Saša Paunović, predsjednik opštine Paraćin i zamjenik predsjednika Demokratske stranke: SRBIJA JE OČIGLEDNO POSTALA ZAROBLJENA DRŽAVA….

Posted: 18. Septembra 2018. in Intervjui

Što se režimskih medija tiče, pa tu je stvar jasna, za njih je vladajuća partija isto što i država, to nema svrhe mnogo komentarisati, osim da je činjenica da totalna histerija koja je oko toga zavladala na partijski kontrolisanim glasilima bila očigledno srazmerna nervozi koju je to što smo se drznuli da se zvanično obratimo Savetu Evrope izazvala. Što bi se toliko uznemiravali da ne znaju šta su radili prethodnih godina?….Vreme za dijalog oročeno je do novembra kada se održava plenarna sednica Kongresa u Strazburu i kada će tačka dnevnog reda biti tema “Gradonačelnici pod pritiskom”, gde se očekuje da bude i govornika koji će govoriti o stanju u Srbiji. Posle toga moguće su i nove mere, pa je svakako za sve najbolje da se u naredna dva meseca unutar Srbije ozbiljno povede dijalog o pritiscima na opozicione lokalne samouprave i iznađu mehanizmi da se spreči zloupotreba insittucija i druge vrste priitisaka, a mislim da moramo da razgovaramo i o propisima koji regulišu održavanje izbora…..Od oko 170 opština u Srbiji u 107 prisutno je veće smanjenje broja stanovnika po svim osnovama u odnosu na Paraćin. Ekonomske emigracije ima, ona je poslednjih godina sa ukidanjem viza za šengenski prostor pojačana, a Paraćincima je mnogo vidljivija nego u nekim susednim opštinama….. Dakle, pošto demokratije u Srbiji više nema, moramo se za nju izboriti, to ne možemo pojedinačno i to jeste opšti cilj iza koga svi možemo da stanemo….. Najvažniji cilj jeste kao što rekoh vratiti demokratiju u Srbiju. E sad ako je to moguće jedino uklanjanjem postojeće vlasti – onda je Vaša interpretacija ovog cilja tačna. Kako? Pa na izborima koji moraju da budu slobodni, demokratski, održani u fer uslovima, što znači da se prvo moramo izboriti za fer uslove i slobodu medija. U prošlosti su za postizanje ovih ciljeva korišćene različite metode, pa će neka i ovde dati rezultate…..Savez očekuje podršku svih onih koji razumeju da je slobodno i demokratsko društvo osnovna napretka zemlje i njihove lične sreće. Onih koji razumeju da trenutna monopolizacija države od strane režima nije samo problem za političare, jer se već sad taj problem prevaljuje i u ekonomske vode stvaranjem monopola koje podržava vlast i koji direktno oduzimajući posao onima koji nemaju političke veze stvaraju ekstra profit.

Moj sugovornik, kojeg smatram avangardom neke nove, poželjne Srbije za njene građane te komšije i sausjede, rođen je 1970. godine u Paraćinu.Osnovnu i srednju školu je završio u Paraćinu. Diplomirao je na Elektronskom fakultetu u Nišu 1995. godine. Vojni rok je odslužio u Kragujevcu 1996/97. godine. U periodu od 1997. do 2000. godine je radio u projektnom birou “ProArt” kao projektant elektroinstalacija i kao saradnik više različitih preduzeća na poslovima u vezi sa crtanjem i projektovanjem uz pomoć računara. Od 2000. godine je predsednik izvršnog odbora Opštine Paraćin, a od 2004. godine predsednik opštine i još uvek je na toj dužnosti. Decembra 2009. godine je izabran za predsednika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Ponovo je na istu dužnost izabran decembra 2011. godine i na toj funkciji je bio do decembra 2013. godine. Trenutno je član predsedništva SKGO u ime Opštine Paraćin. Za svoj rad je dobio 2009. godine nagradu NALED-a Reformator godine, a 2013. godine i priznanje “Odgovorno” Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA za promovisanje odgovornosti za javno izgovorenu reč i transparentan rad opštinske uprave. 
Član je Demokratske stranke od juna 1992. godine. Više puta je bio član opštinskog odbora, obavljao dužnost predsednika okružnog odbora, bio član Izvršnog odbora Demokratske stranke, od 2002. godine predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke u Paraćinu u više mandata. Na izbornoj skupštini Demokratske stranke Paraćin u novembru 2013. godine je ponovo izabran za predsednika. U decembru 2010. godine je izabran za člana predsedništva Demokratske stranke i tu je dužnost obavljao do 2012. godine. Sada je predsednik resornog odbora Demokratske stranke za lokalnu samoupravu i državnu upravu. Oženjen je Aleksandrom i ima sina Aleksu i ćerku Lenu. Član je Političkog saveta Demokratske stranke od novembra 2016. godine. Za potpredsednika Demokratske stranke izabran je na izbornoj Skupštini DS 2. juna 2018. godine.

Vi ste ne čelu jedne od tri opštine/grada u Srbiji koja nije “upodobljena” sa republičkom vlašću, kako se to govorilo u prethodnoj izbornoj kampanji. Da li danas plaćate određenu cijenu takve postizborne realnosti?

PAUNOVIĆ: Da, s jedne strane trpeli smo različite neformalne pritiske, a s druge strane suočavali se često sa opstrukcijom u pogledu sprovođenja procedura koje u nekom delu zavise od državnih institucija.

Kad kažem “prtisci” mislim i na direktne pretnje odbornicima u lokalnoj skupštini i na preko četiri stotine objava na portalima koje očigledno kontroliše vladajuća partija u državi a u kojima smo lažno označavani kao kriminalci, nasilnici u kampanji lažnih vesti koja se profesionalno i sistematski vodi iz jednog centra za sve tri lokalne samouprave o kojima govorite, mislim i na pokušaj da aktivisti povereništva SNS-a fizičkom silom upadnu na sednicu skupštine opštine i prekinu je kako bi opstrukcijom doveli do raspuštanja skupštine, mislim i na dolazak policije posle svake lažne vesti koju objave portali vladajuće stranke u državi, koja proverava očigledno besmislene objave o navodnoj korupciji, mislim i na to da su nas posetile manje više sve državne inspekcije koje postoje, da smo imali i bezbroj anonimnih prijava. Sve to kad se ovako nabroji deluje naivno, međutim kad bi ušli u detalje i razgovarali sa onima koji su sve to direktno preživeli imali bi jasniju sliku drame kroz koju prolazimo.

Što se opstrukcije tiče, to je već finiji mehanizam, a sastoji se u npr. odbijanju da se odgovori na zahtev za davanje saglasnosti za postavljenje v.d. direktora Centra za socijalni rad, odgovora od nadležnog ministarstva nema godinama, a prethodni direktor je podneo ostavku, nedavanje saglasnosti za novo zapošljavanje u opštinskim službama, koja je zbog “štednje” obavezna za opštine od 2013.god. pa čak i kad kao Paraćin imate 140 zaposlenih manje od dozvoljenog broja od 570 i dalje ne možete da zapošljavate radnike bez te saglasnosti. Sličnih primera ima još.

Opet – nije u svim oblastima prisutna opstrukcija, recimo u 2017.god. potpisali smo ugovore za realizaciju rekordnog broja projekata sa međunarodnim i državnim institucijama u poslednjih nekoliko decenija. Neke institucije i neka ministarstva rade svoj posao profesionalno i tu nema nikakvih problema, ako ste ispunili uslove i kvalitetno odradili posao, biće finansiranja, pa evo – u tom delu, finansiranja projekata, nemam nikakve primedbe.

Kako se vi, dvojica gradonačelnika i jedan predsjednik opštine nosite sa onim prefiksom “pod pritiskom”, odnosno da li ste taj problem, s kojim se suočavate, da tako kažem – internacionalizirali?

PAUNOVIĆ: Posle pokušaja aktivista povereništva SNS da upadom u skupštinu opštine za vreme sednice i fizičkom silom spreče održavanje sednica i tako nas dovedu u situaciju da se stvori formalni razlog za uvođenje privremenih mera i raspuštanja skupštine opštine, odlučili smo da uputimo formalnu žalbu Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Prethodno je bilo i najava da bi poslanici SNS u skupštini na osnovu fiktivne “peticije za vanredne izbore“ mogli da predlože nekakav zaključak koji bi skupština većinom koju vlast ima izglasala i skupština opštine bi bila raspuštena i uvedene privremen mere. Ova ideja je naravno potpuno neustavna i suprotna svim principima demokratije, ali u Srbiji trenutno ni jedna ideja koja vlasti padne na pamet nije toliko suluda da ne biste mogli da očekujete njenu realizaciju sa određenom verovatnoćom.

Opština Paraćin pokrenula je inicijativu, uputila žalbu Savetu Evrope, a pridružili su se Čajetina i Šabac, zatim još preko 400 odbornika iz preko 90 opština i gradova i tako je ovaj problem – pritisak na lokalne vlasti u cilju prekomponovanja postao nešto o čemu će se razgovarati u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti.

Krajem juna ove godine ste na na redovnom zasjedanju Komiteta za monitoring kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Istanbulu obrazložili navode svoje žalbe vezano za “kršenje standarda lokalne demokratije”. Kakve je efekte eventualno polučila Vaša žalba i njeno obrazlaganje i kako komentirate da su Vas neki režimski mediji u Srbiji žestoko napali zbog toga nazvavši Vas da ste postali “prvi predsednik opštine koji je tužio vlastitu državu…”?

PAUNOVIĆ: Što se režimskih medija tiče, pa tu je stvar jasna, za njih je vladajuća partija isto što i država, to nema svrhe mnogo komentarisati, osim da je činjenica da totalna histerija koja je oko toga zavladala na partijski kontrolisanim glasilima bila očigledno srazmerna nervozi koju je to što smo se drznuli da se zvanično obratimo Savetu Evrope izazvala. Što bi se toliko uznemiravali da ne znaju šta su radili prethodnih godina?

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti je simbolično zasedao u Istanbulu kao deo podrške lokalnim vlastima u Turskoj koje se suočavaju sa nizom problema kršenja osnovnih standarda demokratije od strane države, a naša žalba uvrštena je u dnevni red Komiteta. Nije bilo planirano nikakvo glasanje po tom pitanju, već samo informisanje Komiteta, a ja sam prethodno imao sastanak tim povodom sa premijerkom g-đom Anom Brnabić i izvestio sam Komitet da Vlada Srbije želi da se o ovom pitanjui prvo govori u zemlji i da postoji određena volja, videćemo koliko iskrena, da se problem na koji smo ukazali rešava kroz institucije države Srbije.

Vreme za dijalog oročeno je do novembra kada se održava plenarna sednica Kongresa u Strazburu i kada će tačka dnevnog reda biti tema “Gradonačelnici pod pritiskom”, gde se očekuje da bude i govornika koji će govoriti o stanju u Srbiji. Posle toga moguće su i nove mere, pa je svakako za sve najbolje da se u naredna dva meseca unutar Srbije ozbiljno povede dijalog o pritiscima na opozicione lokalne samouprave i iznađu mehanizmi da se spreči zloupotreba insittucija i druge vrste priitisaka, a mislim da moramo da razgovaramo i o propisima koji regulišu održavanje izbora.

Vi ste od 2004. godine na funkciji predsjednika opštine, odnosno preko 14 godina. Iako je nezahvalno govoriti o samome sebi, ipak, hoćete li reći kako Vam je to uspjelo, odnosno i dalje uspijeva u državi u kojoj dominiraju naprednjaci i njihovi koalicioni partneri, odnosno vlada ovakav Aleksandar Vučić?

PAUNOVIĆ: Nema tu velike tajne, samo jasan plan, doslednost i veliki rad su u pitanju, naravno ne samo moj već celog tima koji učestvuje u vođenju opštinskih službi. Da nema propagandnog pritiska “odozgo” zbog koga mnogi birači nisu ni svesni da ima i lokalnih izbora i da se ne glasa samo za partijske lidere na državnom nivou, siguran sam da bismo imali i bolje rezultate na izborima.

Ko su nosioci privrednog razvoja opštine?

PAUNOVIĆ: Fabrika cementa, nekoliko srednjih preduzeća u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, čitav niz manjih preduzeća koja se bave i proizvodnjom i uslugama, ugostiteljstvom i turizmom, a veliki broj građana se bavi i poljoprivredom. Najveća neiskorišćena šansa je naša fabrika stakla, jedina u Srbiji, trenutno u proceduri uvođenja stečaja posle niza objektivnih problema i grešaka onih koji su fabrikom upravljali. Ukoliko bi staklara posle stečaja stala na noge, što je sasvim moguće, uz švedski “Rimaster” koji je doneo odluku da u Paraćinu krene sa poslovanjem i u tri faze zaposli do 1000 radnika, bila bi to dramatična promena na bolje.

Iz Srbije (kao i iz drugih zemalja u regionu), posljednjih godina masovno odlaze ljudi uglavnom na Zapad, u potrazi za boljim i sigurnijim životom. Najbrojniji među njima su mladi i obrazovani. Kako stoji Paraćin s tom pojavom, odnosno trendom?

PAUNOVIĆ: Od oko 170 opština u Srbiji u 107 prisutno je veće smanjenje broja stanovnika po svim osnovama u odnosu na Paraćin. Ekonomske emigracije ima, ona je poslednjih godina sa ukidanjem viza za šengenski prostor pojačana, a Paraćincima je mnogo vidljivija nego u nekim susednim opštinama. Paraćin naime nije imao prethodnu istoriju masovnog odlaska u inostranstvo na “privremeni rad”, kao što je to slučaj sa susednim opštinama Despotovac i Svilajnac ili sa celom istočnom Srbijom gde je u nekim mestima skoro celokupno radno sposobno stanovništvo već godinama u inostranstvu.

Prije neki dan u Beogradu je održana Osnivačka skupština Saveza za Srbiju, političkog bloka 10 opozicionih stranaka i pokreta, čiji je inicijator bio gospodin Dragan Đilas i u kojem participira i Vaša stranka. Šta je bio kohezioni faktor koji je objedinio vas iz opozicije u taj Savez i koji je prevazišao vaše međusobne programske pa i ideološke razlike koje i dalje ostaju?

PAUNOVIĆ: Srbija je očigledno postala zarobljena država, jedna partija zloupotrebljavajući poluge vlasti urušila je sve mehanizme i instucije demokratskog društva. Nemoguće je promovisati posebne ideje različitih stranaka kada prosto nema demokratske političke utakmice, što znači da se mi zapravo ponovo moramo izboriti za demokratske izbore, slobodu medija, vladavinu prava i u onom nesavršenom obliku kakvu smo imali do pre nekoliko godina. Dakle, pošto demokratije u Srbiji više nema, moramo se za nju izboriti, to ne možemo pojedinačno i to jeste opšti cilj iza koga svi možemo da stanemo.

Koje su glavne tačke programa Saveza?

PAUNOVIĆ: Savez nema politički program već programske ciljeve, što nije isto. Mi nismo odbacili programe naših političkih stranaka, koji se jasno razlikuju, već smo pronašli tačke oko kojih se slažemo da predstavljaju opšti cilj oko koga nema spora, Savez nije programska koalicija.

Za mene glavni ciljevi su zalaganje za slobodne izbore, fer političku utakmicu, vladavinu prava, slobodu medija.

Kako demokratskim putem doći do realizacije najvažnijeg od utvrđenih ciljeva Saveza – uklanjanja postojeće i uspostavljanja demokratske vlasti u Srbiji?

PAUNOVIĆ: Najvažniji cilj jeste kao što rekoh vratiti demokratiju u Srbiju. E sad ako je to moguće jedino uklanjanjem postojeće vlasti – onda je Vaša interpretacija ovog cilja tačna. Kako? Pa na izborima koji moraju da budu slobodni, demokratski, održani u fer uslovima, što znači da se prvo moramo izboriti za fer uslove i slobodu medija. U prošlosti su za postizanje ovih ciljeva korišćene različite metode, pa će neka i ovde dati rezultate.

Na kraju, koji dijelovi društva u Srbiji podržavaju Savez te njegov program i ciljeve?

PAUNOVIĆ: Savez očekuje podršku svih onih koji razumeju da je slobodno i demokratsko društvo osnovna napretka zemlje i njihove lične sreće. Onih koji razumeju da trenutna monopolizacija države od strane režima nije samo problem za političare, jer se već sad taj problem prevaljuje i u ekonomske vode stvaranjem monopola koje podržava vlast i koji direktno oduzimajući posao onima koji nemaju političke veze stvaraju ekstra profit. Očekujemo podršku i od onih kojima su prava delovanjem vlasti, koje je često i neustavno i nezakonito, direktno ugrožena, od penzionera kojima su oduzete penzije, pa do radnika u prosveti, zdravstvu, državnim i lokalnim službama kojima se godinama umanjuju plate i drže se u stalnom strahu od otkaza i poljoprivrednika i privrednika koji se istiskuju sa tržišta od strane stranaca koji su opet pomognuti državnim subvencijama i pogodnostima, kao i od mladih koji su slobodni od uticaja režimskih medija i oslonjeni na internet i vide svu bizarnost i karikaturalnost poteza vlasti i kojima je jasno da takvo upravljanje Srbijom ne može da donese bolju budućnost za sve nas. Baza je široka, posao je pred nama, neće biti lako, ali tako je to sa ozbiljnim poduhvatima.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

PAUNOVIĆ:

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (993)

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s