Kome to smeta Komšić?

Posted: 11. Oktobra 2018. in Intervjui

U svojoj hiljadugodišnjoj/ tisućljetnoj historiji/povjesti Republika Bosna i Hercegovina nije nikada bila prijetnja, niti je ispoljavala teritorijalne pretenzije po susjedne zemlje u okruženju. Naprotiv, bila je predmet njihovih dogovora, podjele i urota.

Da ni Srbija niti Hrvatska iskreno poštuju suverenitet Bosne i Hercegovine  pokazuje i poslednji primjer izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izazvao je žestoke reakcije u Hrvatskoj i dijelovima BiH u kojima vlada HDZ te hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića Najavljuju se protesti, šalju se izjave kako Komšić nije dobrodošao u Zagreb, pominje se ustavna dužnost o zaštiti Republike Hrvatske o Hrvatima u BiH.

Kada je SDP 2006. godine kandidirao Komšića za člana Predsjedništva, nije se mogla čuti nijedna zamjerka iz redova HDZ-a. Smatralo se  kako Komšić nema nikakve šanse da ugrozi njihovog tadašnjeg kandidata Ivu Miru Jovića. Rezultati izbora pokazali su da su se u HDZ-u ozbiljno prevarili.

Komšić je slavio ubjedljivu pobjedu sa 116.062 osvojenih glasova ispred kandidata HDZ-a Jovića, koji je osvojio 76.681, te kandidata HDZ 1990 Bože Ljubića (53.325), Mladena Ivankovića Lijanovića 24.822 i Zvonka Jurišića iz HSP-a (20.350). Analizom izborne kampanje došli su do zaključka da je izborni poraz zapravo došao kao rezultat loše politike HDZ-a.

Komšić  osvaja drugi mandat na izborima 2010. godine sa daleko većim brojem glasova.; 337.065 glasova, preko 200.000 više nego četiri godine ranije. Kandidatkinja HDZ-a Borjana Krišto osvojila je “samo” 109.758, kandidat HDZ 1990 Martin Raguž 60.266, a Jerko Ivanković Lijanović 45.397.

Osvajanje  drugog mandata  bila je inicijalna kapisla početka žešće HDZ-ve  retorike prema Komšiću. Razlozi za otvoreni napad na Komšića kriju se u činjenici da je HDZ počeo gubiti suverenu vlast u svojim dotadašnjim najjačim uporištima.

Činjenica je  da Komšić nijedan mandat ne bi mogao osvojiti bez bošnjačkih glasova. Statistika međutim takođe govori  da je Komšić uspio osvojiti sasvim respektabilan broj glasova  i u hrvatskom biračkom tijelu, pogotovo u Srednjoj Bosni.

Zašto izbor Željka Komšića smeta našim susjedima?

Izbor Željka Komšića je smetnja secionističkim politikama susjeda pri ćemu su preferirani  pobjednici poslednjih izbora trebali biti  Čović-Dodik. Ovaj tandem je  trebao da ubrza ono što Republika Srbija i Hrvatska nisu postigle agresijom u poslednjem ratu.. Deytonsko uređenje se koristi kao instrument potkopavanja  bosanskohercegovačke državotvornosti od strane naših susjeda čiju su paradoks ljudi poput Čovića i Dodika, osvjedočeni mrzitelji države koju predstavljaju.,   Zbog toga nije nimalo čudno što se susjedi otvoreno miješaju u izborni proces u Bosni i Hercegovini i njene unutrašnje interese. Potpredsjednik HDZ-a Hrvatske Milijn Brkić je  izdao uputstvo za pripremu izbora u BiH i registraciju birača koji glasaju putem pošte. Za koordinatora aktivnosti je postavio direktora u Hrvatskim poštama Maria Bebića tako da su  hrvatski poštari glasački materijal predavali „trećim licima“. Za ove izbore Čović i Brkić „registrirali“ su 10 hiljada više birača nego 2014.

Dogovor  Dodik- Čović je sijamski bliznac dogovora iz Karađorđeva Tuđman-Milošević.  Dragan Čović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, osvojio je najveći broj glasova u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji Bosne i Hercegovine.  Po čemu je to Čović „zadužio“ Bosansko Grahovo, Glamoč, Drvar?  Ovaj „izborni inžinjering“ je odlika rada  kartelskih organizacija  ali i argumenat da se zaustavi Čovićevi maksimalistički zahtjeva u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona. Očigledno je da jedini dobar Izborni zakon za Dragana Čovića i HDZ onaj koji bi im garantovao izbornu pobjedu bez obzira na osvojeni broj glasova.

Željko Komšić može biti iskra  nade i  opstanka upravo za hrvatski narod na cijeloj teritoriji  Bosni i Hercegovini. Za  trend ubrzanog isljevanja Hrvata iz BiH  nije kriv Komšić već prije svega  Čovićeva dosadašnja  politika u kojoj cvjeta korupcija, podmićeno pravosuđe i birokracija.

Mr. sci. Edin Osmančević

komentara
 1. Ragib Delic kaže:

  Dragi kolega, pogledajte u prilogu najavu i odrzavanje dvodnevne manifestacije u Becu, 22. i 23. 11. ove godine! Lijepi pozdravi, od Ragiba Delic, iz Beca.

 2. Sidika Guja kaže:

  JEDINI I PRAVI COVJEK PREDSJEDNISTVA JE ZELJKO KOMSIC-PRAVI COVJEK NA PRAVOM MJESTU.OSTALA DVA CLANA PREDSJEDNISTVA SU LUDI I U PREDSJEDNISTVO BiH SU USLI S RUSILACKIM NAMJERAMANASE NAM JEDINE DOMOVINE BiH!

 3. Ragib DELIC kaže:

  bravo Guja!

 4. Ragib Delic kaže:

  Von: Namik Alimajstorovic An: “ragib_delic@yahoo.de” Gesendet: Sonntag, 28. Oktober 2018, 19:52:27 MEZBetreff: Re: POVODOM 100-godisnjice I DANA REPUBLIKE AUSTRIJE: “Tag der offenen Tür / Dan otvorenih vrata”- kod ovdasnjeg drzavnog vrha u glavnom gradu podalpske drzave Uz pozdrave http://bhdinfodesk.com/wordpress/2018/10/28/austrija-tag-der-offenen-tur-dan-otvorenih-vrata/

 5. Yahoo kaže:

  PREUZMI I OBJAVI kolega Gusicu!

  Von: Ema Džananović An: ragib delic Gesendet: Dienstag, 9. März 2021, 13:44:30 MEZBetreff: Re: POGLEDI o nasoj BiH – ocima dvojice bh-gradjana – jedan iz dijaspore a drugi iz unutrasnjosti domovine PoÅ¡tovani Ragibe, Hvala na tekstu koji ste mi poslali. Evo linka: https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/zivotne-price/ragib-delic-austrija-nedostaje-nam-cvrsca-veza-sa-domovinom-636955 Srdačan pozdrav,

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s