Dopis Udruženja za zaštitu vakufske imovine u Banja Luci Medžlisu IZ Banja Luka

Posted: 28. Februara 2019. in Intervjui

Udruženje za zaštitu vakufske imovine u Banja Luci

Izvršnom odboru Medžlisa IZ Banja Luka

Ul. Ferhad Paše Sokolovića 10

78 000 Banja Luka

Datum: 27. 02. 2019. godine

PREDMET: Dopis

Kao što je poznato, dana 20.02.2019. god. u vašim prostorijama održan je radni sastanak kojem su prisustvovali direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović, sekretar Vakufske direkcije Amel Mešić, pravnik Huso Salihović i predsjednik IO Medžlisa IZ Banja Luka Kasim Mujičić, što potvrđuje i fotografija koju je na web site Vakufska direkcija objavila. Predmet sastanka bio je, CITIRAMO zvaničnu izjavu Vakufske direkcije: “Razmatranje aktualnih predmeta i pitanja vezanih za Vakufsku imovinu u Banjoj Luci, a koja se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa…”. Na tom sastanku je formirana Komisija koju čine predstavnici Direkcije, Muftijstva i Medžlisa a koja je izašla na lice mjesta po pitanju dva zahtjeva za razmjenu ili transformaciju vakufskih parcela. Poslije odrađenog posla i pregleda dviju parcela (ne navodi se kojih) Komisija je donijela odluku po kojoj je “opravdan predmetni zahtjev za zamjenu ili transformaciju obadvije parcele…” Ovo je zvanična izjava direktoraVakufske direkcije dr. Senaida Zajimovića i sekretara Amela Mešića na www site http://www.vakuf.ba (Islamska zajednica BiH – Vakufska direkcija Sarajevo). Svaka posjeta Zajimovića i njegove ekipe Banja Luci izaziva strepnje svih nas džematlija kojima je stalo do očuvanja preostale vakufske imovine u našem gradu. Posebno je iritantna ona njihova floskula o “transformaciji ili zamjeni vakufske imovine”, budući da itekako znamo šta se pod tim podrazumjevalo u slučaju prodaje u nepovrat džamišta i harema Hadži-babinog vakufa u Banja Luci. Istovremeno nam se nameće sijaset pitanja koja jesu bitna za sve dobronamjerne džematlije Medžlisa IZ Banja Luka. Osnovni utisak koji se stiče nakon čitanja Saoptenja Direkcije jeste potpuna netransparentnost, odnosno skrivanje bitnih informacija koje je trebalo navesti, a kriju ih k'o zmija noge: prvo, koje su to dvije parcele i gdje se one nalaze u Banja Luci? Šta znači da je “transformacija” (čitaj: prodaja) tih dviju parcela opravdana? Budimo direktniji: da li se iza te “transformacije” krije nakana da se prodaju Kul-mahalski harem i zemljište od 24 dunuma iznad tranzita (preko puta Turbeta)? Da, takve se priče već mogu čuti po Banja Luci! Špekuliramo? Naravno, jer način na koji Medžlis IZ Banja Luka i taj Zajimović godinama rade, a on je, ponavljamo, potpuno netransparentan, naprosto nameću špekulacije ove vrste. Imamo previše iskustva s takvima da bismo vjerovali da je nešto drugo u pitanju, a ne daljnja rasprodaja vakufske imovine. “Realizacija vakufskih projekata na području Medžlisa IZ Banja Luka” naprosto vrijeđa zdrav razum barem nas koji znamo s kim imamo posla, da ne govorimo dalje, o gruboj i uzurpartorskoj netransparentnosti.

S tim u vezi zahtijevamo da nama i svim džematlijama Medžlisa IZ Banja Luka, jasno i nedvosmisleno odgovorite na slijedeća pitanja:

  1. Šta je sadržaj dvaju zahtjeva, odnosno o kojim se vakufskim parcelama radi?
  2. Da li ste ih planirali prodati i kome?
  3. Po kojoj cijeni?

Upozoravamo vas da, bez obzira što imate odobrenje od strane Vakufske direkcije, nijednu, ama baš nijednu vakufsku parcelu NE SMIJETE PRODATI. U protivnom, zasnovat ćemo sudski spor!

Također upozoravamo da bi u slučaju da se oglušite na naše upozorenje, to bi moglo izazvati nesagledive posljedice po stabilnost Islamske zajednice u Banja Luci i izazvalo bi daljnji revolt svih naših džematlija.

U ime Udruženja:

Safet Isić

DOSTAVLJENO:

1.Naslovu

  1. Reisu-l-ulemi IZ BiH
  2. Muftiji banjalučkom
  3. Vijeću muftija
  4. Vakufskoj direkciji

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s