Kome smeta građanska Bosna i Hercegovina?

Posted: 20. Novembra 2018. in Intervjui

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije (FAC) je na svojoj jučerašnjoj sjednici još jednom nedvosmisleno poslalo poruku da je Bosna i Hercegovina moguća samo kao građanska država i da samo kao građanska država može ući u EU. Diplomatska ofanziva  hrvatskih  predstavnika u EU doživjela je pravi  fijasko u pokušaju nametanja  etničkog koncepta političkog uređenja Bosne i Hercegovine.  Poruka  Vijeća da se  rješenje mora naći unutar BiH, nije samo upućeno Republici Hrvatskoj i njihovim predstavnicima koji su ovom prilikom pokazali vlastitu nesposobnost, nezanje i političku licemjernost,  već i domaćim BiH političarima koji bježe od vlastite odgovornosti i nanose državi i njenim građanima  ogromnu štetu.

Saopćenjem Vijeća za vanjske poslove Evropske unije na najbolji način je upućena poruka  da EU neće tolerisati  dvosmislene politike  deklarativnog zalaganje za EU integracije s jedne strane  i stalno nastojanje etničkog rastakanja BiH s druge strane.

Koncept građanske država podrazumjeva da građanin crpi i uživa prava kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik neke (etničke) skupine i kao takav primjenjiv je u većini država EU između ostalog i u Republici Hrvatskoj. Politika Republike Hrvatske, u kojoj se sebi daje za pravo građanski koncept uređenja, uz negiranja prava samoizbora tog istog koncepta  drugoj državi, u ovom slučaju Bosni i Hercegovini,  nije samo kontradiktorna već i diskriminatorna .  Ona predstavlja  i   neprijateljski čin prema toj istoj državi , zbog ćega zaslužuje međunarodnu  osudu.

Ustavne reforme građanskog preuređenja države su garant opstanka države Bosne i Hercegovine i svakog njenog  građanina.  Tragovi etničkonacinalnog orgijanja u poslednjih 20ak godina su više nego  vidljivi svuda oko nas. Ustavne građanske reforme nemaju nikakvu alternativu i na njihovom provođenju se mora dosljedno  istrajati. Oduzimati i negirati pravo BiH građaninu da uživa sve ove blagodeti i povlastice koje uživa danas EU građanin i koje  građanska država nosi sa sobom je takođe oblik udruženog zločinačkog poduhvata.  EU je pokazala diplomatsku zrelost prepoznavajući karakter takvih namjera!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s