Otvoreno pismo ambasadi Velike Britanije u BiH u povodu njihove reakcije na najavljenu inicijativu SDA: NISMO ZA KOZMETIČKE PROMJENE NEGO ZA UKIDANJE ENTITETA NASTALOG NA GENOCIDU !

Posted: 27. Januara 2019. in Intervjui

Vaša Ekselencijo,                                    26.01.2019.

Osjećamo se pozvanim da Vam se obratimo povodom Saopštenja britanske ambasade u Sarajevu od 23. januara 2019. kojom pozivate bosanske političke partije da se uzdrže od ‘političkih manevara’, koje u daljem tekstu kategorišete kao one koje ‘preispituju ustavni okvir’ naše zemlje.

Molimo Vas da ovo pismo ne smatrate pismom podrške SDA i njihovoj ‘inicijativi’ za promjenu imena genocidnog entiteta. Promjena imena tog entiteta ne mijenja osnove na kojima je on nastao! Taj entitet mora biti potpuno ukinut jer ništa što je nastalo na genocidu ne može nastaviti da postoji (presude za genocid Haškog tribunal i Svjetskog suda pravde + ‘ius cogens’ norma iz međunarodnog prava čine ga pravno ništavnim!).

Ni u kojem slučaju ne smatramo prihvatljivim da podržimo tako slabu ‘inicijativu’, koja predlaže ‘kozmetičke korekcije’ kako bi se ‘presvuklo’ nesšo što uopšte nema legalnog utemeljenja da nastavi postojati ni sa drugačijim imenom. Ovdje istupamo isključivo kao grupa građana koja stoji uz pravo i pravdu. Podržat ćemo samo onaj politički faktor koji bude tražio bezuslovno ukidanje genocidnog entiteta i vraćanje u život nasilno i bespravno suspendovanog Ustava RBiH.  

Stoga ćemo svoje argumente ovdje iznijeti isključivo sa pozicija prava i pravde, a koristeći činjenice.

Da se zaključiti da se to Vaše saopštenje odnosi na pokretanje pravnog postupka za ukidanje naziva jednog od dva bh. entiteta koji su stvar unutrašnjeg uređenja naše države. Stoga je sasvim logično da politički faktori u toj zemlji imaju pravo pokrenuti pravne postupke za preispitivanje naziva jednog od entiteta te države, a posebno kad se zna da je taj naziv diskriminirajući prema ostalim građanima, da je protivan Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, te da je osnov žestokog fašizma koji tamo vlada. Na to je mnogo puta upozoravao i pokojni Paddy Ashdown, koji je dobar dio svog političkog i javnog angažmana posvetio našoj državi.

No, počnimo od četničkog fašizma, čijoj demonstraciji i prisustvu možete svjedočiti u običnoj svakodnevnici ostalih građana (nesrba) koji tamo žive i koji su prisiljeni da sve to gledaju i trpe teror tog fašizma u svakom segmentu njihovih života. U pravoslavnim crkvama, naprimjer, njihovi popovi uče djecu da pjevaju četničke pjesme u kojima se veličaju četništvo, četnički zločinci i njihovi zločini (jedan od brojnih primjera je ovdje https://www.facebook.com/100013343561757/videos/vb.100013343561757/618216771966436/?type=2&theater).

Pitamo Vas da li bi Vama bilo prihvatljivo da u crkvama u Vašoj zemlji svećenici ‘poducčvaju’ djecu da je genocidnost ‘junaštvo’, a fašizam i nacizam nešto’ prihvatljivo’ i ‘normalno’? To je isto kao kad bi neki ‘radikalni imami’ u džamijama u Vašoj zemlji promoviraju ekstremizam. Ili, kada bi se u Vašoj zemlji postrojavale horde kakvih (kako ih vi zovete) ‘islamista’, na način na koji se postrojavaju četničke horde u našoj zemlji? Nije li to isto? Ili bi trebalo biti isto kada se ne bi primjenjivali ‘dupli standardi’!

Podsjetit ćemo Vas da je to četništvo ono isto koje je u II svjetskom ratu surađivalo i sluginjalo njemačkim nacistima. Podsjetićemo Vas da je Churchill tada bio spreman žrtvovati svoga sina da bi se uvjerio ko su četnici, pa ga je poslao na ove prostore, a nakon čega je Britanija stala uz Tita. Vi ste svakodnevno već odavno prisutni u BiH pa zasigurno odavno dobro znate šta je četnički fašizam. A i da niste, postoje presude za genocid najviših svjetskih sudova koje i Vaša zemlja priznaje, a koje jasno potvđuju genocidnost četničkog fašizma.

Stoga, svako ko podržava, ne samo održavanje imena genocidnog entiteta već i samo postojanje istog, podržava sve za šta ono postoji (genocid na kojem je nastalo, četnički fašizam i diskriminaciju). Kako je Vizental rekao: ‘Navikavanje žrtve na rezultate genocida je također genocid.’ Pitamo se priliči li zemlji koja se ponosi da je ‘potukla fašizam’ u II svjetskom ratu podržavati ne samo naziv genocidnog entiteta u našoj zemlji već i nastavak njegovog postojanja te fašizam koji isti simbolizira?

Naše tvrdnje o pravnoj apsurdnosti postojanja entiteta Republika srpske potkrepljujemo i presudama ‘Sejdic- Finci’, ‘Zornic’ i ‘Pilav’ donešenim na Evropskom sudu za ljudska prava. Nastavak postojanja, ne samo naziva genocidnog entiteta vec i samog entiteta, onemogućava sprovođenje tih presuda na kojima insistira EU.Ne znači li podržavati nastavak postojanja genocidnog entiteta (a ne samo njegovog imena), podržavati i opstrukciju sprovođenja navedenih presuda?

Usput ćemo spomenuti svakodnevnu diskriminaciju svog ‘nesrpskog stanovništva’ u genocidniom entitetu, koja se ogleda u svemu, počev od zabrane izučavanja bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta za bošnjačko stanovništvo, zabranu izučavanja hrvatskog jezika i nacionalne grupe predmeta za bosanske katolike, sprovođenje nasilnog posrbljavanja nesrpskog stanovništva kroz uvođenje jakih elemenata pravoslavizacije u svim segmentima svakodnevnog života, provokacije i fizičke napade na bošnjačke povratnike itd. Svi smo dana 9. januara 2019. (kada su obilježavali neustavni Dan genocidnog entiteta) vidjeli četničko orgijanje u Srebrenici, gdje je počinjen presuđeni genocid. Možete li zamisliti da nacisti tako orgijaju u Aušvicu? I da postoji nekakav njemački nacistički entitet, da li biste podržali njegovo postojanje?

Koliko vidimo iz Vašeg saopštenja, za ‘kočenje’ pridruživanja naše zemlje euro-atlantskim integracijama krivicu pokušavate prebaciti generalno na Bošnjake, umjesto da za to krivite srpsku stranu, koja je godinama jedina i glavna ‘kočnica’ tome, radeći po diktatu Rusije.

Za pretopstaviti je da ste svjesni ruskog prisustva koje se u ovom regionu održava upravo zahvaljujući postojanju genocidnog entiteta, a zatim i Srbije, te time koči pridruživanje naše zemlje NATO paktu i EU i  predstavlja trajnu prijetnju stabilnosti regiona. Na to je na nedavnom zasjedanju britanskog Parlamenta upozorila i članica britanskog Doma lordova, baronesa Helic. A, dokle god postoji genocidni entitet, postojaće i rusko prisustvo.

Dakle, Vašim podržavanjem opstanka, ne samo imena genocidnog entiteta već i samog entiteta, vaša zemlja pristaje na rusko prisustvo u našoj zemlji, čime se našoj zemlji onemogućava pridruživanje euro-atlanstkim integracijama.

Kada je riječ o Dejtonskom ugovoru, želimo Vas podsjetiti da je isti u cjelosti potpuno protivan međunarodnom pravu, da je legailizirao genocid, te da je nametnuo našoj zemlji Ustav koji nikada nije ratificirao njen Parlament, a sšo je nepoznato u međunarodnoj pravnoj i političkoj praksi. Podsjetićemo Vas i da naš Parlament nikada nije stavio van snage Ustav RBiH, te da je isti, pravno gledano, još uvijek jedini važeći Ustav. Dakle, pozivajući se na Dejtonski ustav, međunarodna zajednica insistira na sprovođenju nečega što je pravno ništavno i čije donošenje je predstavljalo državni udar, iniciran i poduprt od strane međunarodne zajednice!

Britanija se trenutno bori sa brojnim pitanjima vezanim za Brexit, među kojima je ključno pitanje ‘backstop’ na granici sa Irskom, čije bi prihvatanje na neki nacin značilo i kraj Velike Britanije jer bi se stvorila ‘čvrsta granica’ između Irske i ostatka Britanije. EU očito ne odstupa od tog svog zahtjeva, a on je bio jedan od ključnih razloga što je ‘deal’ sa EU nedavno odbačen u britanskom Parlamentu, sa do sada neviđenim brojem glasova protiv! Bi li za Vas bilo prihvatljivo da taj ‘deal’ uopšte nije išao na Parlament, već da ga je bez te propisane procedure jednostavno potpisala Vaša premijerka Theresa May? Bi li takvo šta imalo ikakvu ‘legalnu snagu’ na koju bi se legitimno mogla pozivati EU i tražiti da se ono sprovodi?

Smatrate li da je prihvatlivo sprječavati nekoga da pokreće pravne postupke? Ili je sugeriranje da se uzdrže od toga ometanje pravde, što predstavlja krivično djelo? Slažete li se onda da bismo trebali ukinuti sve sudove i zakone, te nametati ‘dokumente’ i ‘propise’ jedni drugima primjenjujući pravo ‘jačeg’ ?

Konačno, želimo završiti ovo pismo podsjećajući Vas na presude za genocid Haskog tribunala, kao i Svjetskog suda pravde (presuda protiv Srbije od 26.02.2007), na UN Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju genocida, te na ‘ius cogens’ normu- najjaču normu u međunarodnom pravu.

Vjerujemo da biste teško šta imali ponuditi kao protuargument našoj tvrdnji da svako ko podržava opstanak genocidnog entiteta podržava rezultate genocida, fašizam i teror koji tamo vlada te fašistički aparthejd u kojem živi ‘nesrpsko’ stanovništvo, te time negira presude za genocid najviših svjetskih sudova i međunarodno pravo (‘ius cogens’ normu’).

Kao zemlja koja se ponosi time da je pobijedila fašizam u II svjetskom ratu, koja se ponosi svojom kulturnom raznolikošću i civilizacijskim tekovinama, te koja tvrdi da poštuje međunarodno pravo i pravnosnažne sudske presude, bilo bi za očekivati da se borite za ukidanje genocidnog entiteta u našoj zemlji, ali vaša se zemlja zalaže ne samo ze njegov opstanak, već i opstanak imena koje je diskriminirajuće i nedvojbeno stoji za sinonim genocida i četničkog fašizma.

Na kraju bismo Vas i Vašu Vladu pozvali da, u skladu sa presudama za genocide i ‘ius cogens’ normom pokrenete ukidanje genocidnog entiteta i vraćanje nelegalno suspendovanog Ustava RBiH.

Dženana Delić- profesorica Poslovnih studija

Ibrahim Halilović, novinar

Bedrudin Gušić, publicist

Napomena: Pismo je osim naslovu, u verziji na engleskom doznačeno i ambasadama slijedećih zemalja u BiH: Ruske federacije, SAD, Njemačke i Francuske

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s