Nakon svega viđenog, krajnje je vrijeme da Islamska zajednica BiH do daljnjeg zamrzne odnose sa SPC: POSLIJE POPOVA IDU – TOPOVI !

Posted: 15. Januara 2019. in Intervjui

Ne smatram se nikakvim advokatom Islamske zajednice BiH ali koristim svoje pravo da kao njen član iznesem javni stav o tome kako vidim odnose između te Zajednice i Srpske pravoslavne crkve danas i šta treba učiniti Islamska zajednica kako bi zaštitila svoje dostojanstvo i čast, a samim tim i nas – njenih članova, ma gdje da smo. Dakle, ovih dana bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić se zalaže za “zamrzavanje odnosa između IZ BiH i SPC…” navodeći argumente za tako nešto. Da se ne bi shvatilo kako autoriziram njegovu ideju kao svoju podsjećam da sam jedan od onih koji se godinama zalagao za to da IZ BiH nije trebala niti reuspostaviti međusobne odnose sa SPC koji su, kao što znamo, bili jednostrano prekinuti (zna se s čije strane) dok se ista ta Crkva ne ogradi od brojnih zločina koje su počinili Karadžićevi i Miloševićevi Srbi nad Bošnjacima-muslimanima u BiH, uključujući i presuđeni zločin genocida u Srebrenici. Pošto to nisu nikada učinili, nije trebalo ni obnavljati odnose. Nažalost, obnovljeni su na nekim nivoima i time je nanesena neprocjenjiva duševna bol i šteta muslimanima BiH, posebno žrtvama navedenih zločina od kojih se SPC ne da nije ogradila, nego je prema brojnim dokazima bila duhovni podstrekač istih.

Patrijarh Irinej javno vrijeđa državu Bosnu i Hercegovinu, popovi uče djecu da pjevaju četničke pjesme

Nagledali smo se posljednjih godina kojekakvih parada u Banja Luci i drugih medijskih nastupa gdje patrijarh SPC Irinej naprosto vrijeđa državu Bosnu i Hercegovinu nazivajući njen manji entitet, nastao na zločinima i genocidu, “državom”. Čak ide i dalje pa priziva spajanje “dveju srpskih država s obe strane Drine…” To sve izgovara pokraj Vučića, Dodika i drugih sljedbenika lika i djela Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i drugih haških uznika. Dalje, u povodu obilježavanja pravoslavnih Božića, gotovo redovno se desi neki belaj, odnosno četničenje uz badnjak, posebno u povratničkim krajevima u Rs-u, a četničko orgijanje predvode čak i pravoslavni sveštenici, kao što je to bio slučaj prije nekoliko dana u Srebrenici. Podastirem i video zapis iz jedne pravoslavne crkve gdje djecu uče da pjevaju četničke pjesme. Mogao bih navesti bezbroj primjera ponašanja vjerskih velikodostojnika svih nivoa SPC-a gdje vrijeđaju muslimane, veličaju četnike i ne priznaju Bosnu i Hercegovinu kao državu. I, onda, kome treba suradnja s takvom Crkvom?!

 

Znakovito zapažanje Nikolaidisa

Prije nekoliko dana regionalno poznati književnik i publicist Andrej Nikolaidis je izrekao jednu veliku istinu: “da bi SPC trebalo kristijanizirati, a pošto se to neće dogoditi, trebamo se mi ravnati prema tome i adekvatno odgovoriti…” Tačno, s obzirom na ponašanje SPC-a prije i za vrijeme krvavog raspada SFRJ, posebno u BiH, kao i poslije – sve do danas, očigledno je da se ta institucija bitno udaljila od osnovnih postulata Jevanđelja i da se bavi nečim drugim, a ne istinskom i iskonskom hrišćanskom vjerom. Slažem se sa Nikolaidisom da nema šanse da se s ovakvom garniturom u Sinodu SPC, uključujući i samog patrijarha, išta u toj Crkvi promijeni nabolje, odnosno da se vrate svome poslanju pa ono što barem mi – najveće žrtve onoga što se dešavalo 1992-1995. i što, ne da nije osudila SPC, nego blagoslovila, možemo i moramo odgovoriti barem jednim minimumom: zamrznuti odnose s njima i s tim u vezi pozivam vrh IZ BiH da to, poštujući samu sebe i nas, njene članove, pod hitno učini. Dokle ćemo više gledati popove kao 1990., 1991., 1992. na političko-propagandističkim i ratnohuškačkim skupovima gdje se pokazuju mišići, odnosno vojna oprema i duge cijevi. Ne pokazuju ih svome stadu, nego nama – bosanskim muslimanima. Zar smo zaboravili takve slike iz ranih 90-tih kada su poslije popova na red došli – topovi?! Naučimo, konačno, nešto iz svoje bliže i dalje prošlosti!

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
 1. Hamdija Todorovac kaže:

  Vodjstvo SPC-a se vec dugo vremena ne ponasa kako se to od njega ocekuje po vjerskoj liniji. Da nismo sekularna drzava bilo bi jos i gore. Sto se tice IZ BiH i nas muslimana nesto se mora uciniti jer ako nista ne govore onda podrzavaju zlo i nepravdu koja nam se pravi. Narod se sjeca da je Ex-Jugoslavija dobro, ili bar bolje pocela napredovati kad je poceto sa “rotacijom” polozaja onih koji su na vlasti. Smanjivala se korupcija i lopovluk. U danasnje vrijeme trazi se i transparentnost djelovanja.

 2. samo lucija kaže:

  NAROD NEZNA vise ca je istina vs neistine ; https://www.youtube.com/watch?v=u-vGayWsnAM

  PRVO ČITANJE:
  Iz Druge poslanice blaženoga Petra, apostola (3, 1-18)

  Poticaj za ičekivanje Gospodnjeg dolaska

  Ljubljeni, pišem evo već drugu poslanicu. U objema opomenom budim vaš zdrav razbor da se sjetite riječi što ih prorekoše sveti proroci i zapovijedi apostola vaših, zapovijedi Gospodinove i Spasiteljeve.
  Znajte ponajprije ovo: u posljednje će se dane pojaviti podrugljivi izrugivači; povoditi će se za svojim požudama i pitati: “Što je s obećanjem njegova Dolaska? Jer i otkad Oci pomriješe, sve ostaje kao što bijaše od početka stvorenja.”
  Ta oni naumice zaboravljaju da nebesa bijahu odavna i da zemlja na Božju riječ posta iz vode i po vodi. Na isti način ondašnji svijet propade vodom potopljen. A sadašnja nebesa i zemlja istom su riječju pohranjena za oganj i čuvaju se za Dan suda i propasti bezbožnih ljudi.
  Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan. Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju. Kao tat će doći Dan Gospodnji u koji će nebesa trijeskom uminuti, počela se, užarena, raspasti, a zemlja i djela na njoj razotkriti.
  Kad se sve tako ima raspasti, kako li treba da se svi vi ističete u svetu življenju i pobožnosti iščekujući i pospješujući dolazak Dana Božjega u koji će se nebesa, zapaljena, raspasti i počela, užarena, rastaliti. Ta po obećanju njegovu iščekujemo nova nebesa i zemlju novu, gdje pravednost prebiva.
  Zato, ljubljeni, dok to iščekujete, uznastojte da mu budete neokaljani i besprijekorni, u miru. A strpljivost Gospodina našega spasenjem smatrajte, kako vam i ljubljeni brat naš Pavao napisa po mudrosti koja mu je dana. Tako u svim poslanicama gdje o tome govori. U njima ima ponešto nerazumljivo, što neupućeni i nepostojani iskrivljuju, kao i ostala Pisma – sebi na propast.
  Vi dakle, ljubljeni pošto ste upozoreni, čuvajte se da ne biste, zavedeni bludnjom razularenika, otpali od svoje postojanosti. A rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen!

  Otpjev (Iz 65, 17. 18; Otk 21, 5)
  R. Evo, ja stvaram nova nebesa i novu zemlju. Veselite se i dovijeka kličite zbog onoga što ja stvaram. * Evo, sve činim novo.
  O. Evo, od Jeruzalema stvaram klicanje, od naroda njegova radost. * Evo, sve činim novo.

  DRUGO ČITANJE:
  Iz Rasprave O smrtnosti, svetoga Ciprijana, biskupa i mučenika
  (Pogl. 18. 24. 26: CSEL3. 308. 312-314)

  Svladavši strah od smrti, mislimo na besmrtnost

  Treba da imamo na pameti da smo dužni činiti ne svoju nego Božju volju. Tako nas je Gospodin naučio da svaki dan molimo. Stoga, kako li je neumjesno i krivo da mi, koji molimo neka bude Božja volja, ne prihvaćamo odmah njegovu volju čim nas on pozove i uzme s ovog svijeta. Opiremo se i izvlačimo te nas, poput otpornih slugu, treba žalosne i tužne privesti Gospodaru, jer nikako nećemo da spremnom voljom izađemo iz ovih okova svoje privezanosti. Dolazimo k njemu protiv volje, a htjeli bismo da nas nagradi nebeskim nagradama. Što, dakle, molimo i prosimo da dođe kraljevstvo nebesko kad nam se toliko sviđa zemaljsko ropstvo? Čemu učestalo, opet i opet, molimo i prosimo da se pospješi dan kraljevstva ako više želimo i svojskije težimo služiti ovdje đavlu nego ondje kraljevati s Kristom?
  Ako svijet mrzi kršćane, čemu voliš onoga tko te mrzi, umjesto da radije ideš za Kristom koji te otkupio i koji te voli? Ivan u svojoj poslanici viče i govori te potiče da ne idemo za tjelesnim željama i ne ljubimo svijeta. Ne ljubite svijeta, ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što god je svjetsko — požuda tijela, i požuda očiju i oholost života — nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka. Budimo, dakle, braćo ljubljena, neporočnom dušom, čvrstom vjerom, snažnom vrlinom spremni na svaku Božju volju! Svladavši strah od smrti, mislimo na besmrtnost kojoj idemo u susret! Pokažimo se da smo ono što vjerujemo!
  Treba, braćo ljubljena, imati na pameti i dobro razmišljati da smo se odrekli svijeta te smo u njemu kao gosti i putnici. Prigrlimo dan koji nas dovodi u naš dom i koji nas izbavlja odavde i oslobađa nas svjetovnih zamki da nas vrati u raj i kraljevstvo. Ta tko ne bi iz tuđine rado odmah pošao u domovinu? A mi svojom domovinom smatramo raj. Ondje nas čeka velik broj milih i dragih; silnom željom nas očekuje velika četa roditelja, braće, djece. Oni su za svoj spas već sigurni, a za naš su još zabrinuti. Doći k njima i u njihov zagrljaj, kolika li će to biti naša zajednička radost! Koliko li je to veselje nebeskoga kraljevstva gdje nema straha od smrti i gdje je vječni život! Kakva li je to vrhunska i vjekovječna sreća!
  Ondje je slavni zbor apostola, ondje kliktava četa proroka, nebrojeni narod mučenički, ovjenčan zbog slave i pobjede u boju i muci. Tu su pobjedničke djevice što su snagom uzdržljivosti pokorile požudu tijela i puti. Tu su nagrađeni milosrdnici koji su braneći i darujući siromahe, izveli djela pravednosti, te, opslužujući Gospodinove zapovijedi, pretvorili zemaljsku baštinu u nebesko blago. K njima, braćo, svom željom hitimo! Neka tu našu misao vidi Bog, neka tu odluku naše duše i vjere pogleda Krist koji će dati to veće nagrade svoje ljubavi onima koji za njim jače čeznu.

  Otpjev (Fil 3, 20-21; Kol 3, 4)
  R. Naša je domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista. * On će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnome.
  O. Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi. *On će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnome.

  Molitva
  Gospodine, potkani svoje vjernike na hrabrost da predanije surađuju u djelu spasenja i zasluže nove darove tvoje dobrote. Po Gospodinu.

  O. Amen.
  Blagoslivljajmo Gospodina.
  O. Bogu hvala.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s