UZZVIUBL: Šta se krije iza “opravdanosti dvaju zahtjeva za transformaciju vakufske imovine u Banja Luci” koju tapiju je prije tri dana direktor Vakufske direkcije dao predsjedniku Medžlisa IZ Banja Luka? – Saopćenje br. 27

Posted: 23. Februara 2019. in Intervjui

http://www.vakuf.ba/aktuelnosti/realizacija-vakufskih-projekata-na-podrucju-medzlisa-iz-banja-luka/1356?fbclid=IwAR3_0GSET9A7cD8wjzJDzYNhC4dZ-90CDzXDPfq9cj_zbbGnAXwDtIU8i1k

Svaka posjeta tog Zajimovića Banja Luci izaziva strepnje svih nas kojima je stalo do očuvanja preostale vakufske imovine u našem gradu. Posebno je iritantna ona njihova floskula o “transformaciji vakufske imovine”, budući da itekako znamo šta se pod tim podrazumjevalo u slučaju prodaje u nepovrat harema Hadži-babine džamije u Banja Luci. Dakle, ako pažljivo pročitate ovaj pamflet od teksta preuzetog sa sajta Vakufske direkcije nećete saznati ništa konkretno, a istovremeno se nameće sijaset pitanja koja jesu bitna za sve dobronamjerne džematlije Medžlisa IZ Banja Luka. Osnovni utisak koji se stiče nakon čitanja ovog teksta jeste potpuna netransparentnost, odnosno skrivanje bitnih informacija koje je trebalo navesti, a kriju ih k‘o zmija noge. Koja dva zahtjeva su bila predmetom razgovora Zajimovića i njegove pratnje sa predsjednikom Medžlisa? Šta znači da su oni kao takvi opravdani? Budimo direktniji: da li se iza te “transformacije” krije nakana da se prodaju Kul-mahalski harem i zemljište od 24 dunuma iznad tranzita (preko puta Turbeta)? Da, takve se priče već mogu čuti po Banja Luci! Špekuliramo? Naravno, jer način na koji Medžlis IZ Banja Luka i taj Zajimović godinama rade, a on je, ponavljamo, potpuno netransparentan, naprosto nameću špekulacije ove vrste. Imamo previše iskustva s takvima da bismo vjerovali da je nešto drugo u pitanju, a ne daljnja rasprodaja vakufske imovine. Dalje, o gruboj i uzurpartorskoj netransparentnosti kada su u pitanju ovakve radnje govori u prilog i slučaj našeg uvaženog člana koji je nakon Zajimovićeve posjete kročio kod predsjednika Medžlisa sa željom da razgovara o tom sastanku. Ovaj je, međutim, negirao da se sastao sa delegacijom koju je predvodio Zajimović. Nakon što mu je potom donio sliku kao dokaz, predsjednik Medžlisa se poklopio po ušima i nevoljko nastavio razgovor s našim članom, oduzimajuči i njemu i svima drugima pravo da čačkamo oko “slučaja Palas”, naprimjer. Zašto? Je li to njegova ćaćevina?!Također je predsjednik Medžlisa oklevetao Bedrudina Gušića izjavivši da ga je isti u prethodnom Saopćenju napao zbog rušenja kuće u Ciganluku. Ko hoće, može vidjeti u kakvom je kontekstu spomenut predsjednik Medžlisa, odnosno postavljena su mu samo neka javna pitanja i ništa više.

Vratimo se Saopštenju Direkcije: njihov naslov “Realizacija vakufskih projekata na području Medžlisa IZ Banja Luka” naprosto vrijeđa zdrav razum barem nas koji znamo s kim imamo posla. Ovo neodoljivo podsjeća na posjetu bivšeg muftije Kozlića ministru za izbjegla i raseljena lica Edinu Ramiću, prošle godine”, kada mu je ovaj (Ramić) uručio financijsku doznaku (iznos nije naveden) kojom “podržava projekte Muftijstva banjalučkog…” Nigdje ni slova koje projekte, koji iznos.., niti se dalje zna gdje su ta sredstva završila.

Na kraju, pozivamo muftiju banjalučkog da se aktivno uključi u ovu priču i da spriječi prodaju bilo koje vakufske parcele u Banja Luci i da nas taj Zajimović i njegovi partneri iz Banja Luke ne prave budalama pokušavajući nam podmetnuti i ovu priču pod “transformaciju vakufske imovine u Banja Luci…” Nadamo se da su najviši organi IZ BiH u Sarajevu upoznati sa ovom posjetom, a želimo da vjerujemo da ne stoje iza “transformacije vakufske imovine u Banja Luci” na način na koji su nas Zajimović i ekipa iz Banja Luke već navikli.

UZZVIUBL

 

komentara
  1. Haris kaže:

    Ima jedna stvar koju mi i ne znamo a koja bi bila: ko kaže da vakufom mora da upravlja IZ-a ili Vakufska direkcija? U Sarajevu postoji i tzv. Čurčića vakuf kojim upravlja par porodica koje su navedene u vakufnami i koje su nasljednici rah. Čurčića. Tako imaju svoje poslovne prostore u čaršiji pa i u samoj GH biblioteci. Istina je i da ih je Vakufska direkcija tužila dva puta jer je htjela da preuzme taj vakuf medjutim oba puta su na sudu izgubili. Tu su zatim i univerziteti poput IUS-a koji su registrovani kao zadužbine, što bi mi rekli vakuf, i kojim upravljaju ljudi koji nemaju nikakve veze sa vakufskom direkcijom.

  2. Haris kaže:

    Još jedan primjer: Vakufska direkcija i u samom Sarajevu ne upravlja ni Begovom džamijom nego to čini tzv. Gazi Husrevbegov vakuf koji nikakav račun ne polaže Vakufskoj direkciji. E sad je druga stvar što mi u Banjaluci oko toga ne znamo haman ništa i što je sva imovina samo predata nekome na upravljanje.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s