Uz najavljeni odlazak muftije banjalučkog Osman ef. Kozlića na funkciju muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi: UNAPRIJEĐEN, A U BANJA LUCI OSTAVLJA PUSTOŠ IZA SEBE !

Posted: 6. Decembra 2018. in Intervjui

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

SABOR

Broj: 03-2-24/18 Sarajevo, 26. rebiu-l-evvel 1440. h.g.

 1. 04. decembar 2018. godine

POZIV

Pozivamo Vas da prisustvujete jedanaestoj redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja će se održati u subotu 15. decembra 2018. godine, odnosno 08. rebiu-l-ahira 1440. h.g., u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, ul. Gazi Husrev begova sa početkom u 10,00 sati.

Za sjednicu predlažemo sljedeći:

DNEVNI RED

Ašere,

Usvajanje zapisnika sa desete redovne sjednice Sabora; Razmatranje i usvajanje Budžeta Institucija Islamske zajednice u BiH za 2019. godinu:

a) Budžet Sabora Islamske zajednice u BiH;

b) Budžet Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH;

c) Budžet Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH;

 1. Budžet Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
 2.  Razmatranje i usvajanje Odluke o izvršenju Budžeta Rijaseta za 2019. godinu;
 3.  Razmatranje i usvajanje Programa rada Sabora za 2019. godinu;
 4.  Razmatranje i usvajanje Plana rada Institucija Islamske zajednice u BiH za 2019.

godinu:

a) Plan rada Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH;

b) Plan rada Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH

c) Plan rada Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 6. Razmatranje i usvajanje prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnikao organizaciji i radu Rijaseta;

7. Imenovanje direktora uprava – članova Rijaseta Islamske zajednice u BiH;

8. Razrješenje Osman-ef. Kozlića sa pozicije muftije banjalučkog;

9. Imenovanje Osman-ef. Kozlića za muftiju Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi

izvan domovinskih zemalja;

10. Imenovanje muftije banjalučkog;

11. Saborska pitanja;

 1. 12. Tekuća pitanja. Dova.

Očekujemo Vaše prisustvo sjednici i selamimo Vas s poštovanjem.ER

م جلس الن

 1. 1. 1971

Predsjednik Sabora

Hasan Čengić

النسر د

Doarsa

SNYISI

ان

Adresa: Zelenih beretki 17, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina tel/fax: +387 (0)33 533-000 tel: +387 (0)33 239-404

e-mail: sabor@rijaset.ba http://www.islamskazajednica.ba

Sabor-sjednica

Dakle, iz dnevnog reda priloženog poziva za XI sjednicu Sabora Islamske zajednice BiH zakazane za subotu, 15. decembra ove godine, vidi se da će muftija banjalučki, Osman ef. Kozlić, biti razrješen sadašnje dužnosti i to pet mjeseci prije isteka četverogodišnjeg mandata. Također se vidi da će biti imenovan na dužnost muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja. I vidi se iz dnevnog reda da će toga dana, 15. 12. 2018. Banjalučko muftijstvo dobiti novog muftiju, ali se ne zna ko je taj. Ovdje se svakom banjalučkom džematliji koji misli svojom glavom i ima svoj kritički stav o zbivanjima u Islamskoj zajednici našeg grada i koji nije imun na ukupno stanje u istoj, nameću mnoga logična pitanja. Pođimo redom:

Daljnja devastacija vakufske imovine, otuđenost od džematlija….

Znano je da je devastacija vakufske imovine u Banja Luci započela i mnogo prije dolaska muftije Kozlića na ovu dužnost. To se manifestiralo kroz prodaju ili davanje koncesija na nekoliko vakufskih parcela u gradu, u svrhu gradnje objekata na istima. Međutim, dolaskom Osman ef. Kozlića taj trend ne samo da nije zaustavljen, nego je u jednom besrkupuloznom obliku i nastavljen. Naravno da je biber po pilavu u priči o besomučnoj rasprodaji vakufske imovine bila prodaja harema Hadži Babine džamije na Hisetima u svrhu gradnje stambeno-poslovnog objekta, ali ne i gradnje Obrazovno-kulturnog centra što jeste bio predmet ugovora o ustupanju te parcele onome koji će kasnije prodati istu izvjesnom Brani Jankoviću i koji, uvidom u njihov međusobni ugovor, nema nikakve obaveze prema Medžlisu IZ Banja Luka. Za te rabote u kojima je IZ Banja Luka zijanila prestižnu lokaciju u Gradu, uz prethodnu devastaciju harema, iako nema njegovog potpisa nigdje, stoji niko drugi nego muftija Osman ef. Kozlić. On je taj koji je prihvatio da se uđe u igru sa “uspješnim banjalučkim biznismenom-Bošnjakom”, kako se palamudilo po sarajevskim minderima u Vakufskoj direkciji, Rijasetu, Vijeću muftija i sl. On je taj koji ja metodom svoga poimanja funkcije tražio od jednog od prethodnih predsjednika IO Medžlisa Banja Luka da potpiše punomoć jednom fizičkom licu koje nije u sistemu IZ Banja Luka da može vršiti transakcije sa vakufskom imovinom, i kada je taj odbio da potpiše, dao ga je smijeniti i našao drugoga koji je pristao da potpiše tako nešto. Dao je adaptirati i već adaptiranu zgradu Muftijstva i namjestiti prostorije namještajem kojeg teško da ima i u Bijeloj kući, izbacio biblioteku iz te zgrade, dozvolio je da se u zgradi Medžlisa, nakon njene sanacije, izvrši preadaptacija sprata i tamošnje prostorije pretvore u apartmane, gdje se toči alkohol i vrši blud, dao je narediti da se sruši imamska kuća u Zagrebačkoj i na toj lokaciji gradi objekat čija buduća namjena još nije poznata, ali jeste poznato da je Medžlis ušao u kreditni odnos, sa hipotekom kao omčom oko vrata…, i tako dalje i tako dalje… Uz sve to, nije bio pristupačan džematlijama, do njega je bilo veoma teško doći, ukratko, nije se srodio sa narodom čiji je duhovni lider po funkciji bio. I sada, nakon svega toga, on odlazi na višu, bolju funkciju. Zašto? Hoće li ikome podnijeti izvještaj o svome radu i rezultatima koje je polučio u Banja Luci u protekle nepune četiri godine? Itekako me zanima ko će i kako obrazložiti sabornicima 15. decembra prijedlog da se taj čovjek imenuje za slijedeću, bolju funkciju u Islamskoj zajednici, odnosno očigledno unaprijedi? Šta su, zapravo, kriteriji, u kadrovskoj politici IZ BiH?

Ko će biti slijedeći muftija?

To je vrlo bitno pitanje. Nama, koji jesmo članovi IZ Banja Luka, a vjerovatno i članovima drugih zajednica na području Muftijstva, je stalo da nam na tu funkciju bude imenovan čovjek koji će biti duhovni lider Zajednice, koji će biti pristupačan džematlijama i dijeliti s njima i dobro i zlo, koji se neće petljati sa materijalnim dobrima, koji će biti demokratičan, a ne da svoju funkciju poimlje po staljinističkom receptu, koji će razumjeti suštinske probleme u Banja Luci i na području Muftijstva i prema njima se adekvatno postaviti. Zapravo, treba nam muftija koji će biti suštinski drugačiji od Osman ef. Kozlića. Siguran sam da njegovo ime nadležni u Sarajevu već znaju, ali ne znam zašto ga toliko kriju. Ta, samo je devet dana preostalo kada će to i objelodaniti.

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
 1. damir kaže:

  pa njega nereba nigdje vise imenovati vec zatvoriti u zatvor.a toga cengica sektasa pod hitno smjenirti mafijasa kradljivca.nema tuj nikakvog hajra niti napredka stakvima tisu jos gori i od politicara.danas je takozvana islamska zajednica naj bogatija firma.jer krade sve od jadnok tog neukog naroda,i pljackaga stim novotarijama kao sto vitre uzimaju sebi pa zekat.koji ide samo sirotinji.pa da nepisem dalje naplacivanje za dzenaze pa hodze za sedmine ceterenice godisnjice razne neke mevlude,za koje uzimaju ogromne pare ito u kuverte,i toje nacrno pljackanje od kojeg nema ni drzava koristi a narod samo grijehe jer tosu novotarije. ucenje kur'ana mrtvima za pare itd.svesu sektaske te novotarske zablude.

 2. Osvjetlao si, poštovani kolega i prijateju, kao i mnogo puta do sada svoj ionako svijetli obraz – obraz, čestitog insana, hadžije, Banjalučanina, Bošnjaka, Bosanca, novinara sa darem i damarom neumornog istraživača publiciste istančana osjećaja za pravdu na jednoj i hinlu na drugoj strani. Neka svako uradi svoj dio posla, onako kako zna i umije, bez straha pred ljudima, ali sa vjerom u Boga Dragoga pravdu tražeći na ovom svijetu! Neka taj doprinos bude samo zehra, kap u moru. I ta kap biće more! O ovom nazovi muftiji može se napisati roman, koji bi se zvao “Crn obraz pod velikim turbanom.” Takvi bi u turski vakat zbog urvavanja općih javnih dobara – vakufa – imovine svih nas – trebali završiti u Crnoj kući, koja je na par stotina metara od Ferhadije ili Muftijstva. Ali, budući da je to režimski, SDA, Kavazovićev i po volji Dodika Muftija, takve vlast ne hapsi, nego ih tetoši i promovira i islamska i kaurska. Eto taj malehni hodža, dokora se nije ni čulo ni znalo za njega, a kad se pročulo, bolje bi bilo da je propao u zemlju, dao ostavku, ili se sam prijavio u zatvor – biva nagrađen i počašćen. Misliš da će Banjalučani koji su stenjali pod njegovom upravo i durali ga šutke odahnuti kad ga udome u Europi. Neće! (Muftija ide u pravo društvo europskih hodža, pristalica SDA, lika i djela Alijinog, Cerićevog… Para nikad malo. Znam mnoge tamošnje hodže i hođice lično. Bože me ih sačuvaj!) Neće, neće Banjalučani odahnuti! Doći će im gori, isti, ili samo zehru bolji, ali u suštini loš muftija. Takkva je njihova mustra danas, na velikoj cijeni. (Ta nije li i Međureligjsko vijeće u kojem sjedi Kavazović pronevjerilo naše pare!) Takvi su danas na cijeni u IZ, a ni džematlijama nisu mrski jer ih džamatlije podnose i duraju, a stenju samo kad ih hodža ne vidi… Kod nas i u politici, a i relegiji, haram i zlo, izdaja, licemjerstvo, građenje pejgambera (tobe jarabi) od živih i mrtvih velizdajnika i srbofila, pljačkaša, ruštelja države Bosne i ismijavanje Dina, nagrađuje se pohlepa ilicemjerstvo, haram – položajima, to jeste parama, a i sve višim basamcima u karijeri. Kao da sad gledam tog malehnog doktura pod veilkim turbanom kako se skvrčio u Dodikovoj fotelji, manji od makova zrna, kad je Diktatora i mrzitelja Islama, Ezana, Ferhadije, Banjaluke…, pozivao na otvor džamije koju su četynici srušili, a Dodiku sada “samo” ide na živce Ezan sa Ferhadije zbog opadanja cijena nekretnina… Kao da ga sad gledam kako dijeli pozivnice četnicima za otvaranje Ferhadije koju su oni porušii, ali ne i izgradili, kako ih “gotivi” kao da su Ferhadiju izgradili, a ne srušili. Kao da ga gledam kako zaobilazi ugledne i zaslužne Banjalučane, poput Tebe Bedro, što Ti treba biti čast. Iz ruku takvog poganjćera – ni orah! Još su svježe slike muftijineuz Dodika kad mu ovaj donosi na poklon ćilim (đe li su ćilimi iz predratne Farhadije!) “tepih” pod koji ni hodža ni laktaški – svebosanski – diktator ne mogu sakriti svu svoju zloću i prema Banjoj Luci, Dinu, ezanu, mezarima, našim matičnim knjigama ispisanim na nišanima, po vakufima, u vakufamama, Bosni, muslimanima. Sve to zatiru združeni dušmani, i na “anamo njiho voj, i na našoj strani,” ali ne zaboravimo, ni četnici nisu nasrnuli na Hadžibabin mezar (i drugu vakufsku i našu, pa državnu imovinu jer nisu ili mogli ili nisu stigli) dok se nije pojavio Kavazovićev pajdo u Banjoj Luci. Harambaša! Pa taj ne zna čestito ni dvi svezati (gledao sam ga na FTV kako muca o problemima kjih mu je u BL preko ahmedije, pa još i probem sa državnom zastavom njegova džematlije, Tokića i sina mu Alije! Mlauhni muftija vazi o poštenju, domoljublju, Dinu, zekijatu, vazifi, mekšoj stolici od one banjalučke, muftijske, a sve se svodi na pare! Nije šala, europski muftija! Pa tim visinama s kojih bi pacifizirao muslimane sanjao je i turbandžija Cerić, koji, iako je halalio četnicima i genocid i urbicid, iako se nahapao para na velikim dženazama lijući gorke suze za genocidnim žrtvama koji, kako je vazio, padoše od bratske ruke pojedinaca i grupica (sic!), Cerić ta velika, najveća udvorica Zapada koji je zgrnuo pare na veliezdaji i nas i države, nije moga dobaciti do sanjanog položaja muftije Europskog (i muftije “za vjernike vandomovinskih zemalja!” biva ne samo Europe) Dobacio je taj banjalučki muftija, biber-boba u Dodikovoj fotelji. Po naopakim kriterijjima ne samo u IZ, SDA nego u većikom dijelu društva u cjelini – što gori to bolji – taj je nagrađen muftijskom europskom stolicom. Mora da je GORI od Cerića… Ponoviću opet. Tu najavljenu licemjerrnu i hinjsku odluku Sabora IZ o istovremenom “razrejšenju-imenovanju” maluhnog hodže iz Banje Luke – očito iz svih islmaskih knjiga izašlog – Banjalučani i Bošnjaci u cjelosti, izuzev časnih izuzetaka, dočekaće sa šutnjom, to jeste odobravanjem, jer njih se to ne tiče, jer, biva, ne mogu oni tome ništa. Mogu, da hoće! Na potezu je Sabor kojim rukovodi najveći podrivač obrane RBiH i tajkun na haram-parama, a na redu su pošteni, pravovjerni muslimani Bošnjaci, ne samo Banje Luke. Neka urade jedno – neka traže hapšenje tog i takvih hodža, njihovih mentora i zaštitnika, ii, brate, neka hapse Bedru koji na vidijelo iznosi dio njihova lopovluka. I, uzgred, neka ne zaborave ni mene i Bedri slične!

 3. bedrudingusic kaže:

  Hvala Ibrahime na komentaru! Hvala na dosljednosti, otvorenosti koja Te je uvijek krasila, hvala na Bog zna kojoj po redu javnoj lekciji iz bosnoljublja. Samo oni koji imaju koprenu na očima ili koji vide kao i mi, a prave se da ne vide, mogu odšutiti na ovaj posljednji, u nizu katastrofalnih poteza vrha IZ BiH. Jedan sam, kao i Ti, od onih koji ni ovo ni mnogo toga još ne može i neće prešutjeti, a čime nas dugo “časte” oni što su srasli kao nokat i meso – SDA i IZ BiH. Dobro si na kraju rekao: neka hapse mene, ako neće njega. Potpisujem i to, javno!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s