Politika mješanja u unutrašnje odnose BiH se nastavlja!

Posted: 2. Oktobra 2018. in Intervjui

Pojedini političari susjednih zemalja jedva dočekaju priliku da se pod plaštom zaštite nacionalnih interesa mješaju u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine! Vlasti Bosne I Hercegovine im to obilato omogućavaju jer u njenim državnim organima rade oni koji podupiru jednonacionalne politike susjeda! Pod plaštom zaštite nacionalnih interesa se krije nedvosmislena podrška vladajućim SNSDu i HDZ pred naredne izbore a BiH se u principu tretira kao jedno privremeno stanje u kojima se Hrvati I Srbi nalaze . HDZ nije odustao od svog cilja stvaranja trećeg entiteta a velikosrpski političari sanjaju nedosanjeni san jedne zajedničke srpske države!

Želim da jasno poručim; Niti je Srbija garant Deytonskog mirovnog sporazuma niti je Hrvatska njen jamac! Srbija i Hrvatska su samo potpisnice sporazuma koje su se svojim potpisom obavezale na prekid agresije na BIH. Lažno samoprozivanje „garanta“ i „jamca“ je opasna igra kojom se kao u nekom kupoprodajnom ugovoru želi staviti srbijanska i hrvatska hipoteka na bosansko-hercehovački suverenitet i nezavisnost.

Bih javnosti se svjesno serviraju laži i dezinformacije u režiji srbijanske i hrvatske kuhinje sa ciljem priskrbljavanja prava na otvoreno miješanje u unutrašnje stvari naše zemlje. Ratne secionističke politike su u miru vješto zakamfulirane „paketima političkih projekta“ sa ciljem otvorene destabilizacije Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, tada Savezna Republika Jugoslavija, čija je Srbija pravna nasljednica preuzela je obaveze za puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanja svih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Iste obaveze je preuzela i Republika Hrvatska.

To je prije nekoliko mjeseci istakao i sam OHR regujući na Vučićevu izjavu da je Srbija garant Daytonskog sporazuma i da na temelju toga ima pravo da se miješa u unutrašnje stvari BiH.

Da se niti Hrvatska niti Srbija osvrću na ovakve reakcije primjer je nedavna izjava hrvatske predsjednice u New Yorku gdje je „zabrinuta stanjem na jugoistoku Evrope posebno istakla činjenicu da u BiH nisu provedene nužne izmjene Izbornog zakona“.

Prisustvujući otvaranju dionice autoputa Banjaluka -Prnjavor, baš uoči izbora koji se u BiH održavaju ovog vikenda , Ministar Republike Srbije Ivica Dačić ne štedi izljeve secionističkih osječanja sa svojim pajtašem iz Bakinaca Miloradom Dodikom . Dačiću je hem“ neugodno dolaziti u manji bh.e entitet kao strani diplomata, hem nam poručuje kako Srbija neće sjediti skrštenih ruku ako neko pokuša uništiti RS!” Na kraju drsko nas podučava kako “svi putevi u RS-u vode u Beograd”.

Kako je istaknuto na jednoj od sesija Kruga 99 “u BiH nema demokratije zbog političkih projekata iz Srbije i Hrvatske”. Porazna je činjenica da na ovakve provokacije i otvoreno mješanje u unutrašnje stvari BiH izostaju osude i reakcije, prije svega Ministarstva inostranih poslova BiH ali i ćutanje civilnog društva susjeda. Izostanak osuda državne vlasti predstavlja indirektno odobravanje secesionističkih politika susjeda.

Otvoreno miješanje Republike Srbije i Hrvatske u unutrašnje probleme Bosne i Hercegovine se preko državnih institucija mora aktuelizirati prije svega pred međunarodnom zajednicom pod prijetnjom uvođenja međunarodnih sankcija!

Mr. sci. Edin Osmančević

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s