisi smio, Kardinale, ni između redova, a kamo li izravno, podržavati nekoga koji baštini presuđeni UZP u Hagu. Ama, nisi smio nipošto u političke vode. Tvoja jučerašnja kuknjava da je u prošloj godini “Bosnu i Hercegovinu napustilo oko 10.000 Hrvata” je cinična, jer nisi rekao iz kojih dijelova BiH odlaze katolici i pod čijom su kontrolom ti dijelovi.

Amen, Vinko !

U ime Facebook grupe Pokreta za RBiH koji zahtijevaju povratak Ustava RBiH koja broji preko 62.000 građana:

https://www.facebook.com/groups/ustavrbih/ .

1. Anto Tomić, direktor NVO “Građanski monitoring” za jugoistočnu Evropu iz Hamburga te zatočenik nekoliko srpskih konc-logora
2. Bedrudin Gušić, slobodni bh. novinar i publicist
3. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava,
4. Ibrahim Halilović, slobodni bh. novinar

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s